Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

General Knowledge Solved Paper : Prathama Gramin Bank Officers Exam, 2011




Prathama Gramin Bank Officers Exam., 2011


(Held on 25-9-2011)


General Knowledge : Solved Paper



1. Who amongst the following is a Classic Russian author and had written famous book ‘Anna Karenina’ ?

(A) Anton Chekhov
(B) Leo Tolstoy
(C) Maxim Gorky
(D) Vladimir Nabokav
(E) Boris Pasternak
Ans : (B)

2. What is the full form of the letter ‘D’ in the abbreviation ‘MPLADS’ which was recently in news ?
(A) Damaging
(B) Decorating
(C) Development
(D) Dealing
(E) Delimitation
Ans : (C)

3. The World Bank has given a US $ 1 billion loan to clean which of the following rivers in India ?
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Ganga
(D) Jhelum
(E) Beas
Ans : (C)

4. India is a member of which of the following group of countries ?
(A) OPEC
(B) NATO
(C) European Union
(D) Least Developed countries
(E) BRICS
Ans : (E)

5. Prime Minister of India was recently on a visit to Ethiopia and Tanzania. This means he visited two—
(A) European countries
(B) African countries
(C) Asian countries
(D) American countries
(E) Middle East countries
Ans : (B)


6. The 34th National Games were organized in which of the following States ?
(A) Bihar
(B) Assam
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
(E) Jharkhand
Ans : (E)

7. Who among the following has taken over as Union Minister of Railways ?
(A) Dinesh Trivedi
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) Kamal Nath
(D) Sharad Pawar
(E) Anand Sharma
Ans : (A)

8. India recently decided to provide US $ 500 million to which of the following nations in its neighbourhood to help it in its redevelopment projects as the country is trying to come up after a long civil war and control of UN peace keeping forces ?
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Nepal
(E) Bhutan
Ans : (C)

9. As per the amendments made in the Right to Education Act, now free-education will be available to the children upto Standard—
(A) 4th
(B) 6th
(C) 8th
(D) 10th
(E) 12th
Ans : (D)

10. Which of the following State Govts. signed a historical pact on Gorkhaland Administration a few months back ?
(A) Uttarakhand
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Assam
(E) Manipur
Ans : (C)

11. NATO recently attacked and bombarded which of the following countries as it wanted to control violence between the Govt. of that country and a group of protestors ?
(A) Russia
(B) Iran
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Libya
Ans : (E)

12. India’s population is approximately—
(A) 1 billion
(B) 1•5 billion
(C) 1•75 billion
(D) 1•21 billion
(E) 1•6 billion
Ans : (D)

13. Who amongst the following is the Speaker of the Lok Sabha at present ?
(A) Ambika Soni
(B) Meira Kumar
(C) Pranab Mukherjee
(D) Sushma Swaraj
(E) Sonia Gandhi
Ans : (B)

14. India recently resumed Foreign Ministerial level talks with which of the following countries which was suspended sometimes back due to deadlock on certain crucial issues ?
(A) USA
(B) Bangladesh
(C) China
(D) Pakistan
(E) Sri Lanka
Ans : (D)

15. Which of the following was the issue which was discussed in a specially convened session of the Parliament on August 27, 2011 ?
(A) Land Acquisition Amendment Bill
(B) Constitutional Reforms Bill
(C) Women’s Reservation Bill
(D) Anti Commercial Violence Bill
(E) Lok Pal Bill after its redrafting
Ans : (E)

16. ‘Dhanush’ is an indigenously developed by India—
(A) Missile
(B) Sub-marine
(C) Patton tank
(D) Fighter plane
(E) Passenger aircraft
Ans : (A)

17. Islam Karimov who was on a visit to India is the President of—
(A) Iraq
(B) Iran
(C) Ethiopia
(D) Tanzania
(E) Uzbekistan
Ans : (E)

18. Which of the following is the name of a missile developed by India ?
(A) Dhruva
(B) USHA
(C) Vivian
(D) Trishul
(E) PADMA
Ans : (D)

19. Who among the following is not a Cricket Player ?
(A) Ashish Nehra
(B) James Anderson
(C) Shivnarine Chanderpaul
(D) Jade Dernbach
(E) Vishwanathan Anand
Ans : (E)

20. The 11th Five Year Plan will be over in—
(A) December 2011
(B) January 2012
(C) March 2012
(D) December 2012
(E) March 2013
Ans : (C)

21. Who amongst the following is a well known name in the field of Banking in India ?
(A) H. R. Bharadwaj
(B) S. Y. Qureshi
(C) Yusuf Pathan
(D) D. Subbarao
(E) Ashok Gehlot
Ans : (D)

22. Who among the following is not a Chief Minister of a State at present ?
(A) Tarun Gogoi
(B) Ghulam Nabi Azad
(C) N. Rangaswamy
(D) Raman Singh
(E) Arjun Munda
Ans : (B)

23. Mamta Banerjee belongs to which political party ?
(A) Congress
(B) CPM (I)
(C) BJP
(D) Trinamool Congress
(E) BSP
Ans : (D)

24. Who among the following was given Lifetime Achievement Award in 12th IIFA Awards Ceremony held in Toronto in June 2011 ?
(A) Asha Bhonsle
(B) Lata Mangeshkar
(C) Amitabh Bachchan
(D) Rajesh Khanna
(E) Hema Malini
Ans : (A)

25. Asian Cup Women’s Boxing Tournament was organized in May 2011 in—
(A) Japan
(B) China
(C) South Korea
(D) India
(E) Malaysia
Ans : (B)

26. Which of the following States won the National Hockey Championship 2011 ?
(A) Karnataka
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Maharashtra
(E) Kerala
Ans : (B)

27. Which of the following is an ore of a metal ?
(A) Bauxite
(B) Lime Stone
(C) Sulphur
(D) Menthol
(E) Camphor
Ans : (A)

28. The 43rd Jnanpith Award was given to whom among the following ?
(A) S. L. Bhyrappa
(B) Vishwanath Prasad Tiwari
(C) O. N. V. Kurup
(D) Javed Akhtar
(E) Malti Joshi
Ans : (C)

29. Who among the following is a famous Chess Player ?
(A) Koneru Humpy
(B) Pargat Singh
(C) Baichung Bhutia
(D) Ajit Pal Singh
(E) Ishant Sharma
Ans : (A)

30. Which of the following is the full form of ‘CBS’ as used in banking system ?
(A) Corporate Business Strategies
(B) Core Banking Solution
(C) Common Banking Strategies
(D) Common Business Strategies
(E) Corporate Banking Solution
Ans : (B)

31. Which of the following is the name of a Private Sector Bank in India ?
(A) Dena Bank
(B) Syndicate Bank
(C) IDBI Bank
(D) Corporation Bank
(E) South Indian Bank
Ans : (E)

32. Which of the following terms is used in the field of Banking and Finance ?
(A) Accrued interest
(B) Assimilation
(C) Deviance
(D) Diffusion
(E) Stagnant population
Ans : (A)

33. Which of the following is not a Public Sector Unit ?
(A) Mishra Dhatu Nigam
(B) Hindalco Industries
(C) Bharat Bhari Udyog Nigam
(D) Container Corporation of India
(E) Hindustan Organic Chemicals
Ans : (E)

34. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Back hand
(B) Volley
(C) Follow on
(D) Jockey
(E) Deuce
Ans : (C)

35. Which of the following books is written by Arundhati Roy ?
(A) The God of Small Things
(B) A House for Mr. Biswas
(C) The Glass Palace
(D) The Namesake
(E) A Fine Balance
Ans : (A)

36. Which of the following is grown as a Spice used in daily cooking and also to be used as a quick remedy of many common ailments ?
(A) Marigold
(B) Turmeric
(C) Jatropha
(D) Cactus
(E) Fern
Ans : (B)

37. Which of the following prizes / awards is given by the Govt. of India ?
(A) Kalinga Award
(B) Pulitzer Prize
(C) Padma Bhushan
(D) Jamanalal Bajaj Award
(E) Saraswati Samman
Ans : (D)

38. Which of the following is grown as a vegetable ?
(A) Groundnut
(B) Cotton seed
(C) Custard apple
(D) Radish
(E) Castor
Ans : (D)

39. Which of the following cups/trophies is associated with the game of Hockey ?
(A) Irani Cup
(B) Duleep Trophy
(C) Rovers Cup
(D) Agha Khan Cup
(E) Ranji Trophy
Ans : (D)

40. ‘Kathakali’ is a form of dance drama originated in—
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
(E) Manipur
Ans : (A)

41. Who among the following was a famous Scientist of Indian origin and was awarded Nobel Prize during his life time ?
(A) C. V. Raman
(B) Meghnad Saha
(C) Jagdish Chandra Basu
(D) Birbal Sahni
(E) Homi Bhabha
Ans : (A)

42. Which of the following agencies/organizations is closely associated with the functioning of the banking and finance companies in India ?
(A) UNESCO
(B) WTO
(C) SEBI
(D) UGC
(E) CBFC
Ans : (C)

43. Which of the following is not a member of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) ?
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Nepal
(D) Bhutan
(E) Japan
Ans : (E)

44. Which of the following is called the upper House of the Parliament in India ?
(A) The Lok Sabha
(B) Office of the President of India
(C) The Union Cabinet
(D) Office of the Prime Minister of India
(E) The Rajya Sabha
Ans : (E)

45. What is the full form of ‘KYC’ as used in banking world ?
(A) Keep Your Credibility
(B) Know Your Credibility
(C) Know Your Clients
(D) Keep Your Customer
(E) Know Your Customer
Ans : (E)

46. Which of the following is the name of a bank having offices and branches in India ?
(A) Kotak Mahindra
(B) NCL
(C) Wipro
(D) DLF
(E) GAIL
Ans : (A)

47. Which of the following is a software and allied services company functioning in India ?
(A) NTPC
(B) SAIL
(C) AXIS
(D) Infosys
(E) Ambuja
Ans : (D)

48. What is full form of ‘NGO’ a term we listen very often these days ?
(A) National Growth and Opportunities
(B) Non-Governmental Organisation
(C) New Growth & Organisation
(D) Not Growing Organisation
(E) Net Growing Options
Ans : (B)

49. Nirupama Rao is appointed new Ambassador of India to—
(A) Germany
(B) France
(C) Russia
(D) USA
(E) China
Ans : (D)

50. Financial Inclusion does not include which of the following ?
(A) Having a bank account
(B) Micro credit during emergency
(C) Free registration of business enterprises
(D) Access to all kinds of commercial/personal loans
(E) Access to credit/debit cards
Ans : (C)

1 comment:

  1. Hello Therе. I fоund yоur blog uѕіng bing.
    Τhis іs an еxtremelу ωеll ωrіtten аrticle.

    Ι'll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

    my web-site - no credit check quick loans

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...