Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

Zoology Quiz - Zoology Quiz Online

1. The active rolling over of endodermal and mesodermal cells from the embryo surface into the interior is defined as—
(A) Ingression (B) Involution
(C) Epiboly (D) Inversion
Answer: Involution

2. The wall of heart is made up of—
(A) Epicardium (B) Myocardium
(C) Endocardium (D) All the above
Answer: All the above

3. Genetic counsellors can identify heterozygous individuals by—
(A) Height of individual (B) Colour of individual
(C) Screening procedures (D) All the above
Answer: Screening procedures

4. Which of the following enzyme is secreted by intestinal mucosa that remain closely associated with the microvilli ?
(A) Peptidase (B) Disaccharidase
(C) Trypsin (D) Both (A) and (B)
Answer: Both (A) and (B)

5. Which of the following is absorbed by intestinal mucosa by active transport ?
(A) Galactose (B) Glucose
(C) Fructose (D) Both (A) and (B)
Answer: Both (A) and (B)

6. A starving person consumes first—
(A) Body fats (B) Body proteins
(C) Vitamins (D) Stored glycogen
Answer: Stored glycogen

7. The functional unit of contractile system in striated muscle is—
(A) Cross bridges (B) Sarcomeres
(C) Myofibril (D) Z-band
Answer: Sarcomeres

8. Globular proteins undergo structural changes in response to extremes of pH or temperature, is called—
(A) Renaturation (B) Denaturation
(C) Combination (D) Both (A) and (B)
Answer: Denaturation

9. The study of relationships between size and shape is known as—
(A) Allometry (B) Heterochrony
(C) Isometry (D) Allochrony
Answer: Allometry

10. A localised tumour covered by connective tissue is called—
(A) Metastasis (B) Neoplasm
(C) Benign tumour (D) Malignant tumour
Answer: Benign tumour

11. Inherited Rh gene is found in—
(A) Rh+ individuals (B) Rh individuals
(C) AB blood group individuals (D) O blood group individuals
Answer: Rh+ individuals

12. The ‘soft spot’ on the top of an infant’s skull is called—
(A) Suture (B) Fontanel
(C) Ligament (D) Fascia
Answer: Fontanel

13. Concentration of carbonic acid does not increase in blood due to the presence of—
(A) Na+ (B) K+
(C) Ca++ (D) Mg++
Answer: Na+

14. Staph food poisoning is related with—


(A) Salmonella bacteria (B) Clostridium bacteria
(C) Staphylococcus bacteria (D) None of these
Answer: Staphylococcus bacteria

15. Capacitation is—
(A) Final stage in maturation of spermatozoa (B) Final stage in fertilization
(C) Maturation of ovum (D) All of these
Answer: Final stage in maturation of spermatozoa

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...