Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

The Constitution of India Objective Questions


More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]


301. Under Article 324, Election Commission has vast functions which are as given in what area—
(A) Administrative power
(B) Marginally Judicative power
(C) Legislative power
(D) All of the above

302. After which Constitutional Amendment, even though decision of the Election Commission is issued from New Delhi, the order of the commission can be challenged by the aggrieved party in another state in the High Court of that State under Article 226—
(A) 15th Amendment Act
(B) 10th Amendment Act
(C) 11th Amendment Act
(D) 12th Amendment Act

303. Through which procedure, a writ can be filed in the Supreme Court against decision of the Election Commission on recognising or de-recognising a political party for the purpose of an electoral symbol, or which group within a particular party, constitutes that party for been allotted of Election symbol to that party—
(A) Under Article 32
(B) Under Article 229
(C) Special leave petition
(D) Public Interest Litigation

304. Under which Constitutional Article, Special leave to appeal lies with the Supreme Court—
(A) Article 136
(B) Article 137
(C) Article 138
(D) Article 139

305. Under which Constitutional Article review of judgement or orders lies with the Supreme Court—
(A) Article 139
(B) Article 137
(C) Article 140
(D) Article 141

306. Under which Constitutional Article enlargement of the jurisdiction of the Supreme Court is mentioned—
(A) Article 145
(B) Article 148
(C) Article 138
(D) Article 143

307. Which Constitutional Article mentions conformation the Supreme Court of powers to issue certain writs—
(A) Article 145
(B) Article 168
(C) Article 169
(D) Article 139

308. Which Constitutional Article mentions transfer of certain cases for Supreme Court—
(A) Article 139A
(B) Article 139B
(C) Article 139C
(D) Article 138
309. Which Constitutional Article defines law declared by Supreme Court to be binding on all courts—
(A) Article 142
(B) Article 141
(C) Article 143
(D) Article 144

310. Under which Constitutional Article, President has the power to consult Supreme Court—
(A) Article 145
(B) Article 146
(C) Article 143
(D) Article 144

311. Under which Constitutional Article, Civil and Judicial authorities are to act in aid of the Supreme Court—
(A) Article 245
(B) Article 248
(C) Article 146
(D) Article 144

312. Under which Constitutional Article repeal of special provision as to disposal of questions relating to constitutional validity of law is mentioned—
(A) Article 144A
(B) Article 345
(C) Article 248
(D) Article 249

313. Which Constitutional Article defines the subject ‘Officers and servants and expenses of the Supreme Court.’
(A) Article 296
(B) Article 147
(C) Article 247
(D) Article 245

314. Which Constitutional Article defines ‘Interpretation' of Constitutional right of Supreme Court—
(A) Article 163
(B) Article 162
(C) Article 147
(D) Article 161

315. Which Constitutional Article defines functions of Comptroller and Auditor General of India.—
(A) Article 148-150
(B) Article 149-150
(C) Article 148-155
(D) Article 148-151

316. Which Constitutional Article defines, Comptroller and Auditor General of India—
(A) Article 148
(B) Article 149
(C) Article 150
(D) Article 151

317. Through which Constitutional Article duties and powers of `Comptroller and Auditor General' is detailed—
(A) Article 153
(B) Article 149
(C) Article 199
(D) Article 168

318. Which Constitutional Article defines `Form of Accounts of the Union and the State.'—
(A) Article 151
(B) Article 152
(C) Article 150
(D) Article 153

319. Under which Constitutional Article, the Election Commission is a Tribunal—
(A) Article 136
(B) Article 136(3)
(C) Article 136
(2)(D) Article 136(1)

320. Up to which year Chief Election Commissioner functioned as one-man Commission—
(A) 1988
(B) 1989
(C) 1987
(D) 1986

321. In which months and year, the President notified that besides the Chief Election Commisioner the Commission should have two other members called as Election Commissioner—
(A) Nov. 1989
(B) Feb. 1989
(C) Oct. 1989
(D) Dec. 1989

322. Through which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that Chief Election Commissioner should have two other members called Election Commissioner with Coordinate power—
(A) Durga Shankar vs. Raghuraj A.I.R. 1954 S.C. 520
(B) Mohinder vs. Election Commission A.I.R. 1978 S.C. 851
(C) Inderjeet vs. Election Commission A.I.R. 1984 S.C 1911
(D) Dhanoa vs. Union of India A.I.R. 1991 S. C. 1745

323. Chief Election Commissioner cannot be removed except by which process—
(A) Resignation
(B) Presidential Order
(C) Impeachment
(D) Judicial Decision

324. Under which Chief Election Commissioner, Election Commission was made a body of multimember Election Commission—
(A) T. N. Seshan
(B) H. K. Sen
(C) S. P. Sen Verma
(D) M. S. Gill

325. Which Chief Election Commissioner appealed the Supreme Court that under Article 324, Election Commission as a multi member Election Commission is not valid—
(A) K. B. Sundram
(B) T. Swaminathan
(C) H. S. Shakdhar
(D) T. N. Seshan

326. During T. N. Seshan period as Chief Election Commissioner, who was the other Commissioner in the Election Commission—
(A) M. S. Gill
(B) G. V. Krishnamurthy
(C) A & B
(D) None of the above

327. For which Election, one General Electoral Roll for every territorial Constituency shall exist—
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Legislature
(D) All the above

328. On what basis, Election to Lok Sabha and State Legislature shall be conducted—
(A) Adult Suffrage
(B) Indirect Election
(C) Direct Election
(D) None of the above

329. Under which Constitutional Amendment, provision for minimum age as 18 years for the Indian citizen was made to become eligible to vote—
(A) 60th Amendment Act 1988
(B) 61st Amendment Act 1989
(C) 62nd Amendment Act 1989
(D) None of the above

330. Before 61st Amendment Act 1989, what was the age of Indian citizen eligible to vote in the Election—
(A) 23
(B) 24
(C) 21
(D) 22

331. Under Article 326, what was the Constitutional requirment for the Indian citizen not to become eligible as a voter—
(A) Non Resident
(B) Unsoundness of Mind
(C) Crime or Corrupt or Illegal practive
(D) All the above
332. Which Constitutional Article lays down qualification for becoming a voter—
(A) Article 328
(B) Article 339
(C) Article 326
(D) Article 295

333. Which Constitutional Article lays down qualifications for the Indian citizens for election to Parliament—
(A) Article 81
(B) Article 80
(C) Article 83
(D) Article 84

334. Which Constitutional Article defines qualifications for the Indian citizen for election to a State Legislature—
(A) Article 173
(B) Article 175
(C) Article 177
(D) Article 178

335. Under the Indian Constitution, what does `Adult Suffrage' signify—
(A) Children
(B) Persons
(C) Any Indian citizen who is of the age of 18 years and above
(D) None of the above
336. Who makes law with respect to Elections for State Legislature—
(A) Parliament
(B) Judiciary
(C) Government
(D) Election Commission

337. Under Constitutional Articles 327 or 328, which subject shall not be called to be questioned in any Court—
(A) Delimitation of Constituencies
(B) The allotment of seats to such Constituency
(C) A & B
(D) None of the above
338. How the election to either House of Parliament or to either House of the Legislature of the State shall be called in question in the courts whose manner of presentation may be provided made by law by appropriate Legislature—
(A) PIL (Public Interest Litigation)
(B) SLP (Special Leave Petition)
(C) Action under Article 32
(D) Election Petition

339. Which Constitutional Article lays down the reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha—
(A) Article 330
(B) Article 332
(C) Article 333
(D) Article 334

340. Which Constitutional Article deals with `Representation of the Anglo-Indian Community' with House of the People—
(A) Article 334
(B) Article 331
(C) Article 332
(D) Article 333

341. Under Article 331, how many members of the Anglo-Indian Community can be nominated in Lok Sabha by the President—
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 1

342. In which State a separate district has been reserved for Scheduled Tribes—
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala

343. Which Constitutional Article deals with representation of the Anglo-Indian Community in the Legislative Assembly—
(A) Article 334
(B) Article 335
(C) Article 336
(D) Article 333

344. Under Article 333, how many members from the Anglo-Indian Community can be nominated by the Governor in the Legislative Assembly—
(A) 8
(B) 1
(C) 4
(D) 3

345. Under which Constitutional Amendment of Article 334, reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha and State Legislative Assembly has been laid down—
(A) 31st Amendment Act 1959
(B) 23rd Amendment Act
(C) 45th Amendment Act 1980 & 62nd Amendment Act 1989
(D) All the above

346. Before which Constitutional Amendment, 20 years were fixed for reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha and State Legislature—
(A) 23rd Amendment Act 1969
(B) 8th Amendment Act 1959
(C) 44th Amendment Act 1978
(D) 45th Amendment Act 1980
347. Through which Constitutional Amendment, 30 years were fixed for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Assembly—
(A) 45th Amendment Act 1980
(B) 50th Amendment Act 1984
(C) 23rd Amendment Act 1969
(D) 51st Amendment Act 1984
348. Which Constitutional Amendment fixes 40 years for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Legislative Assembly.
(A) 55th Amendment Act 1986
(B) 56th Amendment Act 1987
(C) 52nd Amendment Act 1985
(D) 45th Amendment Act 1980

349. Which Constitutional Amendment lays down 50 years for reservation of seats for SC and ST in the House of People and State Legislative Assembly—
(A) 62nd Amendment Act 1989
(B) 44th Amendment Act 1928
(C) 45th Amendment Act 1980
(D) None of the above
350. Which Constitutional Article mentions ‘Claims of SC and ST in Govt. services and post’—
(A) Article 336
(B) Article 335
(B) Article 338
(D) Article 339
____________________________________________________________________________
More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]
Answers :301.(D) 302.(A) 303.(C) 304.(A) 305.(B) 306.(C) 307.(D) 308.(A) 309.(A) 310.(C)
311.(D) 312.(A) 313.(B) 314.(C) 315.(D) 316.(A) 317.(D) 318.(C) 319.(D) 320.(B)
321.(C) 322.(D) 323.(C) 324.(A) 325.(D) 326.(C) 327.(D) 328.(A) 329.(B) 330.(C)
331.(D) 332.(C) 333.(D) 334.(A) 335.(C) 336.(A) 337.(C) 338.(D) 339.(A) 340.(B)
341.(C) 342.(A) 343.(D) 344.(B) 345.(D) 346.(B) 347.(C) 348.(D) 349.(A) 350.(B)

9 comments:

  1. Merci pour ce super article. Vous voulez en savoir plus sur referencement de sites web ?


    Feel free to surf to my web page ... referencer un site

    ReplyDelete
  2. Excellent article. I am experiencing many of these issues as well.
    .

    Also visit my blog post - seo tools software

    ReplyDelete
  3. I have been surfing on-line more than three hours these days, yet I by no means found
    any interesting article like yours. It's beautiful price enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the web shall be much more helpful than ever before.

    my web blog: low cost seo services

    ReplyDelete
  4. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article
    and the rest of the website is also really good.


    Review my webpage; referencement gratuit **

    ReplyDelete
  5. After checking out a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your way of blogging.

    I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.

    Take a look at my web site too and tell me what you think.



    Review my web-site ... referencement site ()

    ReplyDelete
  6. What you owe converses The nation's lawmakers features arranged to provide a
    end result coming from the fiasco based on what you owe
    wall due date during the the summer time didn't
    work within their intended intent behind creating deficiency contract.



    The minute you stumble upon a completely new method for obtain cash during a slump, evaluate
    it meticulously with regards to would-be results. They begin to find that you'll notice
    individuals which need cash instant. As soon as applying having
    an car 7steps loan, you have to suggest information which you maintain the headline of
    this pickup. title loans The minute you
    stumble upon a completely new method for obtain cash during a slump, evaluate it meticulously with regards to would-be results.
    They begin to find that you'll notice individuals which
    need cash instant. As soon as applying having
    an car 7steps loan, you have to suggest information which you maintain the headline of this pickup.

    ReplyDelete
  7. Ϝor example, if you just recently broke up, tҺen you probably don't want to text at all.
    The best thing to dߋ in these circumstances is tߋ reply with
    something lіke, "Sorry. Keep in mind, these aren't the types of texts you'll want to send immediately after a breakup.

    My web blog text уour ex bacҟ Fгee

    ReplyDelete
  8. Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I am trying
    to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!



    Also visit my site :: http://www.amazon.de

    ReplyDelete
  9. When some one searches for his essential thing, therefore he/she needs
    to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.


    my web-site ... Check Out This Article

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...