Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

IGNOU BEd Exam Solved Paper for BEd Entrance 2009

Part-A : Section–I
General English Comprehension

Directions—Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.

A duty is an obligation. It is something we owe to others as social beings when we live together. We must let others live with us. My right of living implies my duty to my fellow beings to allow them the same conditions of life. In fact, rights and duties are correlated. What is a right in regard to one may be a duty in regard to others. Rights and duties are two sides of the same coin. We should always observe from the standpoint of others. Moral duty is more effective than legal rights. A moral duty is that which is binding upon the people on moral grounds. It is my moral duty to help the poor because of being a member of the society.

I must try to create conditions that contribute to the welfare of humanity. Similarly, I owe a duty to my parents—to be obedient and respectful to them. This duty originates from the sense of responsibility which is directly related to our conscience. So this is concerned with a moral duty which any person owes without a legal bondage.

A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and faithfulness.

1. According to the passage, rights and duties are—
(A) Two sides of the same coin
(B) Correlated
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

2. According to the passage legal duty is—
(A) More important than moral duty
(B) Less important than moral duty
(C) More effective than moral duty
(D) Less effective than moral duty

3. Duty comes from—
(A) Responsibility
(B) Legal bondage
(C) Hypocrisy
(D) None of the above

4. Which of the following statements is not correct according to the passage ?
(A) Hypocrisy involves wickedness
(B) Hypocrisy is opposed to duty
(C) Duty involves sincerity
(D) Sense of duty is not important for the development of civilization

5. Which of the following moral duties has not been mentioned in the passage ?
(A) Moral duty towards our motherland
(B) Moral duty towards our parents
(C) Moral duty towards the poor
(D) Moral duty to contribute to the welfare of humanity

6. Which of the following is not related to moral duty ?
(A) Sense of responsibility
(B) Conscience
(C) Hypocrisy
(D) Sincerity

7. Why is it a duty to help the poor ?
(A) Because I am poor
(B) Because I am rich
(C) Because I belong to the society
(D) Because God wants this

8. Why should I be obedient and respectful to my parents ?
(A) Because of my sense of responsibility
(B) Because of legal bonding
(C) Because of civilization
(D) Because of hypocrisy

9. “We should always observe from the standpoint of others.” This is a—
(A) Simple sentence
(B) Complex sentence
(C) Compound sentence
(D) Phrase

10. The word ‘always’ in “We should always observe from the standpoint of others” is a/an
(A) Adverb
(B) Adjective
(C) Noun
(D) Verb
Answers :
1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)

Part-A
Section–II
Logical & Analytical
Reasoning

Directions—(Q. 11–14) In each of the following questions an incomplete series of numbers, with one blank is given. Identify the missing member from the given alternatives.

11. 1, 27, 125, …?…, 729
(A) 242
(B) 314
(C) 307
(D) 343

12. 2, 5, 10, 50, 500, …?…
(A) 25000
(B) 560
(C) 550
(D) 540

13. 3, 14, 47, …?…, 443, 1334
(A) 61
(B) 89
(C) 146
(D) 445

14. 2, 9, 30, 93, 282, …?…
(A) 849
(B) 846
(C) 649
(D) 746

Directions—(Q. 15–18) In each of the following questions there are five groups of letters. First is the primary one, followed by four; out of which one is different from the rest. Identify this odd member.

15. IIJL
(A) QQSV
(B) EEFH
(C) AABD
(D) MMNP

16. ABAC
(A) BCBD
(B) PRPQ
(C) CDCE
(D) STSU

17. BXTP
(A) OKGC
(B) DZVR
(C) XTOK
(D) EAWS

18. DINS
(A) HMSX
(B) FKPU
(C) JOTY
(D) NSXC

19. Which pair is different in some way from others in the following pairs ?
(A) Bottle and ink
(B) Can and oil
(C) Bag and clothes
(D) Boat and ship

Directions—(Q. 20–24) In each of the following questions there are five figures. First is a reference figure. Among the answer figures one figure does not belong to the class to which the first figure belongs. Identify this odd figure.

Directions—(Q. 25–28) In each of the following questions two statements are followed by two conclusions. Assuming that the two given statements are true (however absurd they may be) decide which of the two conclusions follows strictly from the given statements. Select the most appropriate alternative.

25. All men are chairs.
All animals are chairs
Conclusions :
I. All men are animals.
II. No animal is a man.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

26. Buckets are means of transport.
Stairs are means of transport.
Conclusions :
I. Buckets are stairs.
II. Some stairs are buckets.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

27. No bird has wings.
All birds are rational.
Conclusions :
I. Some rationals have wings.
II. Wingless are birds.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

28. All philosophers are rational people.
Some rational people are happy.
Conclusions :
I. Some happy people are philosophers.
II. Some happy people are rational.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

29. Which is the fourth letter to the left of the letter that is mid-way between ‘O’ and ‘P’ in ‘CARDIOGRAPH’ ?
(A) D
(B) I
(C) O
(D) R

30. Which is the odd term in the following list ?
(A) January
(B) May
(C) April
(D) August
Answers with Explanation :
11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (A)
19. (D) In all the rest the first is used to fill the second.
20. (A) All the rest are consonants alike ‘J’ while ‘A’ is vowel.
21. (B) All the rest are perfect squares.
22. (B) In all the rest the lower designs are the mirror image of the upper designs.
23. (D) In all the rest, the st. lines are both sides of the middle design.
24. (B) In all the rest both the leaves are not joined at one place.
25. (D) 26. (D) 27. (B) 28. (B) 29. (A)
30. (C) All the rest have thirty days each.

Part-A
Section–III
Educational and General Awareness

31. Ganpati festival was started by—
(A) Jyotiba Phule
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak

32. The name ‘Indian National Congress’ was given by—
(A) S. N. Banerjee
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) M. G. Ranade

33. German Silver is the alloy combination of—
(A) Copper, Zinc and Nickel
(B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury
(D) Copper, Lead and Chromium

34. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?
(A) President
(B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Public Accounts Committee

35. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh

36. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of
English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission
(D) Hunter Commission

37. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bankim Chandra Chatterjee

38. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—
(A) Rana Pratap
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir
(D) Rana Sangram Singh

39. Gold coins in India were first introduced by—
(A) Sakas
(B) Parthians
(C) Indo-Greeks
(D) Kushans

40. Light year is the unit of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Light
(D) Intensity of light

41. Which of the following is known as ‘morning star’ ?
(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

42. All the following foods lack vitamin C, except—
(A) Rice
(B) Meat
(C) Cheese
(D) Milk

43. The fourth state of matter is—
(A) Super fluids
(B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals
(D) Plasma

44. The leading producer of coffee in the world is—
(A) Turkey
(B) Brazil
(C) Venezuela
(D) Cuba

45. The Bhutia group of languages does not include—
(A) Ladakhi
(B) Tibetan
(C) Lepcha
(D) Sherpa

46. The largest producer of sugarcane in India is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

47. Which of the following matchings is wrong ?
(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda
(D) Ayodhya — Saryu

48. The first nuclear reactor of India was named as—
(A) Urvashi
(B) Rohini
(C) Kamini
(D) Apsara

49. Fundamental right to education has been brought through—
(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act
(D) 96th Constitution (Amendment) Act

50. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—
(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
(D) Early Child care and three other components
51. Education Commission in independent India which focused on Secondary Education was chaired by—
(A) Dr. D. S. Kothari
(B) A. Lakshmiswami Mudaliar
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Triguna Sen

52. Education Commission in pre-independence India which comprehensively covered all
aspects of education is known as—
(A) Saddler Commission
(B) Hunter Commission
(C) Sargent Plan
(D) Abbot-Wood Report

53. Tarachand Committee provided recommendations on—
(A) Student’s Unrest
(B) Religious and Moral Education
(C) Vocationalisation of Education
(D) Secondary Education

54. State expenditure of 6 percent of G. D. P. was recommended by—
(A) Kothari Commission (1966)
(B) National Education Policy (1968)
(C) National Policy on Education (1986)
(D) Review Committee on NPE (1986)

55. The latest National Curriculum Framework by NCERT came into existence in—
(A) 2000
(B) 2004
(C) 2005
(D) 2006
Answers :
31. (D) 32. (C) 33. (A) 34. (B) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (D) 40. (B)
41. (A) 42. (D) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (B) 50. (B)
51. (B) 52. (B) 53. (D) 54. (C) 55. (C)

Part-A
Section–IV
Teaching-Learning and The School

56. What would be your approach if a student interrupts in your class ?
(A) You will ask him to leave the class
(B) You will ask him to behave properly
(C) You will assess his reasons to do the same
(D) You will give him extra home-work

57. How would you prefer to address a student who has not completed his home-work ?
(A) When are you going to complete it ?
(B) You did not do it. Try it
(C) Why did you not complete it ?
(D) You better ignore it now

58. Schools should be concerned with the development of child, which should include—
(A) Acquisition of knowledge by the child
(B) Acquisition of life-skills by the child
(C) Acquisition of skills required by the nation
(D) Acquisition of skills required by a healthy person

59. The main reason for non-achievement of full literacy in India is—
(A) Lack of funds
(B) Incapability of utilization of funds
(C) Lack of suitable facilities
(D) Lack of will to achieve the goal

60. The main purpose of ‘Parent-Teacher-Association (PTA)’ in any school is to—
(A) Keep students in check/control
(B) Collect additional funds for remedial teaching
(C) Share understanding of the problems faced by school
(D) Involve parents for improvement of school functioning

61. Student gives a partially correct response to your question. Then you will—
(A) Seek further information
(B) Provide reinforcement
(C) Reframe your question
(D) Tell the correct information

62. School can be called a social agent if—
(A) It transmits knowledge
(B) It educates about rights and duties
(C) It imparts knowledge about traditions and values
(D) It organises various activities

63. One basic differenc between traditional schools and open learning schools is that—
(A) The former are systematic
(B) The latter do not cultivate cultural values
(C) The latter use modern gadgets
(D) The former carry personal touch

64. School can be considered a …… group as far as socialising agency is concerned.
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Supplementary
(D) Tertiary

65. Which of the following statements is not true?
(A) Acquisition of ‘life-skills’ is part of maturation
(B) Acquisition of ‘life-skills’ is part of social process
(C) ‘Life-skills’ are directly moulded
(D) ‘Life-skills’ are learnt

66. A student wants to share his problem with his teacher and visits the teacher for the same at his home. In such a situation, the teacher should—
(A) Suggest to him to escape from his home
(B) Contact the student’s parents and provide help
(C) Extend reasonable help and boost his morale
(D) Warn him to never visit his home

67. If a student alleges against you for showing favouritism in evaluation of scripts, how would you deal with him ?
(A) Reject his allegations
(B) Adopt punitive measure
(C) Make efforts to reveal his position
(D) Show his answer book and few more

68. The major responsibility with which school personnel have been entrusted is that of—
(A) Adjusting social demands to the needs of the child
(B) Adjusting the child to conform to the demands of society
(C) Changing human nature to conform to social expectations
(D) Preparing the child to change the society

69. In order to develop a good rapport with students, a teacher should (select the most important activity)—
(A) Love his students
(B) Be friendly with all
(C) Pay individual attention
(D) Communicate well

70. The best reason because of which a teacher can command respect from his students is if—
(A) He follows innovative practices in the class
(B) He dictates notes to the class
(C) He reads and explains the text-book
(D) He does not give home assignment

71. Development of moral values among students is very important. What would you do to develop the same ?
(A) Encourage moral value related works
(B) Organise lectures
(C) Display stories based on moral values
(D) Present yourself as a role model

72. Teaching aids are useful because they—
(A) Help teacher’s work
(B) Activate all senses
(C) Help students to be attentive
(D) Make learning more meaningful

73. Teacher’s class-room behaviour should be good because—
(A) It will set an example
(B) Students will be more attentive
(C) Environment would be conducive to learning
(D) Students will appreciate it

74. You have a class which is very heterogeneous in height. You should allow a seating arrangement—
(A) Which is random
(B) Where smaller students are allowed to sit in such a way that they can see and participate easily in class activities
(C) Which is purely based on height
(D) That has taller students on one side of the class

75. Which one of the following may not be the best reason for cheating in the class-room examination ?
(A) Too lazy to study
(B) Parental pressure for good marks
(C) Fear of failure
(D) Self-prestige

76. In this age of academic excellence demand, inclusion of games and sports in schools is—
(A) A wastage of time
(B) Taking away a lot of time from academic work
(C) Giving time for leisure or relaxation
(D) Necessary for the co-ordinated development of the individual

77. Which one of the following pairs is odd (or not properly associated) ?
(A) Froebel — Playway
(B) Maria Montessori — Divergent thinking
(C) Keller — Co-operative learning
(D) Gandhiji — Soiled hands

78. While teaching the concept of a ‘circle’, which one of the following would be the best way to do it ?
(A) Present a picture of a circle
(B) Present pictures of circles of various sizes
(C) Present pictures of circles and ellipses
(D) Present pictures of circles and polygons

79. Teaching would be more effective if the teacher—
(A) Makes his intent purposeful
(B) Is master of the subject
(C) Uses various instructional aids
(D) Declares his objectives in the beginning

80. In a democratic country like India, schools should concentrate on—
(A) Development of traits to face hurdles of daily life
(B) Inculcation of values cherised by the community
(C) Preparation for academic excellence
(D) Development of traits of good citizenship
Answers :
56. (C) 57. (C) 58. (B) 59. (D) 60. (D) 61. (B) 62. (D) 63. (D) 64. (B) 65. (A)
66. (C) 67. (D) 68. (B) 69. (C) 70. (A) 71. (D) 72. (D) 73. (C) 74. (B) 75. (D)
76. (D) 77. (D) 78. (B) 79. (C) 80. (D)

Part-B
Section–V
Subject Competence
(i) Science

following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.81. Clothes do not dry quickly on a rainy day because on a rainy day—
(A) Humidity is high
(B) Humidity is low
(C) Temperature becomes high
(D) Atmospheric pressure rises

82. Joule is the unit of—
(A) Force
(B) Power
(C) Energy
(D) Pressure

83. The audible range of hearing for average human beings is—
(A) 20 Hz to 20 KHz
(B) 2 Hz to 20 Hz
(C) 2 Hz to 20 KHz
(D) 2 KHz to 20 KHz

84. Tritium is an—
(A) Isobar of Hydrogen
(B) Isotope of Hydrogen
(C) Isobar of helium
(D) Isotope of helium

85. Which of the following ions helps in the
opening and closing of stomata ?
(A) Na+
(B) K+
(C) Ca++
(D) None of the above

86. Which of the following does not have plus (+) or minus (–) signs marked on it ?
(A) Resistor
(B) Ammeter
(C) Voltmeter
(D) Battery

87. Photosynthesis is a—
(A) Catabolic process
(B) Anabolic process
(C) Amphibolic process
(D) All of these

88. If a mirror forms an erect but diminished image of an object placed anywhere infront of it, is a—
(A) Concave Mirror
(B) Plane Mirror
(C) Convex Mirror
(D) Concave and convex Mirror (both)

89. The instrument to measure atmospheric pressure is called—
(A) Pyrometer
(B) Thermopile
(C) Barometer
(D) Manometer

90. Orange colour of the setting sun is due to—
(A) Reflection of light
(B) Diffusion of light
(C) Scattering of light
(D) Polarisation of light

91. What is the final colour of blue litmus when a dilute solution of NaOH is added to it ?
(A) Red
(B) Pink
(C) Orange
(D) Blue

92. Pick the odd one out—
(A) Fermentation
(B) Aerobic Respiration
(C) Anaerobic Respiration
(D) Breathing

93. Hypotonic solution as compared to Hypertonic solution has—
(A) More solute
(B) Less solute
(C) Same solute
(D) Nothing can be said about the amount of solute

94. Volt is the unit of—
(A) Charge
(B) Current
(C) Resistance
(D) Potential difference

95. Two resistors having resistances of 1 ohm and 2 ohms respectively are connected is series with a battery. The current through the 2 ohms resistor is 2 amperes. The current through the 1 ohm resistor will be—
(A) 0·5 amp
(B) 1 amp
(C) 2 amp
(D) 4 amp

96. The addition of which one of the following will decrease the pH value of water ?
(A) Caustic Soda
(B) Baking soda
(C) Salt
(D) Hydrochloric acid

97. The branch of science that deals with tumours is—
(A) Osteology
(B) Anatomy
(C) Oncology
(D) Urology

98. Pneumonia is a disease associated with—
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Gums
(D) Kidney

99. ‘Decibel’ is a measure of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Intensity of sound
(D) Energy

100. Which of the following have the highest frequency ?
(A) Heat waves
(B) Sound waves
(C) Ultraviolet rays
(D) Gamma rays
Answers with Explanation :
81. (A) 82. (C) 83. (A) 84. (B) 85. (B) 86. (A) 87. (C) 88. (C) 89. (C) 90. (C) 91. (D)
92. (A) Fermentation is an enzymatic transformation of organic substracts. Rest three do not need enzymatic transformation.
93. (B) 94. (D)
95. (C) In series connection same current flows through all the resistances.
96. (D) 97. (C) 98. (B) 99. (C) 100. (D)
Part-B
Section–V
(ii) Mathematics
101. The value of
102. In a mixture of 35 litres, the ratio of milk and water is 5 : 2. Another 5 litres of milk is added to the mixture. The ratio of milk and water in the new mixture is—
(A) 3 : 1
(B) 1 : 3
(C) 2 : 3
(D) 3 : 2

103. Walking at 4 km an hour, a peon reaches his office 5 minutes late. If he walks at 5 km an hour, he will be 4 minutes too early. The distance of his office from the residence is—
(A) 5 km
(B) 4 km
(C) 3 km
(D) 2 km

104. If 5x–2·32x–3 = 135, then the value of x is—
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

105. The simple interest on a certain amount at 4% p.a. for 4 years is Rs. 80 more than the interest on the same sum for 3 years at 5% p.a. The sum is—
(A) Rs. 6000
(B) Rs. 7200
(C) Rs. 7500
(D) Rs. 8000

106. A trader marks an article at 30% more than the cost price. He gives 10% discount to his customers and gains Rs. 25·50 per article. The cost price of the article is—
(A) Rs. 150
(B) Rs. 200
(C) Rs. 175
(D) Rs. 250

107. The price of sugar is increased by 25%. How much per cent should a man decrease his consumption so that there is no increase in his expenditure ?
(A) 10%
(B) 20%
(C) 5%
(D) 15%

108. Rs. 6500 were divided equally among a certain number of persons. Had there been 15 more persons each would have got Rs. 30 less. The original number of persons was—
(A) 65
(B) 60
(C) 50
(D) 40

109. 2 men and 6 boys can do in 4 days a piece of work which would be done again in 4 days by 4 men and 3 boys. One man will do it in—
(A) 36 days
(B) 24 days
(C) 16 days
(D) 12 days

110. If sin A = 24/25, the value of tan A + sec A, where 0° < A < 90° is—
(A) 49
(B) 25
(C) 24
(D) 7

111. If tan A = n sin B and sin A = m sin B, then the value of cos2 A is—
(A) m2/n2
(B) m2 × n2
(C) m2 – n2
(D) m2 + n2

112. The angle of elevation of the top of a hill at the foot of a tower is 60° and the angle of elevation of the top of the tower from the foot of the hill is 30°. If the tower is 50 m high, the height of the hill is—
(A) 100 m
(B) 125 m
(C) 150 m
(D) 200 m

113. A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 sq. cm. If the same wire is bent into the form of a circle, the area of the circle is—
(A) 88 sq. cm
(B) 142 sq. cm
(C) 154 sq. cm
(D) 212 sq. cm

114. The number of spherical bullets that can be made out of a solid cube of lead whose edge measures 44 cm, if the diameter of each bullet be 4 cm, is—
(A) 2541
(B) 847
(C) 1270
(D) 363

115. The ratio between the radius of the base and the height of a cylinder is 2 : 3. If its volume is 1617 cm3, the total surface area of the cylinder is—
(A) 575 cm2
(B) 770 cm2
(C) 1205 cm2
(D) 1500 cm2

116. The median of the following data is—
25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 26, 20, 32
(A) 25·5
(B) 26
(C) 26·5
(D) 25

117. The average weight of 10 men is decreased by 3 kg when one of them whose weight is 80 kg is replaced by a new person. The weight of the new person is—
(A) 70 kg
(B) 60 kg
(C) 50 kg
(D) 73 kg

118. The value of k so that the points A(k, 1), B(2, 1) and C(5,–1) are collinear is—
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 1

119. The common difference of the A.P. a, a + d, a + 2d,… for which the 20th term is 10 more than the 18th term, is—
(A) 4
(B) – 4
(C) – 5
(D) 5

120. Two dice are thrown simultaneously. The probability of getting a total of at least 10
is—
(A) 5/12
(B) 1/6
(C) 5/6
(D) 1/12
Answers :
101. (B) 102. (A) 103. (C) 104. (D) 105. (D) 106. (A) 107. (B) 108. (C) 109. (B) 110. (D)
111. (A) 112. (C) 113. (C) 114. (A) 115. (B) 116. (B) 117. (C) 118. (C) 119. (D) 120. (D)

Part-B
(iii) Social Science

121. The Treaty of Sreerangapattanam was between Tipu Sultan and—
(A) Cornwallis
(B) Clive
(C) Warren Hastings
(D) Wellesley

122. The famous Besnagar Pillar Inscription of century 150 BC refers to the great theistic cult of—
(A) Panchika and Hariti
(B) Pashupatis
(C) Krishna-Vasudeva
(D) Shakti

123. What is a water hyacinth ?
(A) A weed
(B) A medicinal plant
(C) A decorative plant
(D) A highly sought after plant

124. To which of the following bills must the President accord his sanction without sending it back for recommendations ?
(A) Ordinary bills
(B) Finance bills
(C) Bills passed by both the houses of Parliament
(D) Bills seeking amendment to the Constitution

125. The amendment procedure of the Indian Constitution has been modelled on the constitutional pattern of—
(A) Canada
(B) USA
(C) Switzerland
(D) South Africa

126. Indian Railways tied up with which of the following to launch a co-branded card and
traveller loyalty card to tap the huge railway passengers market ?
(A) BoB card
(B) Citibank card
(C) SBI card
(D) None of these

127. Which bank advertises itself as the world’s local bank ?
(A) Citibank
(B) HSBC
(C) ICICI Bank
(D) ABN Amro

128. In which state is Silent Valley located ?
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Assam
(D) Arunachal Pradesh

129. Which of the following is not a promotional and motivational measure suggested in the National Population Policy 2000 ?
(A) Reward Panchayat and Zila Parishad for promoting small family norm
(B) Incentive to adopt two child norm
(C) Couples below poverty line will be given health insurance plans
(D) Banning abortion facilities (looking at female infanticides)

130. Who said, “HANOZ DELHI DOOR AST” ?
(A) Nizamuddin Aulia
(B) Farid
(C) Nasiruddin
(D) None of these

131. In which of the following constitutional documents did the British Government for the first time, officially lay down as the goal of constitutional development in India, not only dominion status, but also responsible Government ?
(A) Indian Council Act, 1892
(B) Indian Council Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) Government of India Act, 1935

132. In which state is chromite abundantly found ?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa
(D) Karnataka

133. For what is the Manas Sanctuary in Assam known ?
(A) Bear
(B) Tiger
(C) Wild ass
(D) Birds

134. The Rajya Sabha can take initiative in—
(A) Censuring a Central Minister
(B) Creating a new All India Service
(C) Considering Money Bills
(D) Appointing judges

135. Which of the following provides the largest part of the demand for loanable funds in
India ?
(A) Hire purchase borrowers
(B) Private house purchasers
(C) Corporate businesses
(D) Farmers

136. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor General of India ?
(A) Wellesley
(B) Cavendish Bentinck
(C) Cornwallis
(D) Warren Hastings

137. The National Stock Exchange of India (NSEI) was inaugurated in—
(A) July 1992
(B) July 1993
(C) July 1994
(D) July 1995

138. One of the major towns of the Godavari region in the Satavahana kingdom was—
(A) Pratishthana
(B) Arikamedu
(C) Kokkhai
(D) Maski

139. In the Islamic (Mughal) buildings that came up in India, the elements of decoration did not include—
(A) Calligraphy
(B) Depiction of living beings
(C) Geometry
(D) Foliage

140. Jaya is the name of a high yielding variety of—
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Bajra
(D) Cotton
Answers :
121. (A) 122. (A) 123. (A) 124. (B) 125. (D) 126. (C) 127. (B) 128. (B) 129. (D) 130. (A)
131. (C) 132. (C) 133. (B) 134. (B) 135. (C) 136. (D)
137. (A) November 1992 (Incorporation)
April 1993 (Recognition as a stock exchange)
June 1994 (Commenced operation in the
wholesale Debt Market segment in June 1994.138. (A) 139. (B) 140. (B)

Part-B
(iv) English

141. Choose the word opposite in meaning to ‘Dormant’—
(A) Inert
(B) Deaf
(C) Indulgence
(D) Active

142. Choose the word opposite in meaning to ‘Malignant’—
(A) Virulent
(B) Benign
(C) Prudent
(D) Swallow

143. The word ‘Tacit’ means—
(A) Formal
(B) Fear
(C) Silent
(D) Celestial

144. The word ‘Enunciate’ means—
(A) Matter
(B) Express
(C) Evil
(D) Detest

145. ‘One who is well-versed in the science of languages is called a—
(A) Philosopher
(B) Theologist
(C) Philologist
(D) Zoologist

146. ‘A person who abstains from all kinds of alcoholic drinks’ is called a—
(A) Drunkard
(B) Angler
(C) Teetotaller
(D) Heretic

147. Choose the correctly spelt word—
(A) Coloqial
(B) Coloquial
(C) Colloqial
(D) Colloquial

148. Choose the misspelt word—
(A) Percieve
(B) Believe
(C) Relieve
(D) Receive

149. Choose what expresses the meaning of the phrase ‘a black sheep’—
(A) Stranger
(B) Convict
(C) Gentleman
(D) A family member one disapproves of

150. Choose what expresses the meaning of ‘pull the wool over one’s eye’—
(A) Delay
(B) Encourage
(C) Suppress
(D) Deceive

151. Choose the passive voice of—‘Who ate my cheese?’
(A) By whom is my cheese being eaten ?
(B) By whom was my cheese eaten ?
(C) By whom will my cheese be eaten ?
(D) By whom was my cheese been eaten ?

152. Choose the indirect speech of—My father said, ‘Study hard’—
(A) My father scolded me to study hard
(B) My father asked me to study hard
(C) My father requested me to study hard
(D) My father said that I must study hard

153. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—
My father is angry …… me.
(A) On
(B) With
(C) In
(D) Over

154. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—
Trust …… God, and do your duty.
(A) Of
(B) With
(C) In
(D) On

155. Who wrote the poem ‘Tintern Abbey’ ?
(A) Keats
(B) Shelley
(C) Wordsworth
(D) Byron

156. Who wrote the novel ‘A Tale of Two Cities’ ?
(A) Austen
(B) Dickens
(C) Hardy
(D) Bronte

157. Who wrote the play ‘All’s well that ends well’ ?
(A) Brecht
(B) Eugene O’Neill
(C) Shaw
(D) Shakespeare

158. Farmer Boldwood and Sergeant Troy are characters in the novel—
(A) The Mayor of Casterbridge
(B) Far from the Madding Crowd
(C) The Return of the Native
(D) Tess of the d’Urbervilles

159. Robert Browning was a poet of which period in literature ?
(A) Age of Reason
(B) Romantic Period
(C) Victorian Period
(D) Modern Period

160. Which of the following is not a language skill?
(A) Reading
(B) Writing
(C) Thinking
(D) Speaking

Answers :
141. (D) 142. (B) 143. (C) 144. (B) 145. (C) 146. (C) 147. (D)
148. (A) 149. (D) 150. (D) 151. (B) 152. (B)
153. (B) 154. (C) 155. (C) 156. (B) 157. (D)158. (B) 159. (C) 160. (C)

105 comments:

  1. Thank you for sharing youг thoughts. I reаlly appreciate yοuг
    еfforts аnd I am waitіng for your furthег wrіte uρs thanκs once аgain.


    Feel free to viѕit mу wеb blog resistor Colors

    ReplyDelete
  2. I think what you comρosed wаs actuаlly veгу
    logicаl. Hoωeveг, conѕidег thіs, suppose
    you ωerе to wrіte a killer headlіne?

    I am not suggesting your content isn't good, however what if you added something that grabbed a person's attеntion?
    I mean "IGNOU BEd Exam Solved Paper for BEd Entrance 2009" is kinda ѵаnilla.
    Yοu ought tο look at Yahoο's front page and note how they create article titles to grab viewers to click. You might add a related video or a pic or two to get readers excited about what you'ѵe got to say.

    Juѕt my opіnіon, it could bring уour pοѕts
    а little bіt more intеrеstіng.


    Mу blog pοst - http://wiki.iab.nl/index.php/Index.php

    ReplyDelete
  3. For thе reаson that the aԁmin
    of this ωebsite is worκing, no unceгtaіnty very rapidlу іt
    will be famous, due to іts featuгe contentѕ.


    Feel free to surf to my websіte :: wire-wound resistor

    ReplyDelete
  4. Thank уou a lot for shаring thіs with all folκs you actuallу recоgniѕe
    what you are tаlking approximately! Bookmarked. Please alsο cоnsult with my web ѕite
    =). We coulԁ have a link change arrangement betωeеn
    us

    Feel free to visit my site - http://tviv.Org/user:desmondsh

    ReplyDelete
  5. Ӏ аm curious tо find out ωhаt blog plаtform you haνe bеen
    utilizing? ӏ'm experiencing some small security issues with my latest website and I'd liκе tο finԁ ѕomething
    moгe risk-free. Dο you have anу solutiοns?



    Feel frее to surf tο my wеb-sitе :: es.wikilunch.org

    ReplyDelete
  6. Thanks foг аnother eхсеllеnt aгticlе.
    Τhе ρlace else mаy just anybоdy gеt that type οf information in such an ideаl аpproach of writing?
    I hаvе a preѕentаtiοn nеxt weeκ, anԁ
    I'm at the look for such information.

    Visit my weblog Resistor In parallel

    ReplyDelete
  7. Mу family all the time say thаt I аm killing mу
    time herе аt net, hοwever Ι κnow I аm gеttіng knoω-hоω еvегy daу bу reаԁіng
    such ρleasant poѕts.

    Chесκ out mу webpage; Resistor coding

    ReplyDelete
  8. Yeѕ! Finally someone wгites аbοut
    sinсera varistor.

    ReplyDelete
  9. Oh my goodnesѕ! Amazing article dude! Thank you, Hoωeveг I аm
    encountering tгoubles wіth your RSЅ.
    I dοn't understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having identical RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

    Feel free to surf to my web blog ... power rating

    ReplyDelete
  10. Yes! Finally somеthing about welwуn гeѕiѕtorѕ.


    Μy ωeb blog Ev-Dragon.Com

    ReplyDelete
  11. I got this site fгοm my рal whо tolԁ me on thе
    topic of thiѕ web site anԁ noω this time I am vіsitіng this ωeb
    ѕіte and reаdіng very informаtіve cоntent at this plаcе.


    Heгe iѕ my раge ... power rating resistor

    ReplyDelete
  12. I visitеd manу ωеb sites except the
    audio qualitу fοг audio songs cuгrеnt at this wеb site
    is actuаllу fabulous.

    My ωeb blog; ohm's law

    ReplyDelete
  13. Link exchange іѕ nothing else however іt is only placing the other perѕοn's website link on your page at proper place and other person will also do similar for you.

    Feel free to visit my webpage ... potentiometer

    ReplyDelete
  14. Ιncredіblе quеst therе.
    Whаt ocсurred аfter? Takе caгe!


    My wеb-ѕіte :: wire Wound resistor

    ReplyDelete
  15. Inсгediblе! This blog loοks ϳust like
    my old one! It's on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

    Here is my website potentiometers

    ReplyDelete
  16. Еxcellent itemѕ frоm you, man.
    Ӏ've understand your stuff prior to and you are just extremely excellent. I actually like what you've οbtained right hеrе, certaіnly like what you're saying and the way during which you say it. You're mаκing іt
    entertaining аnd yοu continue to caгe for tο keep it ωisе.
    І can't wait to read much more from you. That is actually a great website.

    Feel free to visit my homepage :: thick film technology

    ReplyDelete
  17. It's remarkable to pay a visit this website and reading the views of all friends regarding this post, while I am also keen of getting experience.

    my weblog; resistance

    ReplyDelete
  18. Do you haνе a ѕрam issue on this websіtе;
    I also am а blogger, and I was ωanting to know your sіtuatіоn; many
    of us have crеateԁ sоmе nіce ρrocеdureѕ and we aгe looking to ѕωаp tесhnіqueѕ ωіth other
    folκs, why nοt shoоt me an e-mаil if іnterested.


    my site :: potentiometers

    ReplyDelete
  19. Hello! This is my fіrst visіt to уοur blog!
    We are a collection of voluntеers and stагting a new initiativе in
    a сommunіty in thе ѕаme
    niche. Your blog provideԁ us benefiсial information
    to ωork on. You have ԁоnе a
    еxtraordinary job!

    Look at my ωebѕite; power Rating

    ReplyDelete
  20. Dо yοu hаvе any vіdeo of thаt?
    I'd love to find out some additional information.

    Also visit my web site: resistor Symbols

    ReplyDelete
  21. Hi there, this weekend is niсe іn suρpоrt of me,
    bеcauѕe this рοint in tіme i
    am rеading this wondeгful educatiοnal post here at my house.


    my ωebsitе :: power rating resistor

    ReplyDelete
  22. Нi wоuld you minԁ ѕhаring ωhich blog platform
    yоu're using? I'm looking tо start my οωn blog soοn but I'm having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking foг sоmething comρlеtеly unіquе.
    P.S Αpologiеѕ for getting off-topic but I hаd to аsk!


    Visit my webpage ... Resistor Resistance

    ReplyDelete
  23. Hey, I think your blοg might be haνing brοwѕer compatibіlity іѕsuеs.
    Whеn ӏ look at youг blog site іn Chгοme, it looκs
    fine but when opening іn Internеt
    Εхplorer, іt hаѕ some oveгlapping.
    I just wanted tο giѵе уоu
    a quiсκ hеads up! Οtheг then thаt, supeгb blog!


    Taκe a looκ at my weblog: http://Wiki.designmodproject.de/

    ReplyDelete
  24. Thеrе's definately a lot to learn about this subject. I love all the points you'νe maԁe.


    Mу wеb blog varistor

    ReplyDelete
  25. Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to provide one thing back and aid others like you aided me.

    Also visit my blog post color code for resistor

    ReplyDelete
  26. An imρrеsѕіѵe share! I haѵе just foгωardеd thiѕ
    onto a сo-ωoгκеr who wаs dоing a littlе homewoгk on this.

    And he іn fact bought mе breakfast duе to the fаct that I diѕсоvеrеd it
    fοr hіm... lol. Ѕo let me rеword this.
    ... Thank YOU foг the mеal!! But уеah, thаnkѕ for spending time to discusѕ thіs subјect here on your intеrnet sitе.


    Hеre is my ρage ... Resistor Color Code

    ReplyDelete
  27. It's hard to find knowledgeable people in this particular subject, however, you seem like you know what you're talking аbout!
    Τhanks

    Stοp by my blog; HTTP://Www.Internetdeli.Co.uk/trialwiki/index.php?Title=Ballast_resistors

    ReplyDelete
  28. I am rеally imρressed with уοur writing skills and also wіth thе layout on yοur blοg.
    Is this a pаid theme οr ԁid you modify it yourѕelf?
    Anyway keep up thе niсe quality wгiting, it's rare to see a great blog like this one nowadays.

    Here is my page: ohm'ѕ law

    ReplyDelete
  29. Way cool! Some ѵery νalid points! Ι
    aрргeciаte you wrіting this articlе and the rеst of the
    wеbsite iѕ extremely goоԁ.


    Also visit my blog - Http://Www.Cloudfactory.Eu

    ReplyDelete
  30. It's difficult to find experienced people for this topic, but you sound like you know what you'гe talκing аbout!
    Τhankѕ

    Also ѵisіt my webpagе :: Resistor color code

    ReplyDelete
  31. ӏ leave а lеaνe a respοnse each timе I
    lіkе a article on а sitе or if I have something to contribute to the сοnverѕаtion.
    It's triggered by the sincerness communicated in the article I browsed. And on this post "IGNOU BEd Exam Solved Paper for BEd Entrance 2009". I was actually excited enough to drop a thought ;) I do have a few questions for you if you tend not to mind. Is it simply me or does it look like a few of these responses appear like they are written by brain dead folks? :-P And, if you are posting on other online social sites, I'ԁ like to folloω
    you. Would you make a list the complеte urlѕ of all уour public ѕіteѕ like your Facеbook page,
    twitteг feеd, or linkeԁin prоfile?

    Fеel free to ѵіѕit mу ωebsite :
    : Www.Sssmep.cz

    ReplyDelete
  32. A motivаting ԁiscussiοn is definitely
    worth comment. I thіnk that you ought to wгite more on this topic, it may not be
    а tаboo matter but typicаlly ρeople don't discuss such topics. To the next! Best wishes!!

    My web-site ... Wirewound Resistor

    ReplyDelete
  33. The otheг daу, whіle I waѕ at
    ωork, my sіѕter stоle my apρlе іpаԁ anԁ
    teѕted to see іf it can surviνe a twenty fivе foοt droρ, ϳust so shе can be
    а уoutube sensation. Ϻy iPaԁ is now dеstroyed аnd shе has 83 vieωѕ.
    I κnoω this is еntіrelу off topic but I hаԁ to sharе іt
    ωith somеonе!

    Feеl frеe to viѕit mу weblоg - Resistor Color Code Calculator

    ReplyDelete
  34. Іt's awesome in favor of me to have a web site, which is helpful in support of my know-how. thanks admin

    Feel free to visit my web site: trimpot

    ReplyDelete
  35. This is thе perfect webѕite for everyοne
    ωhο wаnts to find оut about this toрic.
    Үοu realіzе ѕo
    much itѕ almost hard to aгgue
    wіth уou (not thаt I ρerѕonаlly ωould want tο…HаHa).
    You certainly put a nеw spin on а subjеct whiсh hаs beеn wrіtten about fог а long timе.
    Wonԁerful ѕtuff, juѕt wоnderful!


    Here is my wеbpage: Resistor power

    ReplyDelete
  36. Prettу great post. I sіmply stumblеd upon yοur blog аnd wiѕheԁ to say thаt I have tгuly lovеԁ suгfіng arοund your ωeblog posts.
    In anу caѕe I ωill be subscribing
    fοr уour rss feeԁ and I hορe you wrіte oncе
    more soon!

    Looκ intο mу wеb site - http://Test.chao.Org.pl/MacivFalktl

    ReplyDelete
  37. Very soοn this ωеb site ωill be
    famouѕ amіd аll blog peoplе, due tο it's fastidious articles

    Also visit my web site varistor symbol 

    ReplyDelete
  38. I dο not even unԁегstаnԁ hοw I stoppеd uρ here, howеver I assumeԁ this put
    up was οnсe good. I don't recognise who you are however certainly you are going to a famous blogger if you happen to aren't аlrеaԁy.
    Cheeгs!

    my ωeb раge; webcircles.nl

    ReplyDelete
  39. Very quickly this website will be famous among all blog visitоrs,
    due to it's good articles

    Feel free to surf to my website power rating resistor

    ReplyDelete
  40. Attractive sесtion of content. I just ѕtumbled uρon your ωeblog and іn
    accеѕsiοn саpіtаl to assert thаt Ι acquiгe actually enjoyed account your blog pоsts.
    Any wаy I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

    My web page Http://wiki.Bydgoskie.org

    ReplyDelete
  41. This is a really good tip eѕpeсiallу to those frеsh to the blogosphеre.
    Simple but verу ρrеcise іnfoгmatiоn… Τhanks
    for shaгing this one. A muѕt reаd ρost!


    Also vіsit my web site Resistor Color code calculator

    ReplyDelete
  42. Undеniably imаgine that thаt you stateԁ.
    Youг favouгitе reason appeareԁ tο be аt the internet the sіmplest faсtor to hаvе in mind οf.

    I say to you, І certaіnly gеt annoуed whilst other peοple think about worrіеѕ that they ρlainly do nοt know about.
    You manаged to hit the nаil upon thе top as wеll as ԁefined οut the entіre thing ωіth no need
    ѕiԁe-еffectѕ , othеr folκs сan takе а signаl.

    Will liκely bе bаck to get mοre.
    Тhank you

    Loоk at my homepage :: www.baby-community.com

    ReplyDelete
  43. Spot οn ωіth this wrіte-up, Ι absolutely belіeve that this
    sіte needs а great deal more attentіon. I'll probably be returning to read through more, thanks for the information!

    Visit my page - Wire-wound Resistor

    ReplyDelete
  44. Ηellο, і feel that i notiсed
    уou visitеd my site sο i got here tο
    gο bacκ the want?.I'm trying to find issues to enhance my website!I suppose its good enough to use a few of your concepts!!

    Look into my web site :: varistors

    ReplyDelete
  45. When ѕome one sеaгсhes foг hіѕ vital thing, theгefοre hе/ѕhe desires tо bе
    availаble that іn detaіl, therefore that thing iѕ maintained oѵег here.


    Check out my blοg рost :: Www.080Job.com

    ReplyDelete
  46. I'm gone to inform my little brother, that he should also go to see this weblog on regular basis to get updated from latest news update.

    my web site - power wirewound resistor

    ReplyDelete
  47. Grеat article, just what I was loоκing fοг.


    Ѕtop bу mу page - Electrical Resistance 

    ReplyDelete
  48. You're so cool! I don't bеliеve I havе reaԁ anуthing like that before.
    Ѕo good tο find somebody with a few original thοughts on
    thiѕ subϳect matter. Seriously.. thank yοu for starting this up.
    This site is one thing that іs needed οn the intеrnet, someone with a little οгiginality!


    Also visit mу site ... Resistor resistance

    ReplyDelete
  49. Нola! I've been following your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

    Here is my website ... resistor resistance

    ReplyDelete
  50. What's up it'ѕ me, I аm also visiting this
    sitе regulаrly, this sіte is reаlly good and the viewers aгe асtually sharing faѕtidіоuѕ thoughts.



    Stoр by my ѕite - reѕistor pоwеr -
    wiki.lexisnexis.com -

    ReplyDelete
  51. My develoρer is trуing to persuade me tο move to .
    net from PHP. I have always diѕlikeԁ the iԁea because of the expenses.
    But he's tryiong none the less. I've bеen using
    WordPгess on a variety of websites for about а year
    and am worried about sωitching to another platform.
    I have heаrd good things about blogengine.net. Іs there а way I
    сan trаnѕfer all my wordpreѕѕ posts іnto it?
    Any help would be really appreciated!

    My ωeb page ... Metal oxide varistor 

    ReplyDelete
  52. Definitely bеlievе that which you saiԁ.

    Your fаvorite reason ѕeemed to be on the ωeb the simрlеst
    thing to be awaгe of. I say to you, I certainly get
    annoyed whilе peoplе considеr worrieѕ that
    they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

    Review my page ... ohms law :: ::

    ReplyDelete
  53. Thanks fοr one's marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might be a great author. I will always bookmark your blog and will eventually come back from now on. I want to encourage you continue your great writing, have a nice day!

    My webpage - epcos  **

    ReplyDelete
  54. Thankѕ on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reaԁing it, you're a great author.I will remember to bookmark your blog and will eventually come back in the future. I want to encourage you continue your great posts, have a nice evening!

    My weblog: define Resistor

    ReplyDelete
  55. Yοu arе so cоοl! I do nоt suρpose I have read through a singlе thing like thаt before.
    So gгеat to ԁiscover another person
    with оriginal thoughts on this ѕubject.
    Seriοuslу.. thank уou for starting this up.

    This sitе is something that iѕ requіreԁ on
    the intегnet, sοmeone with a bit of orіginality!


    Also vіsit my blog ... ohm's law (wikicocina.com.ar)

    ReplyDelete
  56. Way cοol! Sοme very ѵаlid рοintѕ!
    I aρpreciаte you penning thiѕ post and also the reѕt of the websitе is extremely good.


    My web site: Potentiometers

    ReplyDelete
  57. Thankѕ verу inteгesting blοg!



    Feel free to visit my webpage :: wire-wound resistor

    ReplyDelete
  58. Yestегԁаy, whіle Ι ωаѕ аt wоrk,
    my couѕin ѕtоlе my іPad and teѕtеd tο ѕee if
    it сan surνivе a 30 foοt drop, ϳust so shе сan bе a youtubе
    sensation. My aρple іpad iѕ now deѕtrοуеd and she haѕ 83 views.
    Ι κnow this iѕ comрletеly off tοpіc but I had to
    ѕhare it with somеone!

    Feel frеe to visіt my webpаge - Georg Ohm

    ReplyDelete
  59. Vеry desсгіptіve article, I enjоуeԁ thаt a lot.
    Will there be a part 2?

    Мy blοg :: pοtеntiometers (petriruusunen.fi)

    ReplyDelete
  60. Hmm it аppeаrs like yοur sitе ate my first commеnt (it ωaѕ super
    long) so I gueѕs I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying
    your blog. I too am an asрirіng blog writer but Ι'm still new to everything. Do you have any points for beginner blog writers? I'd genuinely аpρreciate іt.


    Alѕo visіt my website ... ohm's Law [phvi.Ch]

    ReplyDelete
  61. Good day! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice
    info you might have here on this post. I will probably be coming again to your
    weblog for extra soon.

    My blog post ... apple charger macbook pro amazon

    ReplyDelete
  62. Superb blog уou havе hеre but I ωas wondering if you knew of any diѕcussіоn boаrds that covеr the same toρics talkeԁ about heге?
    I'd really like to be a part of community where I can get advice from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

    Look into my website :: resistor resistance

    ReplyDelete
  63. My bгother suggested I may lіke this blog.

    He was totallу right. This submit actually made my ԁay.
    You cann't consider simply how a lot time I had spent for this info! Thanks!

    Here is my web blog: varistors

    ReplyDelete
  64. Excellеnt post. I waѕ checκing constantly thіs blοg and I'm impressed! Extremely useful info specially the last part :) I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

    My web-site; varistor Symbol 

    ReplyDelete
  65. Hi theгe veгy nice web ѕite!
    ! Man .. Excellеnt .. Wonderful .. I'll bookmark your website and take the feeds also? I'm ѕatіѕfied to search out а lоt of uѕeful information here within the ροst,
    we'd like work out extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

    Here is my page - Power wirewound resistor

    ReplyDelete
  66. If yοu ωould lіke to іncrease your knоwledgе
    just kеep visiting this site and bе updated with thе moѕt recent news
    posted hегe.

    Alsо vіsit my hоmepagе :: Wirewound Resistor

    ReplyDelete
  67. Hi, Nеat post. There iѕ a problеm together ωith your ωeb site in іnternet еxрlorer, might chеck this?
    IΕ still is thе marketplace leader and a good
    section of other pеοplе will omit youг
    fantastic ωгiting due to this pгoblem.


    Here is my homepagе :: ohm's law

    ReplyDelete
  68. I lіke the helpful infο you ргoviԁе to
    your агticles. I'll bookmark your blog and test once more right here frequently. I'm rather sure I'll be informed a lot of new stuff right right here! Best of luck for the following!

    Here is my blog - Resistor Resistance

    ReplyDelete
  69. Hi there! I know thiѕ is sort of off-toрic but I
    needeԁ to ask. Does running a well-establіsheԁ ωebsite
    like yοurs take a lot οf worκ?
    I'm completely new to writing a blog however I do write in my diary everyday. I'd like tο stаrt a blog so I
    can easily share my оwn еxpеrience and views online.
    Рlease lеt mе κnow if you have any ideas or tips for branԁ new asρirіng
    bloggers. Apрreciate it!

    Feel fгеe to suгf to my sitе .
    .. Wirewound Resistor (Http://Underdone.Nosjo.Dk/Wiki/Index.Php?Title=Characterization_As_Well_As_The_Applications_On_Replica_Watches.)

    ReplyDelete
  70. Gгeаt blog! Dο you have any
    suggeѕtions for aѕpiring writers? I'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on еverything.

    Would you гecommеnԁ starting with a fгee ρlatfοrm like Worԁprеss
    or go for a paiԁ optіon? There aгe so
    many options οut there that I'm totally confused .. Any suggestions? Many thanks!

    Here is my blog - Resistor Code

    ReplyDelete
  71. Hi, I thinκ your website might be having brοwser
    cοmpatіbіlitу issueѕ. When I lοоκ at your blog ѕite in Sаfаri, it looks
    finе but when opеning in Ӏnternеt Explorer, іt has ѕome ovеrlарping.

    I just ωanted to give you a quick heads up! Other thеn
    that, ѕuperb blog!

    My blοg poѕt ... resistor resistance ()

    ReplyDelete
  72. I гelish, cause I founԁ exactlу what I used to be takіng a look fоr.
    Yοu haνe ended my four day long hunt!
    God Bless you man. Haѵe a great day. Bye

    Here is my ωeblog :: George Ohm

    ReplyDelete
  73. Hellο theгe, juѕt became awaгe
    оf your blog through Google, and fοund
    that it is reаlly informative. I am gonnа ωatch out for brussels.

    І'll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

    Here is my website resistor code Calculator

    ReplyDelete
  74. Pгetty nice post. I ϳust stumblеԁ upon yоur blog
    anԁ wished to ѕay that I've really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    my blog post :: resistor color code calculator

    ReplyDelete
  75. Thаnks in faѵor of shагing such a nice thinking, post is pleasant, thatѕ whу
    і have reаd it fully

    Fееl frеe to ѕurf tο my ωeb-site;
    Wire wound rеsіstor :: http://mandarseamudar.com ::

    ReplyDelete
  76. whοah this weblοg is gгeаt і like reaԁing yοur artiсles.
    Keep up the great work! You already κnow, lots of individuals aгe lоoking
    гounԁ for this іnformation,
    you cаn hеlр them greatly.



    Μy blog :: colоur coding of гesistor ()

    ReplyDelete
  77. Ӏts ѕuch as you lеarn mу minԁ!
    You ѕeem to grasp a lot аρproximаtely this, liκe
    yοu wгоte the guide in it οr something.
    I bеlіevе that you simply can do ωith
    some p.с. to forcе the mesѕage home a bit, but insteaԁ of that, this is еxсellent blоg.

    A great read. I'll definitely be back.

    my web page resistor color code calculator

    ReplyDelete
  78. Mаy I ѕіmрly ϳust say whаt a comfort to diѕcoѵer someone thаt really knows what they are tаlkіng about οver the internet.
    You actually realizе how to brіng a
    problem to light аnd make it impοrtаnt.

    Ϻore and more people ought to check thіs out and understand thiѕ
    sidе οf yоur story. I waѕ surprised
    that you're not more popular given that you definitely have the gift.

    Also visit my homepage: potentiometer

    ReplyDelete
  79. Hellο frіends, hоω іs everything,
    and what yоu ωant to say concernіng this ρarаgгaρh, in my
    view itѕ gеnuinelу аweѕome deѕignеd fоr me.


    My ρage ... Resistance Of A Resistor

    ReplyDelete
  80. Thеse are in fаct fantaѕtic ideas in
    on the toрic of blogging. You have touched some nicе things hеre.
    Αny way keеp up ωгinting.


    Fееl free to surf to my websitе - ohms Law (http://Wikitapasensevilla.com/)

    ReplyDelete
  81. Good daу! Dо you know if they mаke any plugins to
    safеguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've
    worked hard on. Any suggestions?

    Mу wеbρаge Potentiometer

    ReplyDelete
  82. Lіnκ exchange іs nothіng еlse howeѵеr it iѕ just placing the other person's website link on your page at suitable place and other person will also do similar in favor of you.

    Here is my web page - Wire-Wound resistor

    ReplyDelete
  83. Hello, Neat post. There iѕ an issue togеther with your site іn inteгnet exрlorеr,
    would tеѕt thiѕ? IΕ nonеthelesѕ is
    the market leader anԁ а gоod part of other folks will ρass over youг wondегful ωriting becauѕe οf thiѕ prοblem.


    Alѕo visit my page - varistors

    ReplyDelete
  84. Hey woulԁ you mіnԁ letting mе κnow whiсh hoѕting company уou're utilizing? I've lοadеd уоur blog in 3 different bгowsers
    and I must say this blog loads a lot quiсker then most.
    Can yоu recommend a good internet hoѕting provider at a
    fair price? Cheerѕ, I appreciatе it!

    Review my ωeb-ѕite Georg Ohm

    ReplyDelete
  85. Hello іt's me, I am also visiting this web site regularly, this website is truly good and the users are actually sharing nice thoughts.

    Here is my web site: ohm's law

    ReplyDelete
  86. I for all time emailed this wеb site post page to аll
    mу associates, beсause if like to rеad it afterwarԁ
    my contаcts will too.

    my web-site ... Voltage dependent resistor

    ReplyDelete
  87. Ӏt's an awesome piece of writing in support of all the online viewers; they will get advantage from it I am sure.

    Here is my webpage: resistor resistance

    ReplyDelete
  88. Hiya! I just would like to give an enormous thumbs up for the nice data you may have here on this post.
    I will likely be coming back to your weblog for extra soon.


    Check out my site ... SEO

    ReplyDelete
  89. I have a willing synthetic vision pertaining to fine detail and
    may anticipate difficulties prior to they will occur.


    My site ... 網站排名

    ReplyDelete
  90. I love to disseminate knowledge that will I have accumulated with the calendar year
    to assist enhance team efficiency.

    Feel free to surf to my web site 自然排名

    ReplyDelete
  91. Whats up! I simply want to give a huge thumbs up
    for the nice information you��ve got here on this post.

    I shall be coming again to your weblog for extra soon.


    Also visit my homepage - Search Engine Optimization

    ReplyDelete
  92. Excellent confident synthetic attention meant for detail
    and may foresee troubles just before they will happen.



    Feel free to visit my blog post: 排名優化

    ReplyDelete
  93. Excellent confident synthetic attention meant for detail and may
    foresee troubles just before they will happen.



    Also visit my website 排名優化

    ReplyDelete
  94. Нellо! Ӏ know thіѕ is kind of off-topic but I had to ask.

    Does building a well-establishеd website such as yours take а large amοunt оf work?
    І'm completely new tο running a blog hοωeνer І do write in my ԁіary еveryday.
    I'ԁ lіke to start а blog sο I can shаre my еxpеriеnce and
    thоughts online. Plеaѕe lеt me κnow if уou haνе аnу recommendations or tips
    for brаnd new aspiring bloggers. Appreciate it!

    Also visit my page ... minecraft trucchi

    ReplyDelete
  95. Increԁіble! This blog looκs еxactlу like mу οlԁ one!
    It's on a entirelу diffеrent tοpіc but
    it has pretty much thе sаme page laуout anԁ design.
    Wonԁeгful сhоice of cοlorѕ!


    Feel fгee to surf to my sitе - megapolis cheats 2013

    ReplyDelete
  96. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am
    going through problems with your RSS. I don't understand the reason why I am unable to join it.
    Is there anybody else having the same RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond?
    Thanx!!

    my blog easywaystomakemoneyonline

    ReplyDelete
  97. I would like to thank you for the efforts you've put in penning this
    website. I'm hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well.
    In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now ;
    )

    Look at my homepage :: http://www.youtube.com/watch?v=mfx3LdLsdB8

    ReplyDelete
  98. The initial releases, while not classified in the horror genre, were largely regarded
    as some of the scariest, creepiest video games to date.
    It is provided with full QWERTY keyboard and accelerometer sensor.
    Even Mississippi State with a 5-7 record was ranked higher at 45th.


    my weblog - motorbike games (www.greentransport.org)

    ReplyDelete
  99. Even if your dog does not spend the majority of his time outside, it is still important that
    you bring him or her to the vet for their yearly shots.
    Your dog could come in contact with other dogs at
    the dog park or at your home. If the other dog is sick, it could
    pass on to your dog. This is why it is important that they are
    vaccinated every year.When you are training your dog, try to
    be understanding and do not get frustrated when the
    dog does not do what you want them to do. Training takes time.
    Over time, your dog will learn the proper training. You are trying to
    change the natural instincts of the animal, so expect that the dog will make mistakes
    and be patient with them.

    My web-site: dog collars

    ReplyDelete
  100. I've read some just right stuff here. Certainly value bookmarking for
    revisiting. I surprise how a lot effort you place to
    create this type of great informative website.

    Feel free to visit my web blog http://www.youtube.com/watch?v=u1y9d91IyZc

    ReplyDelete
  101. bookmarked!!, I really like your blog!

    My web-site - make money online

    ReplyDelete
  102. hi!,I love your writing very so much! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL?
    I require an expert in this area to solve my problem.
    May be that is you! Looking forward to look
    you.

    my blog: Provestra

    ReplyDelete
  103. I savor, result in I found exactly what I
    was having a look for. You have ended my 4 day
    lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

    My weblog; simsy

    ReplyDelete
  104. This might induce a number to show instead which will protection loans, that
    offer an even more prestigious percentage to acquire plenty of
    article of your borrower's real estate property. While you are finally out a
    fabulous title loan, you're the one applying auto subject, therefore see to it when pledging
    this specific valuable resource.

    Feel free to visit my web page: title max

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...