Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

Zoology Quiz Questions and Answers


Zoology Quiz 
1. A starving person consumes first—
(A) Body fats 
(B) Body proteins
(C) Vitamins 
(D) Stored glycogen
Ans : (D)

2. The functional unit of contractile system in striated muscle is—
(A) Cross bridges 
(B) Sarcomeres
(C) Myofibril 
(D) Z-band
Ans : (B)

3. Globular proteins undergo structural changes in response to extremes of pH or temperature, is called—
(A) Renaturation 
(B) Denaturation
(C) Combination 
(D) Both (A) and (B)
Ans : (B)

4. The study of relationships between size and shape is known as—
(A) Allometry 
(B) Heterochrony
(C) Isometry 
(D) Allochrony
Ans : (A)

5. A localised tumour covered by connective tissue is called—
(A) Metastasis 
(B) Neoplasm
(C) Benign tumour 
(D) Malignant tumour
Ans : (C)

6. Inherited Rh gene is found in—
(A) Rh+ individuals
(B) Rh individuals
(C) AB blood group individuals
(D) O blood group individuals
Ans : (A)

7. The ‘soft spot’ on the top of an infant’s skull is called—
(A) Suture 
(B) Fontanel
(C) Ligament 
(D) Fascia
Ans : (B)

8. Concentration of carbonic acid does not increase in blood due to the presence of—
(A) Na+ 
(B) K+
(C) Ca++ 
(D) Mg++
Ans : (A)

9. Staph food poisoning is related with—
(A) Salmonella bacteria
(B) Clostridium bacteria
(C) Staphylococcus bacteria
(D) None of these
Ans : (C)

10. Capacitation is—
(A) Final stage in maturation of spermatozoa
(B) Final stage in fertilization
(C) Maturation of ovum
(D) All of these
Ans : (A)

11. Overproduction of which of the following neurotransmitter has been associated with the mental disorder ‘Schizophrenia’ ?
(A) Acetylcholine 
(B) GABA
(C) Dopamine 
(D) Serotonin
Ans : (C)

12. Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to for-mation of—
(A) Carbonic acid 
(B) Lactic acid
(C) Citric acid 
(D) Malic acid
Ans : (B)

13. Red tide is caused by—
(A) Protozoans 
(B) Corals
(C) Dinoflagellates 
(D) All the above
Ans : (C)

14. A type of hypersensitivity to allergen in which humoral antibodies attach to mast cells and basophils, may result in circulatory shock, is called—
(A) Orthopnea
(B) Anaphylaxis
(C) Rhinitis
(D) Immunologic surveillance
Ans : (B)

15. Organisms with very high intrinsic growth rates have—
(A) Long generation times
(B) Short generation times
(C) No courtship behaviours
(D) No carrying capacity
Ans : (B)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...