Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

The Constitution of India Objective Questions

More Questions : [ 1 ] [ 2 ][ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]


151. Who nominates 12 members in the Council of State—
(A) Chairman of Rajya Sabha
(B) Deputy Chairman of Rajya Sabha
(C) President of India
(D) Prime Minister of India
152. Members of Rajya Sabha are elected by which members—
(A) Lok Sabha
(B) Legislative Assembly
(C) Council of State
(D) Legislative Council

153. Representative of Union territories in the Council of State shall be choosen in such a manner as decided by—
(A) As prescribed by law in the Assembly
(B) As prescribed by law by State
(C) As prescribed by law by the Union
(D) As prescribed by law in the Parliament

154. How many members represented Union territories in Lok Sabha—
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23

155. For a Election to Lok Sabha, each State shall be divided into—
(A) Constituencies
(B) Territorial Constituencies
(C) Union Constituencies
(D) State Constituencies

156. How many members are fixed for Lok Sabha—
(A) 501
(B) 551
(C) 530
(D) 506

157. In which Article of the Constitution of India, duration of House of Parliament has been mentioned—
(A) 83
(B) 84
(C) 85
(D) 88

158. Which House shall not be a subject for dissolution—
(A) Lok Sabha
(B) House of People
(C) Council of State
(D) State Legislature

159. After how many years, one-third of the members of the Rajya Sabha retire—
(A) 6 years
(B) 3 years
(C) 5 years
(D) 2 years

160. Under which Constitutional subject in operation, life of Lok Sabha can be extended by one year—
(A) Proclamation of Emergency
(B) Proclamation of President Rule in the State
(C) Proclamation of Amendment to the Constitution
(D) None of the above
161. What is the period of Lok Sabha—
(A) Four years
(B) Six years
(C) Five years
(D) Three years

162. Under which Article of the Constitution of India, qualification for membership of Parliament has been mentioned—
(A) 88
(B) 84
(C) 89
(D) 91

163. What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament—
(A) Prorogue either of the House of Parliament
(B) Dissolve House of the People
(C) A & B
(D) None of the above
164. What activities does the President perform in respect of both the Houses of the Parliament—
(A) Time to time to summon each of Parliament
(B) Prorogue either of the House of the Parliament
(C) Dissolve the Lok Sabha
(D) All the above
165. Under whose advice, the President shall have the power of summoning, prorogation and dissolution—
(A) Home Minister
(B) Prime Minister
(C) Council of Ministers
(D) Parliamentary Affairs Ministers

166. Within which period the President has to summon session of the Parliament—
(A) Six Months
(B) Five Months
(C) Four Months
(D) Three Months

167. Under which Supreme Court Judgment, action of the President to summon, prorogue and dissolve either of the Houses of the Parliament shall be unconstitutional if acted without advice of Council of Ministers—
(A) Indira Gandhi vs. Raj Narain A.I.R. 1975 S.C. 2299
(B) Rao vs. Indira Gandhi A.I.R. 1971 S.C. 1002
(C) Anandan vs. Chief Secretary, A.I.R. 1966 S.C 657
(D) None of the above

168. In the event of dissolution of Lok Sabha, who need not resign or get dismissed immediately—
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Union Council of Ministers
(D) None of the above
169. Under which Constitutional Article, President has the right to address and send message to the Parliament—

(A) 84
(B) 83
(C) 85
(D) 86

170. Under which Constitutional Article, President has the right for Special Address to the Parliament—
(A) 87
(B) 88
(C) 89
(D) 90

171. Which law officer shall have the right to speak in both the Houses of Parliament—
(A) Solicitor General
(B) Advocate General
(C) Attorney General
(D) Legal Advisor

172. Which Article of the Constitution of India mentioned the posts of the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha—
(A) 90
(B) 89
(C) 93
(D) 94

173. Whom the Rajya Sabha has the power for removal—
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) Council of President
(D) Deputy Chairman

174. During the absence of the Chairman, who runs the Rajya Sabha ?
(A) Deputy Chairman
(B) Prime Minister
(C) Home Minister
(D) Parliamentary Affairs Minister

175. Under which Article, House of the People can have the Speaker and Deputy Speaker—
(A) 95
(B) 93
(C) 98
(D) 96

176. What is the period laid down by the Constitution before the proposal for removal of Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha can be taken up by a resolution in the Lok Sabha—
(A) 15 Days
(B) 18 Days
(C) 16 Days
(D) 14 Days

177. In Lok Sabha, who can not preside in the House while a Resolution for Removal from his office is under consideration—
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) A & B
(D) None of the above

178. Under which Article Salaries and allowances of the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha and Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha are mentioned—
(A) 97
(B) 96
(C) 95
(D) 94

179. Which Article mentions the conduct of business of the Houses of Parliament—
(A) 99
(B) 100
(C) A & B
(D) None of the above

180. Who appoints each member of either of the Houses of the Parliament after notification is received from the Election Commission—
(A) President
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) Prime Minister

181. Who shall not give vote in the first instance in either of the Houses of Parliament—
(A) Speaker
(B) Chairman
(C) A & B
(D) None of the above
182. When Speaker and Chairman shall give their votes on the Parliament.
(A) When Prime Minister asks them to give vote on the Bill
(B) When the House passes such a resolution
(C) In the case of a tie between Yes and No
(D) All the above
183. What is the Quorum laid down to constitute a meeting of either of the Houses of Parliament—
(A) one-tenth of the total number of members of that House
(B) one-fourth of the total number of members of that House
(C) one-fifth of the total number of members of that House
(D) one-half of the total number of members of that House
184. Which Article mentions disqualification of members in the Parliament—
(A) Article 101 to Article 104
(B) Article 101 to Articles 105
(C) Article 102 to Article 106
(D) Article 106 to Article 110

185. Lok Sabha has the supremacy in which matter—
(A) Railway Budget
(B) Defence Budget
(C) Foreign affairs
(D) Financial Bill

186. Normally, what kind of session does the Parliament hold—
(A) Budget session
(B) Monsoon session
(C) Winter session
(D) All the above

187. Which session of the year, President addresses both the Houses of Parliament—
(A) First session (Budget)
(B) Second session (Monsoon)
(C) Third session (Winter)
(D) None of the above

188. In which session of Parliament, Railway and General Budgets are presented—
(A) Monsoon session
(B) First session
(C) Winter session
(D) None of the above

189. What is the meaning of the adjournment motion under Parliamentary procedure—
(A) Member draws attention regarding important subject-matter
(B) Member wants the House to discuss his subject-matter
(C) Member wants to raise complicated issue
(D) Member wants to draw the attention of the House to way recent matter of urgent public importance having serious consequences.
190. Who has the power to accept adjournment in the House—
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Speaker in the Lok Sabha and Chairman in the Rajya Sabha
(D) All the above

191. Which authority in the Parliament has the right to adjourn the House—
(A) Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha
(B) President
(C) Parliamentary Affairs Minister
(D) Prime Minister
192. Who has the power to present adjournment motion in Lok Sabha and Rajya Sabha—
(A) Minister
(B) Deputy Speaker
(C) Prime Minister
(D) Member of the said House

193. In the Parliament, every Bill has to pass through which stages of Reading before it becomes act—
(A) First Reading
(B) Second Reading
(C) Third Reading
(D) All the above

194. When a Bill is passed by the Parliament and the President, what is the status of the name—
(A) Law
(B) Bill approved
(C) Bill exercised for administration
(D) Government procedure

195. Which two houses, can have a joint sitting—
(A) Legislative Assembly and Parliament
(B) Lok Sabha and Rajya Sabha
(C) Council of State and Legislative Council
(D) None of the above

196. When does the President assent the Bill—
(A) Lok Sabha passes the Bill
(B) Rajya Sabha passes the Bill
(C) Lok Sabha and Rajya Sabha both passed the Bill
(D) None of the above
197. In India, when does the financial year commence—
(A) First April
(B) Second April
(C) First March
(f) Fifteenth March

198. On the subject of budget, demands for grant are arranged in which way—
(A) Prime Minister
(B) Finance Minister
(C) Ministry wise
(D) All the above

199. In how many parts, the Budget is presented in Lok Sabha—
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

200. How are the parts of the Budget known as—
(A) General Budget
(B) Railway Budget
(C) A & B
(D) None of the above
____________________________________________________________________________
More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ][ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]
Answers :151.(C) 152.(B) 153.(D) 154.(A) 155.(B) 156.(C) 157.(A) 158.(C) 159.(D) 160.(A)
161.(C) 162.(B) 163.(C) 164.(D) 165.(C) 166.(A) 167.(B) 168.(C) 169.(D) 170.(A)
171.(C) 172.(B) 173.(D) 174.( ) 175.(B) 176.(D) 177.(C) 178.(A) 179.(C) 180.(A)
181.(C) 182.(C) 183.(A) 184.(A) 185.(D) 186.(D) 187.(A) 188.(B) 189.(D) 190.(C)
191.(A) 192.(D) 193.(D) 194.(A) 195.(B) 196.(C) 197.(A) 198.(C) 199.(B) 200.(C)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...