Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

UGC NET MANAGEMENT PREVIOUS SOLVED PAPER

1. OPEC is an example of the type of producer’s
organization known as a:
(a) Marketing Board
(b) Producer’s Cooperative
(c) Trust
(d) Cartel
Ans. (d)
2. TQM’s major emphasis is on
(a) Product quality
(b) Company profitability
(c) Customer delight
(d) Employee training
Ans. (a)
3. Assertion (A): Effective motivation is moderated by organizational complexity and conflicts.
Reason (R): An Individual’s motives may be complex and conflicting.
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (d)
4. Match the following:
List-I List-II
A Classical 1. Fact-orientation
B Human Relations 2. Environment
C Behavioural 3. Structure
D Systems 4. Informal organization
5. Incentives to work
Codes:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 1 4 3 2
(c) 3 2 4 5
(d) 3 4 1 2
Ans. (d)
5. External environment of business is:
(a) Physical
(b) Demographic
(c) Economic
(d) All of these
Ans. (d)
6. ‘Co-ordination’ in an organization means:
1. Complete control of the activities of the employees.
2. To structure harmony among different units of the organization.
3. Removal of conflict and overlapping in the organization.
Codes:
(a) 1 and 2
(b) l and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
7. Regression coefficient is independent change of:
(a) Origin but not to scale
(b) Both origin and scale
(c) Scale but not of origin
(d) None of these
Ans. (a)
8. Assertion (A): E-commerce is an emerging field, which cannot be ignored.
Reason (R): The legal framework relating to E-commerce is yet to be crystallized.
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (b)
9. Which of these is marketing research method?
(a) Observation
(b) Questionnaire
(c) Interview
(d) None of these
Ans. (a)
10. Note issuing deptt. of RBI should always posses the minimum gold stock of worth:
(a) Rs. 85 crores
(b) Rs. 115 crores
(c) Rs. 200 crores
(d) None of these
Ans. (b)
11. ISO-quants are also known as:
(a) Equal revenue curves.
(b) Equal cost curves
(c) Equal product curves
(d) Indifference curves
Ans. (c)
12. Match the following:
List-I List-II
(a) Cardinal approach 1. Margin Utility
(b) Ordinal approach 2. Alfred Marshall
(c) Hicks-Allen approach 3. J. R Hicks
(d) Consumer’s surplus 4. Indifference curve
5. Revealed preference theory
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 5 4 2
(c) 1 3 4 2
(d) 1 3 2 4
Ans. (b)
13. The scientific management stressed upon:
1. Rationality
2. Specialization
3. Technical competence
4. Predictability
Select the Correct Code:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d)
14. One who does too mu1i work is called:
(a) A rate buster
(b) A chiseller
(c) A squealer
(d) None pf the above
Ans. (a)
15. Which of the following is not an essential feature of social environment?
(a) Competitiveness
(b) Respect for the individual
(c) Better quality of life
(d) Bailment
Ans. (d)
16. Marketing information system help to
(a) Sales Manager
(b) Purchase Manager
(c) Operational Manager
(d) Marketing Manager
Ans. (d)
17. Consider the following:
I Measurement
II. Projection
III. Selection
IV. Observation
V. Comparison
VI. Decision making
The correct sequence of the above ingredients of management by exception is:
(a) I, II, III, IV, V, VI
(b) I, II, III, V, IV, VI
(c) I, H, III, VI, IV, V
(d) I, II, III, IV, VI, V
Ans. (a)
18. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A. Value of any security 1. The real value of any security is determined by the
prior rights to the return of income.
B. Debenture 2. It possesses maximum safety and normally offers
regular and fixed income.
C. Preference Share 3. It offers reasonable safety as well as regular and
fixed income by way of dividend.
D. Equity Shares 4. It invites speculative tendency and the investors.
There is risk of loss in such a share.
Select the correct answer using the codes using the codes given below:
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 4 3
Ans. (a)

19. Normal profits are considered as:
(a) Explicit Costs
(b) Implicit Costs
(c) Social Costs
(d) Private Costs
Ans. (b)
20. Consider the following statements:
1. Quartile deviation is more instructive range as it discards the dispersion of extreme items.
2. Coefficient of quartile deviation cannot be used to compare the degree.
3. There are 10 deciles for a series.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 alone
(c) 3 alone
(d) 1 alone
Ans. (c)
21. Three necessary and sufficient conditions that must be satisfied if traits should be unique determinants of the Leadership Index are —
1. The trait quality should follow a descending order as one traverses from the highest to the lowest levels.
2. There must be a high correlation between the Level of traits and the level of success
3. The achievement trait curve should be convex to the trait axis as one travels from the low to the high trait terminals.
The above conditions have been suggested by:
(a) F. W. Taylor
(b) Elton Mayo
(c) Edin E. Ghiselli
(d) Dorwin Cartwright
Ans. (c)
22. Michigan Leadership studies are based on the following approach to the study of leadership:
(a) Trait approach
(b) Attitude criterion
(c) Behaviour approach
(d) Situational approach
Ans. (b)
23. Choose the correct facts of the following?
A. Unity of command in no case seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.
B. What we are having today in practice, there is no unity of command, not even duality of command, but multiplicity of command.
C. The unity of command has been seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.
(a) A only
(b) A and B only
(c) B and C only
(d) A, B and C
Ans. (c)
24. Find out correct answer:
(a) Heart of co-ordination is unity of actions.
(b) Co-ordination is the basic responsibility of management.
(c) Co-ordination is not a distinct function but the very essence of management.
(d) All of the above
Ans. (d)
25 The definition that Economics is concerned with an enquiry into the nature and causes of wealth of nations is given by
(a) Karl Marx
(b) Adam Smith
(c) A. E. Cairns
(d) None of these
Ans. (b)
26. A long run analysis of production is called:
(a) Economies of scale
(b) Law of variable proportion
(c) Law of increasing returns
(d) Law of returns to scale
Ans. (d)
27. Which of the following persons is engaged in “secondary production”?
1. A brick layer
2. An automobile assembly-line worker
3. An accountant
4. A cinema projectionist
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
28. Rectangular hyperbola is the shape of:
(a) TFC
(b) AFC
(c) FC
(d) MC
Ans. (b)
29. Assertion (A): A tenet of scientific management is co-operation and harmony between workers and managers.
Reason (R): Taylor believed in participative management.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
Codes:
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (c)
30. Which of the following are the Mechanisms of the Scientific Management?
1. Functional Foremanship
2. One best way of doing a task
3. Differential Piece Rate Plan
4. Scientific Selection of workman
5. Time and Motion study
(a) 1, 3, 4 and 5
(b) 2, 4 and 5
(c) 4, 3 and 5
(d) 2 and 4
Ans. (c)
31. Who described the classical approach as the engineering approach?
(a) Gullick
(b) Fayol
(c) Urwick
(d) Mooney
Ans. (c)
32. Match List-I with List-II:
List-I List-II
A. A store clerk tells the top executive when to buy 1. Leadership by personality
a commodity.
B. A youth rushing to save life and property of a house 2. Leadership by position
on fire commands neighbours to collect water.
C. A newly elected secretary advises members about 3. Leadership by function
their duties.
D. A leader attempts to bend his followers to his will 4. Leadership by situation
in most kind of work.
Codes:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 3 1
(c) 3 4 2 1
(d) 3 2 4 1
Ans. (c)
33. Arrange the Maslow’s Need descending order:
1. Social
2. Self-Actualization
3. Physiological
4. Ego
5. Security
(a) 3, 5 1, 4, 2
(b) 3, 5, 1, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3, 5
(d) 2, 4, 1, 5, 3
Ans. (d)
34. Which of the following, according to Hertzberg, are not the motivators?
1. Responsibility
2. Recognition
3. Interpersonal relations
4. Work itself
5. Working condition
(a) l, 2 and 4
(b) l, 2, and 3
(c) 3 and 5
(d) 2, 4 and 5
Ans. (c)
35. The traditional theory of motivation is the theory of:
(a) Path-goal
(b) Participation
(c) Motivation-hygiene
(d) Fear and punishment
Ans. (d)
36 The sources of recruitment are:
(a) Internal
(b) External
(c) Internal as well as external
(d) None of the above
Ans. (b)
37. The Human Relations Theory rejects:
(a) Formal institutionalization
(b) Informal functioning
(c) Human motivation
(d) People
Ans. (d)
38. The terms speed boss, rout clerks etc., are used in relation to:
(a) Line organization
(b) Line and staff organization
(c) Functional organization
(d) None of the above
Ans. (d)
39. Paid-up value is payable on a life insurance policy:
(a) on the maturity of the policy
(b) when the policy lapses
(c) when the policy is surrendered
(d) on maturity or death which ever is earlier
Ans. (d)
40. FICCI was formed in the year:
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1951
Ans. (c)
41. Which among the following is the most popular approach for accomplishing the
results?
(a) Management by exception
(b) Reward system
(c) Management by objectives
(d) Mentor system
Ans. (c)
42. Techniques of managerial control are useful in:
(a) Selection of plant location
(b) Identifying appropriate technology
(c) Profit planning
(d) Conducting shareholders’ meetings
Ans. (c)
43. Facility location decisions:
(a) Do not affect other capacity decisions
(b) Are intermediate range capacity decisions
(c) Are not affected by other existing capacities
(d) All of the above statements are untrue
Ans. (d)
44. Ship building and construction of dams and bridges are typical examples of:
(a) Fixed position layout
(b) Functional layout
(c) Product layout
(d) Project type layout
Ans. (a)
45. If unit item cost = Rs. 10, monthly carrying charge = 3%, monthly demand = 100 units and ordering cost = Rs.20 per order, the EOQ is:
(a) 11.45
(b) 400
(c) 115.4
(d) 33.3
Ans. (c)
46. PERT/CPM network analysis can be used for:
(a) Projection appraisal
(b) Project Implementation
(c) Project monitoring and control
(d) All of the above
Ans. (a)
47 Where ‘r’ is equal to zero the regression lines cut each other making an angle of:
(a) 450?
(b) 60?
(c) 90?
(d) None of these
Ans. (d)
48. In a moderately asymmetrical distribution
(a) A. M > G.M > H.M
(b) A.M <>
(c) A.M <> H.M.
(d) None of these
Ans. (a)
49. National Housing is a controlled enterprise of:
(a) NABARD
(b) UTI
(c) RBI
(d) LIC of India
Ans. (c)
50. Corporate tax is imposed by:
(a) State Government
(b) Local Government
(c) Central Government
(d) Both (a) and (c)
Ans. (c)

26 comments:

  1. Hello! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

    Here is my blog Converse Pas Cher

    ReplyDelete
  2. This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Many thanks!

    my blog :: Gucci ufficiale

    ReplyDelete
  3. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you
    using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my website loaded up as fast as yours lol

    Also visit my page; Sidney Crosby Authentic Jersey

    ReplyDelete
  4. Very soon this site will be famous amid all blogging users, due
    to it's good content

    Take a look at my webpage :: Michael Kors

    ReplyDelete
  5. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent.
    I really like what you have acquired here, certainly like
    what you are saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.
    I can't wait to read far more from you. This is really a wonderful site.

    Feel free to visit my web blog: NFL Jerseys Cheap

    ReplyDelete
  6. wonderful publish, very informative. I'm wondering why the opposite specialists of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I'm sure,
    you've a huge readers' base already!

    Also visit my website Louis Vuitton Purses

    ReplyDelete
  7. I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers however this article is genuinely a good post, keep it
    up.

    Here is my webpage :: Abercrombie Paris

    ReplyDelete
  8. Hi there friends, pleasant post and good arguments commented at this
    place, I am genuinely enjoying by these.

    My homepage; Sac Louis Vuitton

    ReplyDelete
  9. First off I would like to say superb blog!
    I had a quick question in which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Many thanks!

    My website - Louis Vuitton Bags

    ReplyDelete
  10. Hi there, I want to subscribe for this webpage to obtain newest updates, therefore where can i do
    it please help out.

    Have a look at my web page; Cheap NFL Jerseys

    ReplyDelete
  11. This post is invaluable. How can I find out
    more?

    Feel free to visit my site - Abercrombie & Fitch

    ReplyDelete
  12. Thanks for one's marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will come back very soon. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice weekend!

    Have a look at my web site: Michael Kors

    ReplyDelete
  13. Hi there! This is my first comment here so I just wanted
    to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your
    blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the
    same subjects? Thank you so much!

    Here is my website - Abercrombie and Fitch

    ReplyDelete
  14. Hi there! I just wish to give you a huge thumbs up for the
    great information you've got right here on this post. I will be returning to your website for more soon.

    Feel free to surf to my blog ... Read This

    ReplyDelete
  15. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?

    Thanks a ton!

    Here is my blog Louis Vuitton Outlet

    ReplyDelete
  16. Hi there, after reading this awesome piece of writing i am also happy to share
    my knowledge here with friends.

    my web blog; Boutique Air Max

    ReplyDelete
  17. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or
    did you hire someone to do it for you? Plz answer
    back as I'm looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

    Here is my blog: Chaussure De Foot Pas Cher

    ReplyDelete
  18. That is really fascinating, You are an excessively skilled blogger.
    I've joined your feed and look forward to in the hunt for more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks

    Have a look at my website ... Oakley Holbrook

    ReplyDelete
  19. What's up everybody, here every person is sharing these kinds of familiarity, so it's nice to гead this weblog, аnԁ Ι uѕeԁ tο pаy a quiсk viѕit
    this webѕite ԁаily.

    Also visіt my ωeblοg; Оyun Ρarkı ve Pаrk Yatаκlar siparіş ()

    ReplyDelete
  20. What's up to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site, and your views are fastidious designed for new users.

    Also visit my webpage; en uygun Pijama ve Gecelik

    ReplyDelete
  21. Unquestionably сonsiԁеr that ωhich уou statеd.
    Your favourite justification appeared to bе
    аt the net the еaѕiest thing to remember of.
    І say to you, I definitely gеt annoуed at the sаme time as fоlks think about woгriеs
    that thеy juѕt do not know about. You controlleԁ
    to hіt the nail upοn the highеѕt
    as neatly аs outlineԁ out the entirе thing wіthοut having
    sіԁе еffect , peoρle cаn take а signаl.
    Will ρrobably bе bаck to get moге.
    Thаnκѕ

    Look at my ωebρage - en ucuz Uyku Tulumları

    ReplyDelete
  22. Ι tend not tο leave many respοnѕes,
    howeveг i dіd some seаrching and wound up here "UGC NET MANAGEMENT PREVIOUS SOLVED PAPER".
    Αnd I dо have a couple of queѕtions fοr you
    if it's allгight. Ϲoulԁ it be ѕimρly me or doеѕ it aρpеar
    likе a fеw of the comments apрear like they are written bу brаin deaԁ viѕitors?

    :-Ρ And, if yοu are postіng on othеr online sοcial sites, I
    would liκe to follow everything fresh уou have tо
    poѕt. Woulԁ you make a liѕt of the complеtе urlѕ of yοuг communal pagеs like your twitter fеed, Faсebook page οг linkedіn prοfile?



    Fеel fгee to surf tο my weblοg ::
    bofigo

    ReplyDelete
  23. Do you haνe any viԁеo of that? I'ԁ want to find οut some additional іnfoгmation.


    Stop by my websіtе :: tıklaуаrak -
    ,

    ReplyDelete
  24. Ι know this web page presents quаlіty depеnding cоntent and additіοnal material, is thеге any otheг
    site which provides these kіnds of datа in qualitу?


    Feel free to visit my site Bofigo

    ReplyDelete
  25. I am sure this ρost hаѕ touched аll thе internet users,
    its really rеally fastіdiоus parаgгаph on buіldіng up nеw blog.



    Аlsο vіsit my page bofigo

    ReplyDelete
  26. At thіs time it apρeaгs like Drupal іs the top blogging platform out therе right now.
    (from what I've гead) Is that what уou are usіng on уοur blog?



    Mу ρagе :: Bofigo super bebekler icin malzemelerini mutlulukla alacaksiniz

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...