You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

Test Your Knowledge 2010

1. First share market in India was established in—
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Chennai

2. The difference between Gross Domestic Product and Net Domestic Product is—
(A) Government Revenue
(B) Net Indirect Tax (Indirect Tax Subsidy)
(C) Consumption of fixed Capital
(D) Net Capital formation

3. IMF is the result of—
(A) Hawana Conference
(B) Rome Conference
(C) Brettonwood Conference
(D) Geneva Conference

4. Shankarlal Guru Committee was associated with—
(A) Agricultural Marketing
(B) Agriculture Production
(C) Public Distribution System
(D) None of the above

5. Which sector contributes the maximum share in National income of India ?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) All the above have equal share


6. Indravati Hydroelectric Project is the multipurpose project of—
(A) Maharashtra state
(B) Gujarat state
(C) Orissa state
(D) Tamil Nadu state

7. National Commission for Backward classes was established in—
(A) 1994
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1999

8. Which of the following writs is issued to a lower court or tribunal to prevent the latter from exceeding its jurisdiction or usurping a jurisdiction that it does not possess ?
(A) Prohibition
(B) Mandamus
(C) Habeas Corpus
(D) Certiorari

9. The number of Zonal Councils in India is—
(A) Five
(B) Four
(C) Seven
(D) Eight

10. Which of the following States did not come into being in 1987 ?
(A) Mizoram
(B) Arunachal Pradesh
(C) Goa
(D) Manipur

11. ‘The British Parliament can do everything except make a woman a man and a woman a man ? To whom is this statement ascribed ?
(A) Dicey
(B) Hegal
(C) De Lolme
(D) None of the above

12. The depiction of the stones of the previous lives of Gautama Buddha was first done in the art of—
(A) Sarnath Pillar of Asoka
(B) Bharhut Stupa
(C) Ajanta Caves
(D) Ellora Caves

13. Which was the first National News Agency of India ?
(A) The Indian Review
(B) The Free Press of India
(C) The Associated Press of India
(D) None of the above

14. What were the districts called in the Vijayanagar Empire ?
(A) Nadu
(B) Khurram
(C) Kottam
(D) Janpad

15. Which of the following was the court language during the reign of Akbar ?
(A) Hindi
(B) Urdu
(C) Persian
(D) Arabic

16. Which one of the following settlements comprised Zamindar as middleman to collect the land revenue ?
(A) Mahalwari Settlement
(B) Ryotwari Settlement
(C) Permanent Settlement
(D) None of the above

17. The First Finance Commission was constituted in the year—
(A) 1956
(B) 1953
(C) 1952
(D) 1951

18. Vishakhapatnam Steel Plant obtains its iron ore from the mines of—
(A) Bababudan
(B) Bailadila
(C) Dalli-Rajhra
(D) Gurumahisani

19. Who was the founder of All India Muslim League ?
(A) Sir Syed Ahmad Khan
(B) Nawab Saleem Ullah Khan
(C) Liyaqat Ali Khan
(D) Mohammad Ali Jinnah

20. By which of the following Acts were the Commercial Rights of East India Company abolished ?
(A) Regulating Act of 1773
(B) Charter Act of 1813
(C) Charter Act of 1833
(D) Charter Act of 1853

21. Who was the first Chief Justice of Supreme Court of Calcutta ?
(A) Hyde
(B) Elijah Impey
(C) Lemaistre
(D) Monson

22. Fruit most suitable for making jelly is—
(A) Papaya
(B) Karunda
(C) Mango
(D) Banana

23. Which of the following crops is of Kharif season ?
(A) Soyabean
(B) Linseed
(C) Lentil
(D) Mustard

24. Biological Oxygen Demand (BOD) is used as a standard measure of—
(A) Oxygen level in forest system
(B) Oxygen level in animals
(C) Oxygen level in water system
(D) Oxygen level in atmosphere

25. Who among the following is known as the guardian of the Public Purse in India ?
(A) The Comptroller and Auditor-General of India
(B) The President
(C) The Minister of Finance
(D) The Parliament

26. Which one of the following states has only one representative each in Lok Sabha ?
(A) Manipur, Meghalaya
(B) Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir
(C) Arunachal Pradesh and Tripura
(D) Mizoram and Nagaland

27. ‘Lakshya’ which is part of Indian Defence System is :
(A) Surface to air missile
(B) Missile firing submarine
(C) Multi-barrel rocket system
(D) Pilotless target aircraft

28. Among the following who was the Speaker in two Lok Sabhas?
(A) Rabi Ray
(B) Shivraj Patil
(C) P. A. Sangma
(D) G. M. C. Balyogi

29. Which one of the following is a water soluble vitamin ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin D
(D) Vitamin K

30. Which countries are separated by Mac Mohan Line ?
(A) India and Pakistan
(B) China and Tibet
(C) India and China
(D) India and Bangladesh

31. Which one of the following is not the official language of the United Nations Organisation ?
(A) Arabic
(B) Chinese
(C) Portuguese
(D) Spanish

32. In cricket the length of pitch between the two wickets is—
(A) 24 yards
(B) 23 yards
(C) 22 yards
(D) 21 yards

33. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of—
(A) Methane
(B) Styrene
(C) Acetylene
(D) Ethylene

34. Thalassaemia is a hereditary disease affecting—
(A) Blood
(B) Lungs
(C) Heart
(D) Kidney

35. The Siwaliks stretch between—
(A) Indus and Sutlaj
(B) Potwar basin and Teesta
(C) Sutlaj and Kali
(D) Sutlaj and Kali

36. Where is the oldest oil refinery in India located ?
(A) Digboi
(B) Cochin
(C) Mathura
(D) Guwahati

37. With which game is the Double Fault associated ?
(A) Lawn Tennis
(B) Football
(C) Cricket
(D) Hockey

38. Which one of the following ecosystems covers the largest area of the earth’s surface ?
(A) Desert Ecosystem
(B) Grassland Ecosystem
(C) Mountain Ecosystem
(D) Marine Ecosystem

39. World No-Tobacco Day is observed on—
(A) May 25
(B) May 31
(C) May 28
(D) May 24

40. The general direct flow of summer monsoon in India is—
(A) From South to North
(B) From South West to South East
(C) From South East to South West
(D) From South West to North East

Answers with Hints
1. (B) 2. (D)
3. (C) The Brettonwood Conference was officially the United Nations Monetary Financial Conference (at Brettonwood, New Hampshire) and was held on July 1-22, 1944 which resulted in the emergence and establishment of International Monetary Fund (IMF).
4. (A)
5. (C) Tertiary sector, that is, service sector contributes maximum share in National income of India 57•0% during 2008-09.
6. (C)
7. (B) National Commission for Backward Classes was established in 1993 by an Act of Parliament. The commission considers inclusion in and exclusions from the lists of castes notified as backward for the purpose of job reservation.
8. (A)
9. (A) The Zonal Councils are the statutory (and not the Constitutional) bodies. The Zonal Councils are established by an Act of Parliament States Reorganisation Act 1956. The Act divided the country into five zones namely Northern, Central, Eastern, Western and Southern and provided a zonal council for each zone.
10. (D) Manipur came into being in 1972 by the 22nd Constitutional Amendment Act (1969) along with Tripura and Meghalaya.
11. (C) De Lolme–a British political analyst made this statement in the context of the doctrine of sovereignty of Parliament which is associated with the British Parliament according to which the Parliament can make, amend, substitute or repeal any law.
12. (B) Bharhut or Barhut is located in Satna district in Madhya Pradesh (Central India) and known for its famous Buddhist stupa. The Bharhut stupa may have been established by the Maurya King Ashoka in the 3rd century B.C. The stupa contains numerous birth stories of Buddha’s previous lives or Jataka tales.
13. (C) The Associated Press of India was established in 1905.
14. (C) 15. (C) 16. (C)
17. (D) In 1951, the first Finance Commission was constituted under the Chairmanship of K. C. Niyogi.
18. (A)
19. (B) Saleem Ullah, the Nawab of Decca, founded Muslim League on December 30, 1906 with the inspiration of Lord Curzon.
20. (C) 21. (B) 22. (C) 23. (A) 24. (C) 25. (A) 26. (D) 27. (D) 28. (D) 29. (B) 30. (C)
31. (C) The official languages of the UNO are Arabic, Chinese, Spanish, French and English
32. (C) 33. (D) 34. (A) 35. (B) 36. (A) 37. (B) 38. (D) 39. (B) 40. (B)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...