Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

UGC NET Management 2008 solved paper

1. Data collection terminals gather data for use by the:
(a) Inventory subsystem
(b) Cost subsystem
(c) Production subsystem
(d) All of the above
Ans. (d)
2. Average inventory level is educed by:
(a) Decreasing the vender lead time
(b) Increasing the usage rate
(c) Decreasing the order quantity
(d) Lowering the reorder point
Ans. (c)
3. Below are given four different theories:
(1) Trait approach
(ii) Attitude criterion
(iii) Behaviour approach
(iv) Situational approach
These are identified with:
(a) Administrative behaviour
(b) Organizational behaviour
(c) Leadership index
(d) Administrative approaches
Ans. (c)
4. The manager of inventory would most likely be found in the:
(a) Finance function
(b) Marketing function
(c) Manufacturing function
(d) Information system function
Ans. (c)
5. Focus on Social Environment is related to:
(a) Unity of Command
(b) Human Relations
(c) Unity of Direction
(d) Delegation
Ans. (b)
6. Section 16 of the Banking Regulation Act, 1949 prohibits a person:
(a) To be appointed as director of banking company if he is an undischarged insolvent.
(b) To be appointed as director of banking company if he is not of sound financial position.
(c) To be appointed as director of more than one banking company.
(d) None of these
Ans. (c)
7. The funds management subsystem attempts to:
(a) Increase cash input
(b) Decrease cash output
(c) Balance cash inflow with outflow
(d) All of the above
Ans. (c)
8. The democratic leadership style goes with:
(a) Theory X
(b) Theory Y
(c) Theory Z
(d) None of the above
Ans. (b)
9. This type of information overlay indicates the key people who can accomplish something because they know the ropes.
(a) The decision overlay
(b) The power overlay
(c) The communication overlay
(d) The functional overlay
Ans. (b)
10. Delegation of authority results in:
(a) Avoiding responsibility
(b) Centralization of powers at top level
(c) Costliness of decision
(d) Enabling the managers to distribute their work load
Ans. (d)
11. Taylorism:
1. Viewed man as an adjunct of man.
2. Underestimated the meaning of human motivation.
3. Emphasized only a limited number of physiological variables.
4. Completely neglected the psychological aspects.
Select the correct code from the following:
(a) (l)+(2)
(b) (1)+(2)+(3)
(c) (l)+(3)+(4)
(d) All of the above

Ans. (d)
12. Which of the following markets is associated with short term funds?
(a) Money market
(b) Capital market
(c) Stock market
(d) Chamber of commerce
Ans. (c)
13. In India, the system of decimal coinage introduced on:
(a) 15th August 1947
(b) 26th January 1950
(c) 1st April 1957
(d) None of these
Ans. (a)
14. The most structured marketing problems are likely to be those dealing with:
(a) Product
(b) Promotion
(c) Place
(d) Price
Ans. (b)
15. The manager of inventory would most likely be found in the:
(a) Finance, function
(b) Marketing function
(c) Manufacturing function
(d) Information system function
Ans. (d)
16. One who does too much work is called
(a) A squealer
(b) A rate buster
(b) A chiseller
(d) None of the above
Ans. (b)
17. Companies are required to hold a meeting every year. What is the meeting called?
(a) Extra ordinary meeting
(b) Statutory meeting
(c) Committee meeting .
(d) Annual general meeting
Ans. (a)
18. The management of a company is vested in the hands of:
(a) Shareholders
(b) Directors
(c) Board of directors elected by shareholders
(d) Creditors
Ans. (c)
19. A popular technique for forecasting is:
(a) Correlation analysis
(b) Regression analysis
(c) Linear programming
(d) Month Carlo
Ans. (b)
20. Which of the following is not a component of the new issue market?
(a) Stock exchange
(b) Unit Trust of India
(c) Financial Institution like IFC, IDBI
(d) LIC
Ans. (d)
21. Bank deposits are money when they are:
(a) Lying with Bank
(b) In circulation
(c) Kept with government
(d) Kept with R.B.I.
Ans. (b)
22. Money is:
(a) Consumer goods
(b) Capital goods
(c) Producer goods
(d) Neither of them
Ans. (d)
23. “Papers on the Science of Administration” is written by:
(a) L. Urwick
(b) Gullick
(c) Both combined
(d) M. P. Follett
Ans. (c)
24. Find the correct answer regarding classical theory of organizations?
(i) It throws focus on human beings as such
(ii) It throws focus not on human beings as such but on the role
(iii) It is normally the dominant set of work relationship.
(iv) All of the above
(a) (i) and (ii) only
(b) (ii) and (iii) only
(c) (i) and (iii) only
(d) (iv) only
Ans. (b)
25. Full delegation is called:
(a) Alter-ego
(b) Shelter-ego
(c) Ego
(d) None of the above
Ans. (d)
26. The Modern Theory is also called the:
(a) System Analysis of Organizations
(b) Human Relations Theory
(b) Mechanistic Theory
(d) Structural Theory
Ans. (a)
27. Sales invoicing is a:
(a) Pre-sales activity
(b) Job of finance department
(c) Post-sales activity
(d) All of the above.
Ans. (a)
28. Managerial decision-making refers to:
(a) Programmed decisions
(b) Unprogrammed decisions
(c) Information system
(d) Operation system
Ans. (b)
29. Which of the following statement is true?
(a) Authority can not be delegated, but responsibility can be delegated
(b) Both authority and responsibility can be delegated
(c) Authority ca only be delegated
(d) Responsibility can only be delegated
Ans. (a)
30. Dynamic factors in trade theory refer to change in:
(a) Factor endowments
(b) Technology
(c) Tastes
(d) All of the above
Ans. (d)
31. The classical theory of organizations manifest following certain features which are:
(i) Impersonality
(ii) Division of work
(iii) Hierarchy
(iv) Efficiency
(a) (i) and (ii) only
(b) (iii) and (iv) only
(c) (i), iii and (iv) only
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Ans. (d)
32. The line agency should not have:
(a) Operating unit
(b) Major substantial purpose
(c) Advisory and co-coordinating functions
(d) Independent staff
Ans. (b)
33. The difference between the line and staff units is:
(a) Marginal
(b) Qualitative
(c) Quantitative
(d) None of the above
Ans. (b)
34. Oral communication in Organisations are:
(a) Formal communication
(b) Information communication
(c) Discretionary communication
(d) All of the above
Ans. (b)
35. Structure variable is synonymous with:
(a) Task
(b) Relation
(c) Style
(d) Attitude
Ans. (a)
36. Effective supervision is an activity of:
(a) Organization function
(b) Staffing function
(c) Direction function
(d) Control function
Ans. (c)
37. Accent of human relation theory is:
(a) Action-Oriented
(b) Hierarchy-Oriented
(c) Organization-Oriented
(d) None of the above
Ans. (a)
38. Marketing research does not normally:
(a) Gather environmental information
(b) Provide a continuous source of information
(c) Relate to all aspects of. marketing operations
(d) Describe the current situation
Ans. (b)
39. A periodic report can be used to:
(a) Identify the problem
(b) Evaluate solution
(c) Identify solution
(d) Select solution
Ans. (a)
40. Corporate modeling software can be used for:
(a) Cash planning
(b) Operational budding
(c) Capital budgeting
(d) All of the above
Ans. (d)
41. The overall goal of Scientific Management is:
(a) Maximization of productivity
(b) Maximization of employment
(c) Higher industrial efficiency
(d) Greater profit to producers
Ans. (c)
42. Statutory meeting is needed for:
(a) All companies
(b) For a private company
(c) For a public company only
(d) For a statutory company only
Ans. (c)
43. Central Monetary Authority of the country is:
(a) Union Finance Ministry
(b) Reserve Bank of India
(c) Planning Commission
(d) Central Bank of Direct Taxes
Ans. (b)
44. How many nationalized banks are there in our country?
(a) Nineteen
(b) Twenty two
(c) Fourteen
(d) None of these
Ans. (a)
45. It is only implies the transfer of function and not of authority. The reference is to:
(a) Decentralization
(b) Co-ordination
(c) Delegation
(d) None of the above
Ans. (c)
46. The transfer of functions as well as authority is known as:
(a) Delegation
(b) Devolution
(c) Decentralization
(d) Promotion
Ans. (c)
47. Two-factor theory is related to:
(a) Leadership
(b) Motivation
(c) Communication
(d) None of the above
Ans. (b)
48. The ERG Theory is related to:
(a) Hertzberg
(b) Maslow
(c) Adam
(d) Alderfer
Ans. (d)
49. For McGregor, leadership condition that provides for security is/are:
(a) Knowledge
(b) Consistent discipline
(c) Atmosphere of approval
(d) All of the above
Ans. (d)
50. Economic analysis in the content of equity stock valuation is concerned with:
(a) Study of fiscal policies
(b) Study of monsoons
(c) Study of economic policies of the government
(d) All of the above
Ans. (d)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...