Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

PUBLIC ADMINISTRATION OBJECTIVE QUESTIONS


1. Who advocated the concept of ‘democratic administration’ as part of the public choice approach?
(a) V. Qstrom
(b) B. Goffman
(c) H.G. Rainey
(d) R. Hartman
Ans. (a)
2. Who among the following developed the Rational Choice Model Sf Bureaucracy?
(a) J. Olsen
(b) Norton B. Long
(c)William B. Long
d) V.O. Key
Ans. (b)
3. While comparing Akbar’s revenue administrative system to Ripon’s local governments system, how would you define this comparison?
(a) Cross-institutional and cross-cultural
(b) Cross-processual and cross institutional
(c) Cross-territorial and cross-temporal
(d) Cross-institutional and cross-temporal
Ans. (d)
4. A prismatic society is characterized by which of the following?
1. Poly-normativism
2. Nepotism
3. Homogeneity
4. Poly-functionalism
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 4 only
(b) l, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (a)
5. Which one of the following orientations was missing in Woodrow Wilson’s article “The Study of Administration”?
(a) Comparative administration
(b) Ecological approach
(c) Performance motivation
(d) Organization effectiveness
Ans. (b)
6. Who among the following is the author of Development Administration: Concepts Goals and Methods?
(a) F.W. Riggs
(b) George Cant
(c) Ferrel Heady
(d) B.W. Weidner
Ans. (b)
7. Who introduced the term ‘elects’?
(a) Max Weber
(b) Talcott Parsons
(c) Fred Riggs
(d) Robert Merton
Ans. (c)
8. Who among the following have contributed significantly to the studies conducted by the Comparative Administration Group (CAG)?
(a) Ferrel Heady
(b) Ralph Braibanti
(c) Dwight Waldo
(d) William Willoughby
Ans. (a)
9. Consider the following statements-
According to Fred Riggs in his study of comparative public administration
1. ideographic orientation concentrates on an approach of generalization
2. nomothetic orientation concentrates on unique case studies
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (d)
10. Consider the following statements-
1. Underpinning of Max Weber’s legal rational authority impacted Riggs’s explanation of functionally diffused society
2. Max Weber’s traditional authority features impacted Rigg’s explanation of diffracted society
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (d)
11. Consider the following statements
1. The closed model of organizations is based on the premise that what is good for the individual is also good for the society
2. The closed model of organizations distinguishes between citizens and bureaucrats
3. According to closed model theorists, virtually everyone in society is encased on some sort of organization
Which of the statements given above is/are correct?
(a) l, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 2 only
Ans. (d)
12. Which of the following are factors which promote delegation of authority in an organization?
1. Need for expertise
2. Need of timely decisions at operational points
3. Seniority rules and policies
Select the correct answer using the code given below:
(a) l and 2only
(b) 2 and 3only
(c) l and 3 only
(d) 1 and3only
Ans. (a)
13. Which of the following are desirable features of effective control features of an effective control system in an organisation?
1. Emphasis on exception
2. Corrective action of correct deviation
3. Multiple criteria
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) l, 2 and 3
Ans. (a)
14. Which one of the following is the correct statement?
(a) When an organization is departmentalized, decision making is vertically altered
(b) When an organization is decentralized, a horizontal grouping of specialized activities is attained
(c) Departmentalization is usually not linked with functional authority
(d) Functional departmentalization often focuses on achieving coordination between staff and line agencies
Ans. (b)
15. Which of the following contingency factors impact on the extent of delegation in an organisation?
1. The size of the organisation
2. The importance of duty or decision
3. Complexity of the task
Select the correct answer using the code given below:
(a) l and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) l, 2 and 3
Ans. (c)
16. Which of the following pairs concerning span of control is/are correctly matched?
1. The size of the organization
2. The important duty or decision
3. Complexity of the task
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) l, 2 and 3
Ans. (d)
17. Which one of the following is not correct in respect of functional departmentation of an organisation?
(a) It is a logical and time-proven method
(b) It simplifies training of the personnel
(c) It does not facilitate efficiency in utilization of personnel
(d) It tends to de-emphasize overall enterprise objectives
Ans. (c)
18. Which one of the following statements in respect of departmentation by product of an organisation is not correct?
(a) It facilitates the use of specialized capital
(b) It leads to maximum use of skills of employees
(c) It leads to maximum use of specialized knowledge
(d) It does not carry the dangers of increased costs through duplication of central service and staff activities
Ans. (b)
19. Which one of the following is not correct in respect of decentralization in an organisation?
(a) It facilitates product diversification
(b) It does not aid in adaptation to fast-changing environment
(c) It facilitates setting up of profit centers
(d) It becomes more difficult to have a uniform policy
Ans. (b)
20. Consider the following statements-
1. In an open control system in organisation, managers actively intervene to make decisions
2. Establishing standard in not a constituent step of the control step of the control process of an organization
3. Most statistical control procedures have strong post action elements.
Which of the statements given above are correct?
(a) l and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) l, 2 and 3
Ans. (c)
21. Which of the following are the behavioral problems associated with a matrix form of organization?
1. Career disruption
2. Demarcation of authority
3. Role reassessment
Select the correct answer using the code given below
(a) l and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
22. Consider the following statements-
1. Difficulty in defining staff authority is independent of the personality of executive and the environment.
2. Actual authority for decision making differs in each department, but this is not dictated by functional specialization.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
23. Consider the following statements:
1. Functional authority is not restricted to managers of a particular type of department
2. More often, functional authority is exercised by service or staff department heads
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
24. Whose work inspired the US Congress to establish child labour laws and develop regulations for protecting workers from harsh and unsafe conditions?
(a) Elton Mayo
(b) Lillian Gilbreth
(c)Henry Gantt
(d) Henri Fayol
Ans. (a)

25. Which one of the following was not supported by F.W. Taylor?
(a) Standardization of work
(b) Efficiency experts
(c) Doctrine of the economic man
(d) Functionalisation
Ans. (b)
26. The contribution of Mary Parker Follett includes
1. circular behaviour.
2. integrative unity.
3. strategic limiting factor.
Select the correct answer using the code given below:
(a) l, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Ans. (b)
27. Which one of the following is not a similarity between
Max Weber and Fred Riggs?
(a) Both constructed ideal-type models
(b) Both used deductive approach
(c) Both focused on the problems of change
(d) Both studied administrative systems in their environmental context
Ans. (d)
The following items consist of two statements, One labeled the ‘Assertion A’ and the other labeled the Reason R. You are to examine these two statements carefully and decide whether the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answers to these items using the codes given below and mark your answer sheet accordingly:
Codes:
(a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A.
(b) Roth A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
28. Assertion (A): By World War II sharp criticism of Max Weber’s ideas of rational bureaucracy by social scientists began to surface.
Reason (R) : The social scientists argued that Max Weber had ignored the conflicts, sidestepping of rules and the chain of command that occurred in the organizations.
Ans. (d)
29. Who among the following developed the concept of zone of indifference in respect of acceptance of authority by a subordinate from his manager?
(a) Fred Fiedler
(b) Chester I. Barnard
(c) Frank Gilberth
(d) F. Herzberg
Ans. (b)
30. Which of the following were outlined by Max Weber as key characteristics of bureaucracy?
1. System of supervision and subordination
2. Unity of Command
3. Training in job requirement and skills
Select the correct answer using he code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 2 only
(d) l, 2 and 3
Ans. (c)
31. According to Max Weber, the modem bureaucracy includes which of the following attributes?
1. Concentration of means of administration
2. A leveling effect on social and economic differences
3. Implementation of a system of authority that is practically indestructible
Select the correct answer using the code given below:
(a) l and 2 only
(b) 2 and 3only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
32. Which one of the followings is not a part of Mary Parker Follet’s thought?
(a) Integration must follow the law of the situation
(b) Power is self-developing capacity
(c) Authority relates to the job
(d) Human behaviour is linear
Ans. (d)
33. Max Weber’s ideal-typical pure aucratic model focuses upon which of the following?
(a) Efficiency and rationality
(b) Rationality and responsiveness
(c) Responsiveness and reorganization
(d) Motivation and goal-achievement
Ans. (a)
34. Which of the following were the conclusions of the Hawthrone Studies?
1. ‘One best method’ of controlling the work environment.
2. Social pressure dominated behaviour.
3. Effect of intervention by researchers. Select the correct answer by using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
35. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Kurt Lewin— Group Behaviour
2. Human needs and motivation— Period following the World War-II
3. William Ouchi— Comparison between American and European Organization
Select the correct answer using the code given below:
(a) l, 2 and 3
(b) l and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Ans. (b)
36. In respect of the Organizational Configuration model given by Henry Mintzberg, which of the followings pairs are correctly matched?
1. Standardization of outputs— Diversified organization
2. Mutual adjustment— Innovative organization
3. Standardization of work processes—Shop-floor organization
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) l and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
37. Consider the following statements—
1. Fred Fielder’s leadership theory is based on matching manager’s styles with situational variables
2. The path-goal theory is contingency-based but is also related to the underpinning concepts of expectancy theory
3. According to the VroomYetton theory of leadership, types of decisions which managers face do not influence changes in leadership approaches
Which of the statements given above are correct?
(a) l, 2 and 3
(b) l and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Ans. (b)
38. Match List-I with List-I in respect of the managerial grid model of leadership and select the correct answer using the code given below the lists:
List –I List-II
(Leadership) (Orientation)
(A) Authority-obedience management 1. 1,9
(B) Country club management 2. 5,5
(C) Organization man management 3. 9,9
(D) Team management 4. 9,1
Ans. (c)
39. Which of the following characteristics does not apply to structure-functional approach?
(a) Function is a consequence of a structure over another structure
(b) Structure is a pattern of behaviour that is a standard feature of a social system
(c) Function denotes mutual relationship between two or more structures
(d) Every structure can be physically seen and verified
Ans. (d)
40. Consider the following statements:
Behavioral approach is known for
1. scio-psychological stand
2. empirical work
3. prescriptive analysis
4. dogmatic position
Which of the statement given above a correct?
(a) 1and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans. (a)
41. Who among the following developed a measurement scale of public service motivation and a framework for a theory on public service motivation?
(a) Mary Parker Follett
(b) Elton Mayo
(c) J. Perry
(d) F. Herzberg
Ans. (d)
42. Which one of the followings is not a correct depiction of emotional intelligence?
(a) Ability to monitor one’s own and other’s emotions
(b) Discriminate between different emotions and label them appropriately
(c) Enhance the cognitive capacity of the individual
(d) Use emotional information to guide thinking and behaviour
Ans. (c)
43. Herbert Simon is not associated with which one of the following?
(a) Fact and value premises
(b) Satisficing
(c) Logical positivism
(d) Science of muddling through
Ans. (d)
44. Which one of the following is not correct in respect of Herbert Simon’s thought?
(a) An administrative decision can be evaluated only in terms of its factual element
(b) Activities derive their value from means-ends relationship
(c) Value and factual elements cannot be combined in a single decision
(d) No decision in an organization is the task of a single individual
Ans. (c)
45. The science of communication and control is known as
(a) PERT
(b) MIS
(c) Informatics
(d) Cybernetics
Ans. (d)
46. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I List-II
(Administrative Thinker) (Administrative Approach)
(A) Charles Lindblom 1. Rational Approach
(A) Amitai Etzioni 2.Garbage Can Model
(C) Herbert Simon 3. Incremination
(D) Michael 4.Mixed Scanning
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 1 4 3 2
Ans. (a)
47. Consider the following statements in respect of communication network in an organisation:
1. The wheel and all-channel networks are not preferred if speed of com is important
2. If accuracy is crucial, the chain, Y and wheel networks are preferred.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (d)
48. Which one of the following is not a hypothesis that has evolved out of the path-goal theory of leadership?
(a) Directive leadership will lead to lesser employee satisfaction when there is substantive conflict within a work group
(b) Subordinates with an external locus of control will be more satisfied with a directive style
(c) Supportive leadership results in high employee performance and satisfaction when subordinates are performing structured tasks
(d) Directive leadership is likely to be perceived as redundant among subordinates with considerable experience
Ans. (a)
49. Consider the following statements:
In the least-preferred con (LPC) questionnaire development by Fred Fiedler,
1. if the respondent assigns high score to the least preferred co-worker, the respondent is termed as tasks oriented
2. if the respondent assigns low score to the least- preferred co-worker, the respondent is termed as relationship-oriented
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (d)
50. Consider the following statements:
1. According to Douglus McGregor Theory X, a hierarchical structure is with a narrow spun of control at each l in organization
2. Theory ‘is much likely to cause diseconomy of scale in a large organization
Which of the statements given above is/are correct?
(a) l only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (b)

2 comments:

  1. thanks for the questions for the IAS mains examination for public administration. I am an ias aspirant and a regular visitor to your blog. Also enrolled in Public administration course at http://www.wiziq.com/course/5313-public-administration-for-upsc-ias-mains I always go to sites in the internet for the question practice. A request, do post some more questions for ias mains preparation.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...