Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

The Constitution of India Objective Questions


More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]


51. When was the draft Constitution of India prepared by the Drafting Committee submitted to the President of the Constituent Assembly—
(A) 28th Feb. 1948
(B) 26th Feb. 1948
(C) 21st Feb. 1948
(D) 25th Feb. 1948

52. When was the Second Reading of the Constitution completed in the Constituent Assembly—
(A) 18 Nov. 1949
(B) 17 Nov. 1949
(C) 15 Nov. 1949
(D) 16 Nov. 1949

53. How many readings were held on the Constitution in the Constituent Assembly—
(A) First Reading
(B) Third Reading
(C) Second Reading
(D) None of the above

54. When was the Constitution of India adopted by the Constituent Assembly—
(A) 25th Nov. 1949
(B) 29th Nov. 1949
(C) 26th Nov. 1949
(D) 27th Nov. 1949

55. How many Princely States existed at the time when the Constituent Assembly was making the Constitution—
(A) 600
(B) 800
(C) 900
(D) 950

56. Who said, ‘I feel, however, good a Constitution may be, it is sure to turn out bad because those who are called to work it, taken to be a bad lot. However bad a Constitution may be, it may turn out to be good if those who are called to work it, happens to be a good lot. The working of a Constitution does not depend wholly upon the nature of the Constitution’—
(A) Dr. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. Subhash Kashyap
(D) None of the above

57. Who stated, ‘As to the execution that the Draft Constitution has produced a good part of the provisions of the Government of India Act 1935, make no apologies. There is nothing to be ashamed of in Borrowing.’—
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawhar Lal Nehru
(C) Gandhiji
(D) Dr. Ambedkar

58. Who said, ‘If the people who are elected are capable and men of character and integrity, they would be able to make the best even of a defective Constitution. If they are lacking in these, the Constitution cannot help the country’—
(A) Sardar Hukam Singh
(B) K. M. Munshi
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Sardar Ballabh Bhai Patel

59. When were the election to the Constituent Assembly held—
(A) July 1946
(B) Aug. 1946
(C) Sep. 1946
(D) Oct. 1946

60. In the Constituent Assembly how many seats were got by the Congress—
(A) 204
(B) 205
(C) 203
(D) 208

61. How many seats were obtained by the Muslim League in the Constituent Assembly—
(A) 74
(B) 75
(C) 73
(D) 76

62. How many seats were acquired by the other parties in the Constituent Assembly—
(A) 14
(B) 15
(C) 17
(D) 18

63. How many total members were elected in the Constituent Assembly—
(A) 296
(B) 293
(C) 291
(D) 292

64. In the Parliament of India Upper House in known as—
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Council of States
(D) None of the above

65. In the Parliament, Lower House is called as— (A) Legislative Assembly
(B) Legislative Council
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha (House of People)

66. In the Constituent Assembly who was the Head of the Union Constitution Committee—
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Sardar Patel
(C) Subhash Buse
(D) None of the above

67. In the Constituent Assembly which words were associated with the Parliament—
(A) Parliament of the Legislature
(B) Parliament of the Union
(C) Parliament of the Federation
(D) All the above
68. In the Constituent Assembly, it was said that Parliament of the Federation shall consist of the President and what else—
(A) National Legislature
(B) National Assembly
(C) House of People
(D) Council of State

69. In the Constituent Assembly, which committee recommended that Indian Constitution adopt Parliamentary Form of Executive—
(A) Drafting Committee
(B) Constitutional Committee
(C) Union Constitution Committee
(D) All the above

70. In the Constituent Assembly, how many seats were fixed for House of People—
(A) 500
(B) 400
(C) 300
(D) 250

71. In the Constituent Assembly, what was the number of population fixed for one Representative—
(A) 7,500
(B) 7,50,000
(C) 50,000
(D) 78,500

72. Who elected Dr. Rajendra Prasad as the First President of India—
(A) Constituent Assembly
(B) Legislative Assembly
(C) Council of State
(D) Lok Sabha

73. In the Constituent Assembly who proposed the name of Dr. Rajendra Prasad as President of India—
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Sardar Patel
(C) A & B
(D) None of the above

74. Which is our National anthem—
(A) Jana Gana Mana
(B) Vande Matram
(C) A & B
(D) None of the above

75. When did the Constituent Assembly adopt National Anthem—
(A) 25th Jan. 1950
(B) 26th Jan. 1950
(C) 24th Jan. 1950
(D) 29th Jan. 1950
76. In the last session of the Constituent Assembly which song was sung—
(A) Jan Gana Mana
(B) Vande Matram
(C) A & B
(D) None of the above

77. Which women presented National Flag in the Constituent Assembly—
(A) Smt. Sarojini Naidu
(B) Smt. Hansa Mehta
(C) Smt. Indira Gandhi
(D) None of the above
78. In the Indian National Flag, what does Ashoka's wheel represent—
(A) Wheel of the Truth
(B) Wheel of the Moral
(C) Wheel of the Dharm
(D) Wheel of the Law

79. In the National Flag, what does green colour represent—
(A) Animals
(B) Soil
(C) Human Nature
(D) Spiritual Philosophy

80. In the National Flag, what does saffron colour represent—
(A) Spirit of Renunciation
(B) Spirit of colours
(C) Spirit of Human nature
(D) None of the above

81. In the National Flag, whom does the wheel represent—
(A) Prithivi Raj Chauhan
(B) Raja Man Singh
(C) Ashoka
(D) None of the above

82. In the National Flag, what shall be the Ratio of the width to the length—
(A) 2 : 3
(B) 2 : 4
(C) 2 : 5
(D) 2 : 6

83. In the National Flag, how many colours are there—
(A) Four
(B) Three
(C) Two
(D) Five

84. Which colours are included in the National Flag—
(A) Deep Saffron
(B) White
(C) Dark Green
(D) All the above

85. In the National Flag, which colour is used in the wheel—
(A) Blue
(B) Navy Blue
(C) Red Green
(D) Green-White

86. In the Constituent Assembly, when was the ad-hoc Committee appointed for the National Flag—
(A) 23rd June 1947
(B) 23rd July 1947
(C) 23rd Jan. 1947
(D) 23rd Feb. 1947

87. What was the name of India's First Legislature—
(A) Parliament
(B) Union Parliament
(C) Constituent Assembly
(D) National Assembly.

88. During what period, Constituent Assembly of India worked—
(A) 1948-1950
(B) 1949-1951
(C) 1947-1949
(D) 1951-1952

89. Who was the first Speaker of free India's first Legislature (Constituent Assembly)
(A) G. V. Mavalankar
(B) K. M. Munshi
(C) Frank Anthony
(D) Smt. Sarojini Naidu

90. After Indian Independence who represented Provisional Parliament—
(A) Lok Sabha
(B) Parliament
(C) Rajya Sabha
(D) Constituent Assembly

91. When did India become a fully Sovereign Democratic Republic—
(A) 26th Nov. 1949
(B) 26th Nov. 1930
(C) 26th Jan. 1949
(D) 26th Nov. 1951

92. After Indian Independence, what was not Provisional Parliament provided—
(A) Directly Elected Body
(B) Indirectly Elected Body
(C) Sovereign Body
(D) None of the above

93. In the Provisional Parliament of India, how many members were there—
(A) 296
(B) 313
(C) 318
(D) 316

94. In India who amended the Constitution through the first Amendment Bill 1951—
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Provisional Parliament
(D) Parliament

95. Who was the first Prime Minister of India at the time of Provisional Parliament—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Indira Gandhi
(D) Rajiv Gandhi

96. Who was be Deputy Prime Minister of India at the time of Provisional Parliament—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Sardar Ballabh Bahi Patel
(D) Maulana Abdul Kalam Azad
(D) Gulzarilal Nanda
97. Which occupation was represented more in the Provisional Parliament—
(A) Agriculturists
(B) Businessmen
(C) Teachers/Academicians
(D) Lawyers

98. From which area, more members were represented in the Provisional Parliament—
(A) Rural area
(B) Urban area
(C) Municipalities
(D) Panchayats

99. When did the first Lok Sabha function—
(A) 1952-1956
(B) 1953-1957
(C) 1952-1957
(D) None of the above

100. Who was the Prime Minister of India in the first Lok Sabha—
(A) Pandit Govind Ballabh Pant
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Abdul Kalam Azad
(D) C. D. Deshmukh
____________________________________________________________________________
More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]

Answers :51.(C) 52.(D) 53.(B) 54.(C) 55.(A) 56.(A) 57.(D) 58.(C) 59.(A) 60.(B)
61.(C) 62.(A) 63.(D) 64.(B) 65.(D) 66.(A) 67.(C) 68.(A) 69.(C) 70.(A)
71.(B) 72.(A) 73.(C) 74.(C) 75.(C) 76.(C) 77.(B) 78.(D) 79.(B) 80.(A)
81.(C) 82.(A) 83.(B) 84.(D) 85.(B) 86.(A) 87.(C) 88.(C) 89.(A) 90.(D)
91.(C) 92.(A) 93.(B) 94.(C) 95.(A) 96.(B) 97.(D) 98.(A) 99.(C) 100.(A)

23 comments:

  1. It's truly very difficult in this full of activity life to listen news on Television, so I only use world wide web for that reason, and get the hottest information.

    Feel free to visit my web page; victorinox

    ReplyDelete
  2. It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i'll
    settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

    I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.
    Talk soon!

    Also visit my web-site; alphastudio.cz

    ReplyDelete
  3. Hi there mates, good post and pleasant urging commented at this place, I
    am genuinely enjoying by these.

    Feel free to surf to my blog post; http://videos.sweethazzard.com/read_blog/5368/manfaat-cuplikan-kaya-kampanye-seo-profesional

    ReplyDelete
  4. I every time spent my half an hour to read this blog's posts all the time along with a cup of coffee.

    Here is my web page :: stuhrling original watches for men

    ReplyDelete
  5. It's very straightforward to find out any matter on net as compared to books, as I found this article at this website.

    Look into my page: seo companies

    ReplyDelete
  6. I got this website from my pal who shared with me regarding this site and now this time I am visiting this web
    site and reading very informative posts at this time.


    Also visit my site: ugent.be

    ReplyDelete
  7. Asking questions are actually good thing if you are not understanding anything totally, except this paragraph gives pleasant
    understanding even.

    My web page :: victorinox Watches for men

    ReplyDelete
  8. You made some good points there. I looked on the web to
    find out more about the issue and found most people will
    go along with your views on this site.

    Visit my web page affiliate marketing for beginners

    ReplyDelete
  9. Wow! This blog looks exactly like my old one!
    It's on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

    Also visit my page - seo india

    ReplyDelete
  10. These are actually fantastic ideas in about blogging.
    You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.


    Here is my webpage: akribos for women

    ReplyDelete
  11. whoah this blog is magnificent i like reading your posts.
    Stay up the good work! You realize, a lot
    of persons are searching round for this info, you could aid them greatly.



    my blog post; armitron watches For women

    ReplyDelete
  12. I couldn't resist commenting. Perfectly written!

    Feel free to surf to my blog: women's stuhrling
    watches

    ReplyDelete
  13. If some one wants expert view concerning running a
    blog then i propose him/her to go to see this website, Keep up the nice work.



    Review my page - znacomstva.org

    ReplyDelete
  14. I'm curious to find out what blog system you have been working with? I'm having some minor security issues with my latest website and I'd like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

    My web blog: akribos watches for women

    ReplyDelete
  15. I got this web page from my friend who shared with me regarding this website and at the
    moment this time I am visiting this site and reading
    very informative content at this time.

    My web blog - hoku-ei.sakura.ne.jp

    ReplyDelete
  16. Incredible points. Solid arguments. Keep up the great work.


    Also visit my webpage - tide laundry detergent

    ReplyDelete
  17. Hi there, everything is going sound here and ofcourse every
    one is sharing information, that's in fact excellent, keep up writing.

    my weblog washing machine

    ReplyDelete
  18. If you might be planning to buy an automobile and think that you can remove
    a loan to invest in you buy the car, you'll be smart to use a car loan calculator on each step of your journey Not fake regardless of in which you live, this theme will assist you to brighten up a space and supply an ambience that conjures up images to be for the beach.

    ReplyDelete
  19. While the debate continues about the effects, if any, that wireless fidelity presents to students, the
    use of the same technology increases each year.
    To do this, you have to have a computer with a wireless internet card that is
    setup for Wi-Fi and have access to a Wi-Fi internet connection that you are authorized to
    receive. Though many people have Wi-Fi networks at their own home, either
    with a wireless router or broadcast from their Apple desktop, you still will have to
    try to find Wi-Fi networks to tap into when you are out of the house.


    Also visit my weblog; wifi hack tool

    ReplyDelete
  20. If some one desires to be updated with most recent
    technologies after that he must be pay a quick visit this web
    site and be up to date daily.

    My web blog :: uses beeswax

    ReplyDelete
  21. A motivating discussion is definitely worth comment. There's no doubt
    that that you should publish more on this topic, it might not be a taboo matter but generally
    people do not talk about these issues. To the next! Many thanks!!


    Here is my web site :: dating guide ()

    ReplyDelete
  22. Thank you, I have just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the greatest I have discovered till now.
    However, what in regards to the bottom line?

    Are you positive in regards to the supply?

    my homepage - hidemyass review

    ReplyDelete
  23. Appreciate this post. Will try it out.

    Also visit my web page best treatment for acne

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...