Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

The Constitution of India Objective Questions

More Questions :[ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]


101. Who was the Minister of Home Affairs in the first Lok Sabha—
(A) Jagjivan Ram
(B) C. D. Deshmukh
(C) Pandit Govind Ballabh Pant
(D) Abdul Kalam Azad
102. Who was the first Speaker of the First Lok Sabha—
(A) G.V. Mavalankar
(B) C. D. Deshmukh
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Pandit Govind Ballabh Pant

103. Who was the chairman of the Rajya Sabha at the time of fist Lok Sabha—
(A) N.C. Chatterjee
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) A. K. Gopalan
(D) Mahavir Tyagi

104. Who was the father of the Lok Sabha—
(A) Hukam Singh
(B) N. Sanjiva Readdy
(C) G. S. Dhillon
(D) G. V. Mavalankar

105. When did the origin and evolution of the office of Speaker start in India—
(A) In Hindu period
(B) In British Period
(C) In Mughal period
(D) None of the above

106. Till 1920, who presided over the Legislative Council of India—
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) Governor
(D) Governor General

107. When was the title ‘Speaker’ assumed in India—
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1946

108. Under which act, the Bicameral Central Legislature was established during the British period for the first time—
(A) Govt. of India Act 1938
(B) The Indian Council Act 1861
(C) Govt. of India Act 1919
(D) Govt. of India Act 1935

109. Who was the first President of Central Legislative Assembly before India was Independent—
(A) Sir Frederick Whyte
(B) Sir C.H. Seetalbad
(C) Sardar Patel
(D) Sir Mohammad Yakub

110. Who was the Speaker of the Constituent Assembly—
(A) Sir Abdul Rahim
(B) G. V. Mavalankar
(C) M. A. Ayyangar
(D) Sir Ibrahim Rahim Toola

111. Who was the last President of the Indian Central Legislative Assembly during the British time—
(A) G. V. Mavalankar
(B) Abdul Rahim
(C) Sir R. K. Shanumukham Chetty
(D) None of the above
112. Who was the first Indian to be the President of Central Legislative Assembly—
(A) M. A. Ayyanger
(B) B. R. Bhagat
(C) Dr. Balarm Jakhar
(D) Vithalbhai J. Patel

113. After the death of Shri G. V. Mavrlankar, who became the Speaker of the first Lok Sabha—
(A) M. A. Ayyangar
(B) K.S. Hegde
(C) N. Sanjiva Reddy
(D) None of the above

114. Who was the Speaker of the second Lok Sabha—
(A) K. S. Hegde
(B) M. A. Ayyangar
(C) Salman Khurshid
(D) Rabi Roy

115. Which Indian President was the Speaker of the Fourth Lok Sabha—
(A) S. D. Sharma
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Sanjiva Reddy
(D) Dr. S Radhakrishanan

116. Who was the Speaker of the Sixth Lok Sabha—
(A) N. Sanjiva Reddy
(B) K. S. Hegde
(C) A and B
(D) None of the above

117. Which article of the Indian Constitution mentioned the posts of Speaker and Deputy Speaker of the House of People—
(A) Article 95
(B) Article 93
(C) Article 91
(D) Article 96

118. Who is the Head to transact the business of the Lok Sabha—
(A) Prime Minister
(B) Members of Lok Sabha
(C) Speaker
(D) President


119. In the absence of the Speaker who performs the duties of transacting the business in Lok Sabha—
(A) Deputy Speaker
(B) Prime Minister
(C) Members of Parliament
(D) Parliamentary Affairs Minister

120. Under which Article of the Constitution, the Council of State (Rajya Sabha) has a Chairman and Deputy Chairman—
(A) Article 109
(B) Article 108
(C) Article 89
(D) Article 91

121. What members of the Parliament cannot represent—
(A) Members of Lok Sabha
(B) Members of Rajya Sabha
(C) Members of Legislative Assembly
(D) Members of both Houses of Parliament

122. How can member of Parliament resign from his seat—
(A) By speaking in the House
(B) By an announcement in the Press
(C) By writing under his signature addressed to the Chairman or the Speaker
(D) All the above

123. Who fixes salaries and allowances for the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha and the Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha—
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Members of the Parliament
(D) Parliament by Law
124. In which Schedule of the Constitution salaries and allowances for the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha and Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha are specified—
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

125. Under which Article Conduct of Business of Parliament is mentioned—
(A) Article 99
(B) Article 93
(C) Article 76
(D) Article 92

126. Under which Schedule of the Constitution every member of Parliament takes oath or affirmation—
(A) First
(B) Third
(C) Fifth
(D) Sixth

127. Under the British Rule, who was the First Deputy President of Central Legislative Assembly—
(A) Shri Sachchidananda Sinha
(B) Shri Abdul Matia Chaudhary
(C) Sir Muhammad Yakub
(D) Shri R. R. Shamnukhaym Chetty
128. Before Indian Independence, how was the Post of Deputy Speaker in the Central Legislative Assembly called—
(A) Vice President
(B) Vice Chairman
(C) Deputy President
(D) None of the above

129. Who was the last Deputy President of Central Legislative Assembly during the British Period—
(A) Sir Muhammad Yamin Khan
(B) Shri Abdul Matia Chaudhary
(C) Sir Muhammad Yakub
(D) Shri R. R. Shamnukham Chetty

130. Who was the Deputy Speaker of the Constituent Assembly (Legislative)—
(A) Shivaraj Patil
(B) G. Laxman
(C) S.V. Krishnamurthy Rao
(D) M. A. Ayyangar

131. Who was the Deputy Speaker of the First Lok Sabha—
(A) M. A. Ayyangar
(B) Sardar Hukam Singh
(C) M. Thambidurai
(D) None of the above

132. Who was the Prime Minister at the time of Second Lok Sabha—
(A) Lal Bahadur Shastri
(B) Pt. Jawahar Lal Nehru
(C) Narsimha Rao
(D) I. K. Gujral

133. Who was the First Lok Sabha Speaker unanimously elected—
(A) Hukam Singh
(B) Dr. G.S. Dhillon
(C) M.A. Ayyangar
(D) B.R. Bhagat

134. In the First Lok Sabha Election, what was the expenditure incurred—
(A) Rs. 10.45 crore
(B) Rs. 5.90 crore
(C) Rs. 7.81 crore
(D) Rs. 14.43 crore

135. Who said ‘As President, I have no eyes but constitutional eyes. I cannot see you’—
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Radhakrishnan
(C) Abraham Lincoln
(D) Mahatma Gandhi

136. When was the First Lok Sabha dissolved—
(A) 4th April 1957
(B) 3rd April 1957
(C) 6th April 1957
(D) 8th April 1957

137. In the First Lok Sabha, what was the Representation of Women—
(A) 27
(B) 34
(C) 22
(C) 39

138. In the First Lok Sabha, how many seats were—
(A) 500
(B) 499
(C) 544
(D) 521

139. In which two Lok Sabhas Women Representation was equal—
(A) First and Sixth Lok Sabha
(B) First and Eighth Lok Sabha
(C) First and Fifth Lok Sabha
(D) First and Ninth Lok Sabha
140. Which Prime Minister of India imposed President Rule for more number of times—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) N. D. Deva Gowda
(D) Indira Gandhi

141. During the time of Jawahar Lal Nehru, how many Times Presidents Rule was reproduced—
(A) Seven
(B) Two
(C) Zero
(D) Four

142. During Lal Bahadur Shastri time, how many times President Rule was imposed—
(A) Four
(B) Ten
(C) Two
(D) Fifteen

143. During the time of Indira Gandhi, what was the number of President's Rule imposed—
(A) 16
(B) 48
(C) 4
(D) 6

144. During the time of Morarji Desai and Charan Singh, what was the number of times President Rule imposed—
(A) 16
(B) 4
(C) 5
(D) 10

145. In Rajeev Gandhi time, how many times President Rule was imposed—
(A) 15
(B) 20
(C) 5
(D) 6

146. At the time of V. P. Singh, how many times President's Rule was imposed—
(A) 2
(B) 6
(C) 7
(D) 8

147. During the period of Chandra Shekhar, how many times President's Rule was imposed—
(A) 9
(B) 4
(C) 3
(D) 11

148. During the time of P. V. Narsihmha Rao, what was the number of President's Rule—
(A) 90
(B) 100
(C) 7
(D) 11

149. At the time of H. D. Deva Gowda, what was the number of President's Rule—
(A) 2
(B) 5
(C) 13
(D) 16

150. Under which Article of the Constitution of India, Constitution of Parliament has been defined—
(A) 80
(B) 79
(C) 82
(D) 81
____________________________________________________________________________
More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]
Answers :101.(C) 102.(A) 103.(B) 104.(D) 105.(B) 106.(D) 107.(A) 108.(C) 109.(A) 110.(B)
111.(A) 112.(D) 113.(A) 114.(B) 115.(C) 116.(C) 117.(B) 118.(C) 119.(A) 120.(C)
121.(D) 122.(C) 123.(D) 124.(B) 125.(A) 126.(B) 127.(A) 128.(C) 129.(A) 130.(D)
131.(A) 132.(B) 133.(C) 134.(A) 135.(C) 136.(A) 137.(C) 138.(B) 139.(C) 140.(D)
141.(A) 142.(C) 143.(B) 144.(D) 145.(D) 146.(A) 147.(B) 148.(D) 149.(A) 150.(B)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...