Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

The Constitution of India Objective Questions


More Questions :[ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]


1. Indian Republic is not the product of—
(A) Political Revolution
(B) Discussion
(C) Made by a body of eminent representatives of the people
(D) All the above

2. For the first time, British Parliament enacted which laws for the British Government to govern in India—
(A) Govt. of India Act 1857
(B) Govt. of India Act 1858
(C) Govt. of India Act 1891
(D) Govt. of India Act 1888

3. The British Secretary of the State governed India through which Institution—
(A) Executive Council
(B) Parliament
(C) Governor assisted by an Executive Council
(D) Governor General appointed by an Executive Council

4. Under the British Rule in India, Governor General was responsible to—
(A) Secretary of India
(B) Secretary of Britain
(C) Secretary of State
(D) None of the above

5. Morely-Minto reform is associated with which Act—
(A) Indian Council Act 1856
(B) Indian Council Act 1909
(C) Indian Council Act 1908
(D) Indian Council Act 1912

6. During the British rule, which community got separate representation from which Act—
(A) Christian Community & Indian Council Act 1909
(B) Buddhist Community & Indian Council Act 1907
(C) Muslim Community & Indian Council Act 1909
(D) All the above

7. During the British period, under which Act election was introduced in India—
(A) Indian Council Act 1913
(B) Indian Council Act 1909
(C) Indian Council Act 1906
(D) Indian Council Act 1907

8. Montagu-Chelmsford report is associated with which Govt of India Act—
(A) Govt. of India Act 1918
(B) Govt. of India Act 1920
(C) Govt. of India Act 1930
(D) Govt. of India Act 1919

9. When was the Indian National Congress established—
(A) 1888
(B) 1885
(C) 1889
(D) 1890

10. Under the British Rule when ‘Dyarchy Governing System’ was introduced for the first time—
(A) Govt. of India Act 1919
(B) Govt. of India Act 1929
(C) Govt. of India Act 1925
(D) Govt. of India Act 1935

11. Under the Govt. of India Act 1935, which communities were provided separate representation in the Electorate system—
(A) Sikh, Europeans
(B) Indian Christians
(C) Anglo-Indians
(D) All the above

12. Under which Government of India Act, Federation and Provincial Autonomy were introduced in India—
(A) Govt. of India Act 1935
(B) Govt. of India Act 1930
(C) Govt. of India Act 1940
(D) Govt. of India Act 1936

13. Under the British rule, how many acts came into operation—
(A) Govt. of India Act 1858, Indian Council Act 1861
(B) Indian Council Act 1892, Indian Council Act 1809
(C) Govt. of India Act 1919, Govt. of India Act 1935, Indian Independence Act 1947
(D) All the above

14. Which Act provided India to become an Independent state—
(A) Indian Independence Act 1949
(B) Indian Independence Act 1946
(C) Indian Independence Act 1947
(D) None of the above

15. Under the Govt. of India Act 1935, the Indian Federation worked through which kind of list—
(A) Federal List
(B) Provincial List
(C) Concurrent List
(D) All the above

16. In the Govt. of India Act 1835, Federal List contained which kind of subjects—
(A) External Affairs
(B) Currency and Coinage
(C) Naval, Military and Force, Census
(D) All the above


17. In the Govt. of India Act 1935, provincial list included which kind of subjects—
(A) Police
(B) Provincial Public Service
(C) Education
(D) All the above

18. In the Govt. of India Act 1935, which subjects are included in the concurrent list—
(A) Criminal Law & Procedure, Civil Procedure
(B) Marriage
(C) Divorce, Arbitration
(D) All the above

19. Under the Govt. of India Act 1935, who had the power to proclaim emergency—
(A) Governor General
(B) General of India
(C) Governor of the State
(D) None of the above

20. In the Govt. of India Act 1935, who was authorised to make a law on the Provincial subject—
(A) Governor
(B) Governor General
(C) Federal Legislature
(D) None of the above

21. Which Constitution is in the written form for the first time by an elected body during the Modern period—
(A) India
(B) America
(C) Britain
(D) France

22. Who was the de facto Prime Minister at the time of evolution of the Indian Constituent Assembly—
(A) Moti Lal Nehru
(B) Sardar Ballabh Bhai Patal
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) H. N. Kunzru

23. Who boicotted the Indian Constituent Assembly—
(A) Unionist Muslim
(B) Muslim League
(C) Unionist Scheduled Caste
(D) Krishak Poja

24. In the Constituent Assembly, which parties were members—
(A) Congress, Muslim League, Unionist Muslim
(B) Unionist Scheduled Caste, Krishak Poja, Scheduled Castes Federation, Sikh (Non Congress)
(C) Communists, Independents
(D) All the above

25. Which party said that Indian Constituent Assembly does not have a fully representative character—
(A) Congress
(B) Muslim League
(C) Unionist Muslim
(D) Unionist Scheduled Castes

26. After independence, who decided to determine the Future Constitution of India—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Sardar Ballabh Bhai Patel
(C) Constituent Assembly
(D) None of the above

27. Whom the Indian Constituent Assembly represented—
(A) Fully representative of the Hindus
(B) Fully representative of the State in India
(C) Fully representative of the Provinces in India
(D) Fully representative of the States and Provinces in India

28. Through which offer, the British Government authoritatively supported a Constituent Assembly for making the Indian Constitution
(A) August offer
(B) Viceroy offer
(C) Sir Strafford Cripps offer
(D) None of the above

29. Who supported the views of the Constituent Assembly for making the Indian Constitution—
(A) Sardar Patel
(B) Gandhiji
(C) Jinnah
(D) None of the above

30. Gandhiji wrote which article in the Harijan of 19th November 1939 to support the formation of Constituent Assembly for making the Constitution of India—
(A) The need of Constitution
(B) Formation of Constituent Assembly
(C) The only way
(D) The way

31. Which Party supported formation of a Constituent Assembly—
(A) Congress
(B) Muslim League
(C) Unionist Muslim
(D) Unionist Scheduled Castes

32. When did Constituent Assembly adopt a national Flag—
(A) 22nd Aug. 1947
(B) 22nd July 1947
(C) 22nd Jan. 1947
(D) 22nd Oct. 1947

33. Did the Constituent Assembly exist at the time of Indian Independence—
(A) No
(B) Only idea emerged
(C) Yes
(D) Uncertainty regarding formation of said Assembly

34. Who was the last British Governor General who addressed the Constituent Assembly—
(A) Lord Attlee
(B) Lord Mount Batten
(C) Lord Bentick
(D) None of the above

35. When did the Constituent Assembly passed a resolution for translation of the Constitution of India into Hindi and other many languages of India—
(A) 17th Sep. 1949
(B) 17th Oct. 1949
(C) 17th Nov. 1949
(D) 17th Dec. 1949

36. What was the last session of the Constituent Assembly—
(A) Eleventh session
(B) Twelfth session
(C) Sixteenth session
(D) Seventh session

37. When was the last Twelfth session of the Constituent Assembly held—
(A) 24th Jan. 1950
(B) 24th Feb. 1950
(C) 24th April 1950
(D) 24th Dec. 1950

38. How many copies of the Constitution were printed after the Constituent Assembly framed the same—
(A) Two
(B) One
(C) Three
(D) Four


39. Which song was sang in the Constituent Assembly before its Adjournment sine die—
(A) Jana Gana Man
(B) Vande Matram
(C) A & B
(D) None of the above

40. For how many years, months and days, did the Constituent Assembly work on the Constitution of India—
(A) 2 Years, 11 months and 19 Days
(B) 3 Years, 12 months and 16 Days
(C) 4 Years, 18 months and 6 Days
(D) None of the above

41. How many number of sessions were held in the Constituent Assembly—
(A) Twenty sessions
(B) Twelve sessions
(C) Twenty-five sessions
(D) Twenty-eight sessions

42. How many Articles and Schedules were in the First Draft Constitution presented by the Drafting Committee to the Constituent Assembly—
(A) 318 Articles and 7 Schedules
(B) 319 Articles ad 10 Schedules
(C) 315 Articles and 8 Schedules
(D) 399 Articles and 5 Schedules

43. In the final form of the Constitution adopted by the Constituent Assembly, how many Articles and Schedules were there—
(A) 397 Articles and 9 Schedules
(B) 395 Articles and 4 Schedules
(C) 396 Articles and 7 Schedules
(D) 395 Articles and 8 Schedules

44. In the Constituent Assembly how many total number of Amendments were proposed in the Draft Constitution—
(A) Approx. 7935
(B) Approx. 7892
(C) Approx. 7365
(D) Approx. 2473

45. What was the expenditure made by the Constituent Assembly while framing the Constitution of India—
(A) Rs. 63,96,729
(B) Rs. 64,98,725
(C) Rs. 69,92,769
(D) Rs. 65,92,926

46. How many visitors came to witness the proceedings of the Constituent Assembly—
(A) 52,500
(B) 53,000
(C) 54,000
(D) 54,500

47. Who presented the Objective Resolution in the Constituent Assembly—
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Motilal Nehru
(C) Sardar Ballabah Bhai Patel
(D) None of the above

48. When was the First Draft of the Constitution of India proposed—
(A) Oct. 1945
(B) Oct. 1947
(C) Oct. 1946
(D) Oct. 1948

49. Who prepared the first draft Constitution of India—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Advisory Branch of the Constituent Assembly
(D) Sardar Ballabh Bhai Patel

50. Who was the Chairman of the Draft Committee of the Constituent Assembly—
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) K. M. Munshi
(C) Jagjivan Ram
(D) None of the above
____________________________________________________________________________
More Questions : [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]

Answers :1.(A) 2.(B) 3.(D) 4.(C) 5.(B) 6.(C) 7.(B) 8.(D) 9.(B) 10.(A)
11.(D) 12.(A) 13.(D) 14.(C) 15.(D) 16.(D) 17.(D) 18.(D) 19.(A) 20.(C)
21.(B) 22.(C) 23.(B) 24.(D) 25.(B) 26.(C) 27.(D) 28.(A) 29.(B) 30.(C)
31.(A) 32.(B) 33.(C) 34.(B) 35.(A) 36.(B) 37.(A) 38.(C) 39.(C) 40.(A)
41.(B) 42.(C) 43.(D) 44.(C) 45.(A) 46.(B) 47.(A) 48.(B) 49.(C) 50.(A)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...