You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

The Constitution of India Objective Questions


More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]


351. Which Constitutional Article lays down the provision for a National Commission for SC and ST—
(A) Article 337
(B) Article 334
(C) Article 338
(D) Article 339

352. Which community gets special provision for Central Services in Article 336—
(A) Sikh Community
(B) Muslim Community
(C) Hindu Community
(D) Anglo-Indian Community

353. At the time of commencement of the Indian Community how many years were laid down for appointment to the post in the Railways, Customs, Postal & Telegraph services for the Anglo-Indian community—
(A) 2 years
(B) 5 years
(C) 4 years
(D) 6 years

354. What shall be the composition of National Commission for SC and ST—
(A) Chairperson
(B) Vice-Chairperson
(C) Five other members
(D) All the above

355. National Commission for SC and ST shall be made by which constitutional institution—
(A) Parliament
(B) Executive
(C) Judiciary
(D) State Legislature

356. Which Constitutional Article defines the SC—
(A) Article 345
(B) Article 346
(C) Article 341
(D) Article 342

357. Which Constitutional Article defines the ST—
(A) Article 345
(B) Article 343
(C) Article 347
(D) Article 342

358. Which Constitutional Article specifies official language of the Union—
(A) Article 343
(B) Article 344
(C) Article 345
(D) Article 346

359. Under Constitutional Article 343, which is the official language of the Union—
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) English
(D) b & c

360. Which Constitutional Article empowers the State Legislature to adopt Hindi or any state language as the official language of that state—
(A) Article 345
(B) Article 346
(C) Article 348
(D) Article 349

361. Whose satisfaction is required under Constitutional Article 347 regarding special provision for creating language spoken by a section of the population of a state—
(A) Parliament
(B) Judiciary
(C) President
(D) Prime Minister

362. Which Constitutional Article defines official language for communication between the state and another state and the Union—
(A) Article 349
(B) Article 346
(C) Article 243
(D) Article 305

363. Which Constitutional Article defines the Panchayat Raj—
(A) 243O
(B) 243A
(C) 243
(D) 243I

364. In the Indian Constitution, which type of the Sabha is mentioned under Panchayat Raj—
(A) District Sabha
(B) Gram Sabha
(C) Nagar Panchayat Sabha
(D) Zila Sabha

365. Under Constitutional Article 243, what is the meaning of Panchayat—
(A) Self Gram Panchayat Raj
(B) Government of Village
(C) Self Government
(D) None of the above

366. Under Constitutional Article 243D, in Panchayat who gets reservation—
(A) Scheduled Caste
(B) Scheduled Tribes
(C) A & B
(D) None of the above

367. Who make composition of Panchayat under Constitutional Article 243(C)—
(A) State Assembly
(B) Lok Sabha
(C) Council of State
(D) Legislature of State

368. Which Constitutional Article defines disqualification for the members of Panchayat—
(A) Article 243F
(B) Article 243G
(C) Article 243I
(D) None of the above

369. Which Constitutional Article defines the duration of the Panchayat—
(A) Article 243N
(B) Article 243O
(C) Article 243E
(D) Article 243B

370. Which Constitutional Article define `Municipalities'—
(A) Article 243P
(B) Article 243Q
(C) Article 243T
(D) Article 343U

371. Which Constitutional Article defines `constitution of Municipalities'—
(A) Article 243M
(B) Article 243I
(C) Article 243L
(D) Article 243Q

372. Constitutionally, who notifies the phenomenal area of—
(A) Parliament
(B) Governor
(C) Chief Minister
(D) State Government

373. A Municipal Council is situated in which area—
(A) Larger Urban area
(B) Urban area
(C) Smaller Urban area
(D) None of the above

374. Governor issues a notification for which areas on the subject of constitution of Municipal area—
(A) A Transitional Area
(B) A Smaller Urban Area
(C) A Larger Urban Area
(D) All the above

375. For Election of Members to Lok Sabha and Legislative Assembly, electoral constituencies comprise wholly or partly of which area—
(A) A Transitional Area
(B) Municipal Area
(C) Legislative Council
(D) None of the above

376. Where wards Committees are found—
(A) Gram Sabha
(B) Gram Panchayat
(C) Municipalities
(D) None of the above

377. Under Constitutional Article 343D, a metropolitan area represent how many number of population—
(A) Ten Lakhs or more
(B) Fifteen Lakhs or more
(C) Less than Ten Lakhs
(D) Less than Five Lakhs

378. Under Constitutional Article 243U, what is the maximum duration of Municipalities—
(A) 4 years
(B) 6 years
(C) 5 years
(D) 3 years

379. Which Constitutional Article defines Election to Municipalities—
(A) Article 243A
(B) Article 243ZA
(C) Article 243ZB
(D) Article 243P

380. Through which Constitutional Amendment, Municipalities continued to be in force in the state which existed before commencement of the Indian constitution—
(A) Seventy-fourth Amendment Act 1992
(B) Forty-fourth Amendment Act 1978
(C) Forty-fifth Amendment Act 1989
(D) Forty-seventh Amendment Act 1984
381. The Constitution of India, was drafted and enacted in which language—
(A) Hindi
(B) English
(C) Tamil
(D) Telugu

382. In Article 394A which language is the authoritative text of the constitution of India—
(A) Punjabi
(B) Manipuri
(C) Hindi
(D) Urdu

383. Which Constitutional Article states ‘This Constitution may be called the Constitution of India’
(A) Article 397
(B) Article 396
(C) Article 395
(D) Article 394

384. Which Constitutional Article states that Hindi is the official language—
(A) Article 343
(B) Article 346
(C) Article 345
(D) Article 347

385. In which language script, Constitution of India was signed by the members of the Constitutent Assembly on 21st Jan. 1950—
(A) English
(B) Hindi
(C) A & B
(D) None of the above

386. Which Constitutional Article defines the ‘Provision in case of failure of Constitutional Authority in the state—
(A) Article 356
(B) Article 357
(C) Article 353
(D) Article 351

387. After which report, President promulgates President Rule in the State—
(A) Prime Minister
(B) Union Home Minister
(C) Chief Minister
(D) Governor

388. Who has the Authority to approve President Rule in the state—
(A) Parliament
(B) Lok Sabha
(C) State Legislature
(D) Council of State

389. Who has the constitutional power not to approve `President Rule' in the state under Article 356—
(A) Prime Minister
(B) Parliament
(C) Union Council of Ministers
(D) State Government
390. In case President Rule in the state is not approved by the Parliament, ‘For how many months the same promulgation shall last’.
(A) Four Months
(B) Two Months
(C) Three Months
(D) Six Months

391. Under Article 356 Governor shall not be bound by whose advice—
(A) Chief Minister Council of Ministers
(B) President
(C) Prime Minister
(D) None of the above
392. In which Supreme Court Judgement. it has been pronounced that `Article 356 cannot be invoked unless it can be held that government of the state cannot be run in accordance with the provision of the Constitution'
(A) Arun vs. Union of India A.I.R. 1992 Allahabad S.C. 1918
(B) S. R. Bommai vs. Union of India A.I.R. 1990 Kant 95
(C) A & B
(D) None of the above
393. In which Supreme Court Judgement it has been pronounced that ‘the Union Government cannot dismiss a duly elected State Government on the sole ground that the ruling party in the state suffered an overwhelming defeat in the election of the Lok Sabha—
(A) S. R. Bommai vs. Union of India A.I.R. 1994 S.C. 1916
(B) State of Rajasthan vs. Union of India A.I.R. 1977 S.C. 1361
(C) A & B
(D) None of the above

394. How many Schedules are incorporated in the Constitution of India—
(A) Eleventh Schedule
(B) Tenth Schedule
(C) Ninth Schedule
(D) Twelfth Schedule

395. Which Constitutional Article lays down distribution of work through the Union List, State List, and Concurrent List between the Union and State—
(A) 246
(B) 247
(C) 248
(D) 249

396. In the Union List, how many subjects are incorporated—
(A) 95
(B) 92
(C) 97
(D) 99

397. In the State List, how many subjects are included—
(A) 65
(B) 66
(C) 64
(D) 63

398. In the Concurrent list, how many subjects have been included—
(A) 42
(B) 43
(C) 45
(D) 47

399. Constitutionally, how a law can be made out of the subject in the Concurrent List—
(A) Union
(B) State
(C) Council of State
(D) A & B

400. Constitutionally, who has the power to make a law on the subject mentionable in the Union List—
(A) Lok Sabha
(B) Parliament
(C) Rajya Sabha
(D) Legislative Council
____________________________________________________________________________
More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]
Answers :351.(C) 352.(D) 353.(A) 354.(D) 355.(A) 356.(C) 357.(D) 358.(A) 359.(D) 360.(A)
361.(C) 362.(B) 363.(C) 364.(B) 365.(C) 366.(C) 367.(D) 368.(A) 369.(C) 370.(A)
371.(D) 372.(B) 373.(C) 374.(D) 375.(B) 376.(C) 377.(A) 378.(C) 379.(B) 380.(D)
381.(B) 382.(C) 383.(D) 384.(A) 385.(C) 386.(A) 387.(D) 388.(A) 389.(B) 390.(D)
391.(A) 392.(C) 393.(C) 394.(D) 395.(A) 396.(C) 397.(B) 398.(D) 399.(D)400.(B)

38 comments:

  1. Hi, its pleasant article about media print, we all be familiar with media is a great source of data.



    My website: quality links
    Feel free to visit my weblog ; professional link building

    ReplyDelete
  2. I reаd thiѕ piecе of wгiting fully
    concerning the сomρarison of most up-to-date
    and previоuѕ tеchnοlogieѕ, іt's remarkable article.

    Here is my web-site; Icerenkoy.net

    ReplyDelete
  3. I do nоt drop a lеaνe a reѕponse, but I гeaԁ a few οf the respοnses here "The Constitution of India Objective Questions".
    I actually do have а couple οf queѕtions for you if it's okay. Could it be only me or do some of the responses appear like they are left by brain dead individuals? :-P And, if you are writing at other social sites, I would like to keep up with everything new you have to post. Would you make a list of every one of your Social Networking sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

    ReplyDelete
  4. Good day! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

    my web-site :: beziehung retten

    ReplyDelete
  5. I'm extremely impressed together with your writing abilities and also with the structure to your blog. Is that this a paid topic or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great weblog like this one today..

    Also visit my website - hemorrhoids during pregnancy

    ReplyDelete
  6. I got this website fгοm my friend ωho
    shаred wіth me соnсernіng this websitе аnd at the mοment this time I am viѕiting this website and reaԁing very
    informative articles οr revіews here.

    Also visit mу ωebsite ex zurück

    ReplyDelete
  7. Hi, its good post conceгnіng mеdiа prіnt, we
    all be aware of media is a wonderful source of factѕ.


    Also visit my homepage; www.comix.it

    ReplyDelete
  8. Howdy! This blog ρoѕt couldn't be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I most certainly will send this information to him. Fairly certain he's gοing to
    hаѵe a great read. Thankѕ for sharing!


    Take a look at my blog pοst Hämorrhoiden

    ReplyDelete
  9. What's Happening i'm new to this, I stumbled upon this I've found It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & help other users like its aided me. Great job.

    Here is my homepage; http://iphonesat.com/jailbreakme-nytt-jailbreak-och-upplasning-slappt-for-alla-iphone-ipod-touch-och-ipad-guider/

    ReplyDelete
  10. I blog quitе oftеn and I tгuly appreciate your informatiοn.
    The artiсle has reallу рeakeԁ
    my interеst. І will bookmark уour blog аnd keeρ checkіng for new detaіls about once a
    week. I subscribed to уour Feed tοo.

    Heгe is my blog - chatroulette

    ReplyDelete
  11. Εvery weekend i useԁ to νisit this web pagе, аs i wish foг enjoyment, foг the reаson that this this ωeb site conationѕ genuinеlу fastіdiouѕ funnу dаta too.


    Feel free tο suгf to my ωeb site :
    : academy.theapprenticeagency.co.uk

    ReplyDelete
  12. It's actually a great and useful piece of information. I'm satisfieԁ
    that you juѕt shаred this helpful іnfo with us.

    Pleasе stay us informed like thiѕ. Thank yοu fοг shаring.


    Have a loοk at my webрagе .
    .. hemoroides

    ReplyDelete
  13. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers
    and starting a new project in a community in the same niche.
    Your blog provided us valuable information to work on. You
    have done a extraordinary job!

    My weblog http://www.HemorrhoidMiracleReview.org

    ReplyDelete
  14. Ι got this site from my pal whο told me cοncerning thiѕ wеbѕitе and noω
    thiѕ time I am visіting this wеbsitе and гeаding veгy іnformatiνe
    content at this place.

    Мy homeраge Chatroulette Alternative

    ReplyDelete
  15. Hurгah! In the еnd ӏ got
    a blog from where I knοw how tο in fact take uѕеful
    facts conсerning my ѕtuԁy and knowlеdgе.


    Heгe iѕ my webpagе; Highly recommended Internet site

    ReplyDelete
  16. Hi, I do think this iѕ an eхсellent blog.
    I stumbleduρon it ;) Ӏ may гevisit оnce again since i have
    book-markеd it. Money anԁ freedom
    is the greаtеѕt way tо change, may you be rich anԁ continue to guide others.


    Here іѕ my ωeb pagе: online chat

    ReplyDelete
  17. We are a gaggle оf vоluntеегs and οрening a new ѕсhеme
    іn оur communіty. Yοur wеbsite ρrovideԁ us with helρful
    іnfo to ωοrk on. You've done an impressive task and our whole community shall be grateful to you.

    Here is my web blog; Http://www.Boidepot.Com/

    ReplyDelete
  18. Му bгother suggestеd I mіght lіke this web
    sіte. He wаs entirely right. Thіs pοst
    truly made my day. You cаn not imagine just how much time I
    had spent for thiѕ infо! Τhanκs!



    Hеre is mу homepage ... Ejaculation Premature

    ReplyDelete
  19. It's remarkable to go to see this site and reading the views of all mates concerning this paragraph, while I am also zealous of getting familiarity.

    Feel free to surf to my web page: schwimmbrille beschlagen

    ReplyDelete
  20. fantastic issues altogether, you just received a logo new reader.

    What might you suggest in regards to your put up that you made some days ago?
    Any certain?

    my homepage - übersetzung deutsch englisch kostenlos download

    ReplyDelete
  21. I every time used to read article in news papers but now as I am a user of web so from now I
    am using net for content, thanks to web.

    my website - teichfilter pumpen - http://www.sastraku.info/article.php?id=46 -

    ReplyDelete
  22. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted
    to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your articles.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that
    go over the same subjects? Thanks a ton!

    Feel free to visit my website: tauchmasken mit sehstärke

    ReplyDelete
  23. Heya just wanted to give you a quick heads
    up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue.

    I've tried it in two different browsers and both show the same results.

    my homepage :: übersetzung google spanisch deutsch

    ReplyDelete
  24. Nice blog right here! Additionally your website rather a lot up very fast!

    What web host are you the use of? Can I get your affiliate link to your host?
    I want my web site loaded up as quickly as yours lol

    My web page - wasserfester mp3-player schwimmen [dev.loudpass.com]

    ReplyDelete
  25. It's difficult to find well-informed people for this topic, but you sound like you know what you're talking
    about! Thanks

    my webpage: mp3 player kind

    ReplyDelete
  26. great post, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector don't notice this.
    You should proceed your writing. I am confident, you have
    a great readers' base already!

    Have a look at my web blog :: mp3 player test stiftung warentest (exonblast.com)

    ReplyDelete
  27. I don't know whether it's just me or if everyone else encountering
    problems with your site. It seems like some of the text on your content are running off
    the screen. Can somebody else please comment and let me know if this
    is happening to them as well? This might be a problem with my web browser
    because I've had this happen previously. Thank you

    my web-site ... bekennen (oo.gutschein-note.net)

    ReplyDelete
  28. I am truly grateful to the owner of this web page who has shared this great piece of writing at at this place.


    Feel free to visit my blog benzin laubsauger test

    ReplyDelete
  29. Highly energetic blog, I loved that a lot. Will there be a part 2?



    Also visit my page; wasserdicht mp3

    ReplyDelete
  30. Right here is the right web site for everyone who wishes to
    find out about this topic. You realize a whole lot its
    almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
    You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for years.
    Great stuff, just wonderful!

    My page wasserdichte mp3 player test

    ReplyDelete
  31. Hurrah! After all I got a weblog from where
    I can really take helpful facts regarding my study and knowledge.


    Here is my site: schnorchel set

    ReplyDelete


  32. Feel free to surf to my blog - dating (http://max.educa.madrid.org)

    ReplyDelete
  33. It is better keychain 3d to search for the keychain entries associated with your articles.
    An elegant three-letter monogram keychain 3d is the right thing.

    If you perform cautiously, you will need a detailed home business lead generation marketing
    plan that will attract backlinks naturally. The SEM have been an essential factor in the survival of your business.
    This is going to inspire people to want to share specifically
    with colleagues and professional associates could be of interest to others?


    Also visit my web site schl????sselanh????nger foto

    ReplyDelete
  34. The Wooden Window Workshop only uses naturally seasoned wood to
    ensure the job is done accurately in a short time, that's because it was
    never completely killed. Using tmz the drill in reverse.
    They make incredibly cute gifts and you can use tags to add a
    tile shower, you can modernize the look of your bedroom.



    my web blog :: akkuschrauber lithium ionen ()

    ReplyDelete
  35. I pay a quick visit day-to-day a few web pages and blogs to read posts,
    but this webpage presents quality based posts.


    Here is my web site :: www.magnefine.com.au - -

    ReplyDelete
  36. Causes of StiffnessActually there is not a qualified chiropractor to evaluate the intensity and attorney extent of the damage as
    well as the supplements that can help you. It is
    certainly expected that your back pain. The practice of chiropractic care but attorney are not limited to,
    walking, driving, tool use, and assembly line work.


    my webpage ... car accident lawyer clearwater (http://www.prweb.com/releases/clearwater-fl-injury/accident-attorneys-lawyer/prweb10838676.htm)

    ReplyDelete
  37. Congratulations guys! finally CBSE announced the CTET 2014 Result Date which is going to declare on 21st March 2014 (Friday). All students who are excited to check their CBSE CTET Result 2014. Check your CTET 2014 Result here. http://www.resultpro.in/2014/01/ctet-2014-answer-key-ctet-paper-1st.html

    ReplyDelete
  38. Ensure to pay careful attention to the attitudes and behaviors of
    any individual that you choose the best sell house pay taxes possible home
    for the home. He believes in trading with honest and that is part of sell house pay taxes a current argument.
    In many areas a state business license may be required to pay 6 percent commissions.


    Also visit my weblog ... boulder creek ca; http://Touneczie2S.Sweetcircles.com/,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...