Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

IBPS CWE Clerical Cadre Exam 2011 Practice Set 7

This is the right place to practice for IBPS CWE Clerical Exam which will be conducted by IBPS on 27 November 2011. The Practice set/Sample Questions available here will help you learn quicker approach to answer questions in exam hall, manage time, and prepare for the exams in the shortest period. This will help you gauge the benefits of your study over the months.
Reasoning
1. How many meaningful English  words can be made with the letters ASTE using each letter only once in each word?

(A) None    

(B) One

(C) Two    

(D) Three

(E) More than three

Ans: (D)


2. In a certain code GOAL is written as '5912' and LINE is written as '2387'. How is ALIGN written in that code?

(A) 12358    

(B) 12538

(C) 12058    

(D) 13258

(E) None of these

Ans: (A)

3. How many such pairs of letters are there in the word BONDING, each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(A) None    

(B) One

(C) Two    

(D) Three

(E) More than three

Ans: (D)

4. How many such pairs of letters are there in the word ETHNIC, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) More than three

(E) None

Ans: (A)

5. If each vowel in the word CLOSET is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series and then the alphabets thus formed are arranqed in an alphabetical order from left to right, which of the following will be third from the right?

(A) R

(B) K

(C) P    

(D) S

(E) None of these

Ans: (C)

6. What will come in place of the question mark (?) in the following series?
VST     ROP ?     JGH     FCO


(A) MKL    

(B) NLK

(C) MLK    

(D) NKL

(E) None of these

Ans: (D)

7. In a class of 41 children, Saurabh's rank is eighth from the top. Mamta is seven ranks below Saurabh. What is Mamta's rank from the bottom ?

(A) 27th    

(B) 29th

(C) 28th

(D) 26th

(E) Cannot be determined

Ans: (A)

8. Starting from Point X, Joy walked 15 metres towards the West. He turned left and walked 20 metres. He took another left and walked 15 metres. After which he took a left and walked for another 12 metres. How far is Joy from point X if he faces North?

(A) 7 m

(B) 15 m

(C) 32 m    

(D) 3 m

(E) None of these

Ans: (E)

9. '2' is subtracted from each even digit and '1' is added to each odd digit in the number 7652348. Which of the following will be the difference of the second digit from the right and the third digit from the left of the new number thus formed?

(A) 1

(B) 2

(C) 4

(D) 6

(E) 3

Ans: (C)

10. What should come next in the following number series?

987654321876543217654321
(A) 8    

(B) 5

(C) 6    

(D) 2

(E) None of these

Ans: (C)
Numerical Ability
Directions - (Q.11-20) What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

11. 789613 - 658748 -124563 =?

(A) 6302    

(B) 6230

(C) 6320    

(D) 6032

(E) None of these

Ans: (A)
           
12. (7)3 + (5)2 + (4)3 + (16)2 = ?

(A) 1.6875    

(B) 468.25

(C) 368.0625    

(D) 368.25

(E) None of these

Ans: (D)

13. 59 x 28 - 1020 = ?

(A) 514    

(B) 554

(C) 612    

(D) 642

(E) None of these

Ans: (E)
Directions-(Q. 14-16) What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

14. 34 x 57 x 2 = ? x 3

(A) 1229    

(B) 1292

(C) 1282    

(D) 1299

(E) None of these

Ans: (B)

15. 6565 - 2222 + 1515 - 2828 =?

(A) 3003    

(B) 3060

(C) 3300    

(D) 3000

(E) None of these

Ans: (E)

16. 123'56 + 567.11 - 345.95 = ?

(A) 354.52

(B) 349.77

(C) 334.27

(D) 344.72

(E) None of these

Ans: (D)

Directions-(Q. 17-19) What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

17. 8544 - 5757 + 1111 = 1255 + ?

(A) 2463    

(B) 2643

(C) 2453    

(D) 2653

(E) None of these

Ans: (B)

18. 256.33 - 14.32 = ? - 55.44

(A) 189.57

(B) 168.57

(C) 176.57

(D) 182.57

(E) None of these

Ans: (E)

19. (562 - 754) ÷ 6 = ? ÷ (-5)

(A) -120    

(B) 120

(C) -160    

(D) 160

(E) None of these

Ans: (D)

20. 288 x 64 + 150 + 25 = ?

(A) 743.28    

(B) 2465.28

(C) 18432    

(D) 18438

(E) None of these

Ans: (D)
General English
Directions-(Q. 21-24) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
There was a time in my life when beauty meant something special to me. I guess that would have been when I was about six or seven years old, just several weeks or may be a month before the orphanage turned me into an old man.

I would get up every morning at the orphanage, make my bed just like the little soldier that I had become and then I would get into one of the two straight lines and march to breakfast with the other twenty or thirty boys who also lived in my dormitory. After breakfast one Saturday morning I returned to the dormitory and saw the house parent chasing the beautiful monarch butterflies that lived by the hundreds in the bushes strewn around the orphanage.

I carefully watched as he caught these beautiful creatures, one after the other, and then took them from the net and then stuck straight pins through their head and wings, pinning them onto a heavy cardboard sheet. How cruel it was to kill something of such beauty. I had walked many times out into the bushes, all by myself, just so the butterflies could land on my head, face and hands so I could look at them up close.

When the telephone rang the house parent laid the large cardboard paper down on the back cement step and went inside to answer the phone. I walked up to the cardboard and looked at the one butterfly who he had just pinned to the large paper. It was still moving about so I reached down and touched it on the wing causing one of the pins to fall out. It started flying around and around trying to get away but it was still pinned by the one wing with the other straight pin. Finally its wing broke off and the butterfly fell to the ground and just quivered. I picked up the torn wing and the butterfly and I spat on its wing and tried to get it to stick back on so it could flyaway and be free before the house parent came back. But it would not stay on him.

The next thing I knew the house parent came walking back out of the back door by the garbage room and started yelling at me. I told him that I did not do anything but he did not believe me. He picked up the cardboard paper and started hitting me on the top of the head. There were all kinds of butterfly pieces going everywhere. He threw the cardboard down on the ground and told me to pick it up and put it in the garbage can inside the back room of the dormitory and then he left.

I sat there in the dirt, by that big old tree, for the longest time trying to fit all the butterfly pieces back together so I could bury them whole, but it was too hard to do. So I prayed for them and then I put them in an old torn up shoe box and I buried them in the bottom of the fort that I had built in the ground, out by the large bamboos, near the blackberry bushes. Every year when the butterflies would return to the orphanage and try to land on me I would try and shoo them away because they did not know that the orphanage was a bad place to live and a very bad place to die.

21. Why had the author walked into the bushes many times?

(A) So that he could save the butterflies

(B) So that the butterflies could sit on his head, face and hands

(C) So that he could give the butterflies to the house parent

(D) So that he could kill the butterflies

(E) None of these

Ans: (A)

22. In the passage what has the author compared the orphanage to ?

(A) An educational institute

(B) An old age home

(C) A nursery

(D) A military school

(E) None of these

Ans: (D)

23. Which of the following words can be used to describe the author?

(A) Cruel

(B) Adventurous

(C) Daring

(D) Caring

(E) None of these

Ans: (E)

24. What did the author do with all the butterfly pieces?

(A) He stuck all the pieces together

(B) He put them in a shoe box and buried them in the ground

(C) He gave them away to the house parent

(D) He threw them away in the garbage can.

(E) None of these

Ans: (B)
Directions-(Q. 25-27) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions. The wife of the headman of a village died soon after giving birth to a baby boy. The headman was inconsolable but was persuaded by his family and friends to marry again so that the child would have someone to look after him.
Fortunately, his second wife turned out to be a large-hearted and sensible woman who gave the child all the love and care he would have received from his own mother. In the course of the years she presented the headman with two more sons, but her affection for the oldest never diminished. She treated all three boys alike and the two younger ones never realised they had a step-brother. When the headman passed away, the widow entrusted the responsibilities of the household and the fields to the eldest son and he managed them so well that the family prospered. This made the neighbours envious. One day, one of them told the widow's sons the truth about their eldest brother and advised them to drive him away from the house lest he should deprive them of their share of their father's property. The boys shocked at the revelation and frightened by the prospect of losing their share of the property, decided to murder him. When they told their mother about what they planned to do, she said to them: "Don't dirty your hands, I will get rid of him for you.

"That night when everybody was asleep, she suddenly jumped out of bed and started shouting : "Snake ! Snake !" Where ? Where did you see it, mother?" asked the eldest son, getting up from his mat. "Alas," said the widow. "I saw it disappearing into your stomach." The young man turned pale. From that day on, he lost all appetite for food and would lie on his mat the whole day long. Soon he became so weak that he could not even sit up on his mat. The neighbours rejoiced and took advantage of the situation. They built a wall across the widow's courtyard and claimed a part of the house as their own. In the fields they shifted their boundaries to enclose large portions of the widow's lands.

The younger sons could not deal with the situation and one day they said to their mother : "If our elder brother was not bed-ridden, such terrible things would not have happened to us." The widow kept quiet, but in the dead of the night she again started shouting : "Snake! Snake !" Everyone woke up. "Where ... where did you see it mother ?" asked the eldest son, weakly. "Son, I saw it coming out of your stomach," replied the woman. "It disappeared into the darkness." From that day on, the condition of the eldest son started improving. Soon he was able to walk into the courtyard where he saw the new wall. "Who has built this !" he thundered. The neighbours came running and meekly pulled down the wall. The following week he went to the family fields and seeing the new boundaries shouted: "Who has done this !" The neighbours trembled in fear and quickly vacated the land they had grabbed. The widow and her three sons lived in peace and harmony ever after.

25. Why did the headman marry again?

(A) His family and friends threatened him into a second marriage

(B) So that his wife could take care of his child

(C) He was a rich and lonely man and needed someone to share his wealth with

(D) His wife had made him promise that he would marry again

(E) He fell in love with a large hearted and sensible woman who promised to take care of his son

Ans: (B)

26. Why were the neighbours envious of the headman's family?

(1) The family was prospering and doing well.

(2) The headman left his widow wife with three dutiful sons.

(3) The widow discriminated between her younger sons.

(A) Only (1)

(B) Only (2)

(C) Only (3)

(D) Only (1) and (3)

(E) Only (2) and (3)

Ans: (A)

27. Which of the following is/are true regarding the widow's sons?

(1) They thought of murdering their elder brother.

(2) They were responsible for placing a snake in the house.

(3) They were envious of their step-brother.

(A) Only (1)

(B) Only (2)

(C) Only (3)

(D) Only (1) and (3)

(E) None of these

Ans: (A)
Directions-(Q. 28-30) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
Vishnu Raman was an Indian magistrate who lived about a hundred years ago. He was famed for the fairness of his judgements. One day while the magistrate was walking through the market he saw a crowd outside a poultry shop. On enquiring what the matter was he learnt that a worker had accidentally dropped a heavy sack on a chicken, crushing it to death. The chicken was small, worth only about five rupees, but the owner of the shop had caught the worker by his throat and was demanding a hundred rupees. His argument was that the chicken would have grown into a plump bird in another two years and then it would have fetched him the amount he was asking for. Somebody in the crowd recognized the agistrate, and every-body made way for him.

"Judge our case, your honour !" said the owner of the chicken, letting go of the worker and wing respectfully to the magistrate. "This man, through his carelessness has caused the death of a chicken that would have fetched me a hundred coins in another two years !" Fear had made the worker's speech incoherent. Nobody could understand what he was saying. "The price put on the chicken is hundred rupees," said the magistrate, to the worker. "I advise you to pay the owner." There was a gasp from the crowd. Everybody had expected the magistrate to favour the poor worker. The owner of the chicken was over-joyed. "They said you were fair in your judgements" he said, rubbing his hands in glee, "now I can say there is no one fairer than you !"

"The Law is always fair," smiled the magistrate. "Tell me, how much grain a chicken would eat in a year ?" "About half a sack," said the poultry shop owner. "So in two years the chicken who died would have eaten a whole sack of grain," said Vishnu Raman."Please give the sack of grain you've saved to the worker." The chicken owner turned pale. A sack of grain would cost more than hundred rupees. Frightened by the shouts from the crowd, he declared he would not take any money from the worker, and retreated into the safety of his shop in the end.

28. What was the commotion in the market about?


(A) The worker quitting his job

(B) The shop owner beating the magistrate

(C) The magistrate's visit to the market

(D) The death of a chicken

(E) The missing money from the owner's shop

Ans: (D)
29. Why was the shop owner asking for a hundred rupees?

(A) The worker could afford to pay him

(B) The worker purposely killed the chicken

(C) He was a greedy man

(D) He wanted to sell the chicken for a hundred rupees

(E) It would cost that much to buy another chicken

Ans: (C)

30. What was Vishnu Raman well known for?
(A) He was well known for his respectable position

(B) He was well known for his honesty

(C) He was well known for his fairness of judgement

(D) He was well known for time management

(E) None of these

Ans: (C)

Computer Fundamental
31. Which of the following languages is more suited to a structured program?

(A) FORTRAN

(B) PL/1

(C) BASIC

(D) PASCAL

(E) None of the above

Ans: (D)

32. Which part of the computer displays the work done ?

(A) monitor

(B) printer

(C) RAM

(D) ROM

(E) None of these

Ans : (A)

33. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

(A) Data transmission

(B) Data processing

(C) Data capture

(D) Data flow

(E) None of the above

Ans: (D)

34. The brain of any computer system is
(A) CPU

(B) Memory

(C) ALU

(D) Control unit

(E) None of the above

Ans: (A)

35.  What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

A. Scientific code

B. Technological advancement

C. Object Oriented Programming

D. All of the above

E. None of the above

Ans: (B)

36. One Kilo Byte represents :
(A) 1064 bytes

(B) 1000 bytes

(C) 512 bytes

(D) 1024 bytes

(E) 1144 bytes

Ans: (D)

37. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?

(A) FORTRAN

(B) COBOL

(C) C

(D) PROLOG

(E) None of the above

Ans: (D)

38. The tracks on a disk which can be accused without repositioning the R/W heads is
(A) Surface

(B) Cluster

(C) Cylinde

(D) All of the above

(E) None of the above

Ans: (C)
39. The time taken by CPU to retrieve and interpret the instruction to be executed is called as :

(A) Fetch cycle

(B) Instruction cycle

(C) Both (A) & (B)

(D) All of these

(E) None of these

Ans: (B)
40. Which of the following is a logic gate?
(A) AND
(B) OR
(C) CPU
(D) Both (A) & (B)
(E) None of these
Ans: (D)
General Awareness (With special reference to banking industry)
41. Indirect tax collections in October 2011 dropped by 2.5 percent to Rs 30,278 crore on account of a slowing economy. Indirect tax comprises which of the following?

(A) corporate, excise and service tax

(B) customs, excise and service tax

(C) service, excise and sales tax

(D) value added tax, sales tax and income tax

Ans: (B)
42. Former Israeli president Moshe Katsav was on 22 March 2011 sentenced to seven years in jail after being convicted for rape. To which of the following parties does he belong to?
(A) Kadima
(B) Likud
(C) United Torah Judaism
(D) Labor Party
Ans: (B)

43. Which of the following public sector banks in November 2011 froze its lending to the power sector?

(A) State Bank of India

(B) Allahabad Bank

(C) Punjab National Bank

(D) United Bank of India

Ans: (B)
44. According to a UN study what is India’s rank among a total of 187 countries in terms of Human Development Index?

(A) 95

(B) 134

(C) 119

(D) 73

Ans: (B)
45. Indirect tax collections in October 2011 dropped by 2.5 percent to Rs 30,278 crore on account of a slowing economy. Indirect tax comprises which of the following?

(A) corporate, excise and service tax

(B) customs, excise and service tax

(C) service, excise and sales tax

(D) value added tax, sales tax and income tax

Ans: (B)

46. The Indian government in March 2011 conferred the Miniratna status on which of the following PSUs?

(A) National Small Industries Corporation (NSIC)

(B) Air India Charters Ltd

(C) Cement Corporation of India

(D) HMT Machine Tools Ltd

Ans: (A)
47. Finance Minister Pranab Mukherjee on 31 October 2011 inaugurated a fully secure government e-payment system. Which of the following facts regarding the e-payment system is not true?

1. e-payment system will enable the Central  government to directly credit dues into the accounts of beneficiaries.

2. It has been developed by Comptroller & Auditor general of India.

3. It has been designed to serve as middleware between COMPACT (computerised payment and accounts) application at PAOs and the core banking solution (CBS) of the agency banks/Reserve Bank of India, to facilitate paperless transaction.

4. The e-payment system will save both time and effort in effecting payments and also facilitate the elimination of physical cheques and their manual processing.

(A) 1 & 2

(B) Only 1

(C) Only 2

(D) 1 & 3

Ans: (C)

48. The Shunglu Committee set up to probe corruption in organising the Commonwealth Games (CWG) on 23 March 2011 submitted its second report to the Cabinet Secretary. Which private developer was indicted in the second report?

(A) Emaar MGF

(B) Royale Builders and Developers

(C) Green Field Real Estate

(D) DLF

Ans: (A)

49. According to the tiger Census 2010, the number of tigers in India increased from 1411 to__.

(A) 1706

(B) 1672

(C) 1511

(D) 1611

Ans: (a) 1706

50. In the Sunderbans, the tiger Census took place for the first time. In which one of the following states of India Sunderbans is located?

(A) West Bengal

(B) Orissa

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Ans: (A) West Bengal, next to the Bay of Bengal

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...