Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

IBPS CWE Clerical Cadre Exam 2011 Practice Set- 2

This is the right place to practice for IBPS CWE Clerical Exam which will be conducted by IBPS on 27 November 2011. The Practice set/Sample Questions available here will help you learn quicker approach to answer questions in exam hall, manage time, and prepare for the exams in the shortest period. This will help you gauge the benefits of your study over the months.
Reasoning
1. How many such pairs of letters are there in the word ORGANISED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(1) None

(2) One    

(3) Two

(4) Three   

(5) More than three

Ans: (3)

2. '12' is related t6 '36' in the same way as' 17' is related to _.

(1) 51    

(2) 34    

(3) 68

(4) 63    

(5) 71

Ans: (1)

Directions (Q. 3-4): Study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S, T, Y and Ware sitting around a circle facingat the centre. R is second to the right of P who is to the immediate right of Y. S is second to the left of V. Q is second to the right of W who is not an immediate neighbour of Y or S.

3. Who is second to the right to T ?

(1) V    

(2) P

(3) W

(4) Data inadequate

(5) None of these

Ans: (2)

4. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate right of the second person ?

(1) RQ    

(2) QS    

(3) ST

(4) VP    

(5) None of these

Ans: (5)

Directions (Q. 5-7): Study the following information carefully and answer the given questions.


P, Q, R, S, T and V are sitting in a straight line facing North, not necessarily in the same order.

(1) Q sits third to the right of T.

(2) T sits second to the right of P.

(3) V is not an immediate neibhour of T.

(4) R sits second to the left of S.

5. If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, the positions of how many will remain unchanged as compared to the original seating positions?

(1) None

(2) One    

(3) Two    

(4) Three

(5) Four

Ans: (3)

6. How many persons sit between R and V?

(1) None

(2) One    

(3) Two

(4) Three

(5) Four

Ans: (3)

7. Which of the following pairs sit at the extreme comers of the line?

(1) TS    

(2) VS    

(3) RT    

(4) PQ    

(5) None of these

Ans: (4)

8. A building of fifteen floors has been recently constructed in which A, B, C, and 0 are staying as tenants. 8 lives on the tenth floor. D lives immediately above B but two floors below C. A lives above B but below C. On which of the following floors does A live on?

(1) 11th

(2) 12th

(3) 14th

(4) Either 12th or 13th

(5) Cannot be determined

Ans: (2)

Directions-(Q. 9-10) In each question below is given a number/ symbol followed by five combinations of letter codes numbred (A), (B), (C), (D) and (E). You have to find out which of the combinations correctly represents the number/symbol based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer.
Number/Symbol : 5Q2~6 9 8 1 @ 7 $ 4 3 0 n

Letter Code : J K P A O C B R S L V F T M E

Conditions :

(i) If both the first and the fifth elements are even numbers, the codes for both these are to be interchanged.

(ii) If the group of numbers contains only one symbol, that symbol is to be coded as the code for the element following it.

(iii) If the third element is an even number and the fourth an odd number, the fourth element is to be coded as the code for the second element.

9. 2~785$

(1) PBALJV

(2) PLBAJV

(3) PALBJV

(4) PJLBAV

(5) PLABJV

Ans: (3)
10. Q1690$

(1) KROMRV

(2) KORRMV

(3) KORMRV

(4) KOMRRV

(5) KRORMV

Ans: (5)
English Language
Directions-(Q. 11 to 12) In each question below, four words printed in bold type are given. These are numbered (1), (2), (3) and (4). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (5), i.e., 'All Correct' as your answer.
11. My friends thesis was acclaimed
                         (1)            (2)
as a pioneering peice of research
          (3)             (4)
All Correct
     (5)

Ans: (4)

12. Air travel expanded enourmously
                       (1)             (2)
in the Second half of the twentieth century.
                                        (3)          (4)
All correct
   (5)

Ans: (2)

Directions-(Q. 13 to 16) Read the following passage and answer the questions given after it -

Every afternoon, on their way back from school, the children used to go and play in the Giant's garden. It was a large lovely garden, with soft green grass. Over the grass stood beautiful flowers like stars, and there were twelve peach-trees that bore rich fruit. The birds would sit on the trees and sing sweetly to the children playing below. One day the Giant came back. He had been on a long tour and was now determined to return to his own castle. When he arrived he saw the children playing in the garden and was outrageous. "What are you doing here ?" He shouted in a very gruff voice, and the children ran away. "I will not allow anybody to play in my garden but myself" said the Giant. And so, he built a high wall around it, and put up a notice-board that read TRESPASSERS WILL BE PROSE-CUTED. He was a very selfish Giant. The poor children h&d now, nowhere to play. They tried to play on the road, but the road was very dusty and full of stones, and they did not like it. On their way back from school, they used to wander around the high wall and remember the good times.

Then came spring, and all over the country there were little blossoms and little birds. Only in the garden of the Selfish Giant it was still winter. The birds did not care to sing in it as there were no children and the trees forgot to blossom. The only people who were pleased were the snow and the frost. "Spring has forgotten this garden," they cried, "so we will live here all the year round." I cannot understand why the spring is so late in coming," said the selfish Giant, as he sat at the window and looked out at his cold white garden, "I hope there will be a change in the weather." But the spring never came, nor did the summer. The autumn gave golden fruit to every garden, but to the Giant's garden she gave none. "He was too selfish," she said. So it was always winter there.

One morning the Giant was lying awake in bed when he heard the birds singing. "I believe the spring has come at last," said the Giant, and he jumped out of bed and looked out. He saw the most wonderful sight. Through the little hole in the wall the children had crept in, and they were sitting on the branches of the trees. On every tree there was a child. The birds were flying about and twittering with delight, and the flowers were looking up through the green grass and laughing. It was a lovely scene however, in one corner it was still winter. It was the farthest corner of the garden, and in it was standing a little boy. He was so small that he could not reach the ranches of the tree, and he was wandering all around it crying bitterly. The Giant's heart melted as he looked out. "How selfish I have been '" he said, "now I know why spring would not come here. I will put that poor little boy on the top of the tree, and then I will knock down the wall, and my garden shall be the children's play-ground for ever and ever." He was really sorry for what he had done.

13. "Spring has forgotten this garden." They cried. Who is the author referring to ?

(1) The children

(2) The snow and the frost

(3) The autumn trees

(4) The spring

(5) None of these

Ans: (2)

14. What does the author compare the flowers in the garden to ?

(1) Stars

(2) Pearls

(3) Soft grass

(4) Frost

(5) None of these

Ans: (1)

15. What made the Giant believe spring had finally arrived?

(1) He heard the sounds of the children playing

(2) He smelt the flowers blooming in the garden

(3) He heard the singing by the birds

(4) He saw a hole in the compound wall

(5) He saw the trees bearing fruits

Ans: (3)

16. Why did the Giant put up the sign 'Trespassers will be prosecuted' in front of his garden?

(1) He did not want visitors

(2) It was a strategy to keep the children away

(3) Trespassers had ruined his garden in the past

(4) He was possessive about his property

(5) None of these

Ans: (2)

Directions-(Q. 17 to 18) Choose the word/phrase which is most nearly the same in meaning as the word/ phrase printed in bold as used in the passage.
17. Knock down

(1) Demolish

(2) Build

(3) Elevate

(4) Raise

(5) Step up

Ans: (1)

18. Scene

(1) Wish    

(2) Drawing

(3) Fantasy

(4) Picture

(5) Dream

Ans: (4)

Directions-(Q. 19 to 20) Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
19. Pleased

(1) Upset

(2) Satisfied

(3) Happy

(4) Tortured

(5) Critical

Ans: (1)

20. Farthest

(1) Extreme

(2) Nearest

(3) Distant

(4) Shortest

(5) Endless

Ans: (2)
Numerical Ability
Directions-(Q. 21 to 24) What will come in place of question mark (?) in the following questions?

21. 5544 - 6633 + 7744 = ? + 1111

(1) 5455

(2) 5454

(3) 5545

(4) 5445

(5) None of these

Ans: (5)

22. (5)3 ÷ (25)2 x 125 = (5)?

(1) 2

(2) 4

(3) 3

(4) 5

(5) None of these

Ans: (1)

23. 63 65. 75 _?/ 13 x 21 7 9 - .

(1) 21/5

(2) 11/5

(3) 5/9

(4) Z/9

(5) None of these

Ans: (2)

24. 7/12-3/4+2/3=?   

(1) 5/6

(2) 5/12

(3) 1/2

(4) 1/6

(5) None of these

Ans: (1)

25. The sum of five consecutive numbers is equal to 170. What is the product of the largest and the smallest numbers?

(1) 1512

(2) 1102

(3) 1152

(4) 1210

(5) None of these

Ans: (3)

Directions-(Q. 26 to 27) What will come in place of question mark (?) in the following number series?

26. 11, 19, 31, 47, 67, ?

(1) 80

(2) 81

(3) 86

(4) 96

(5) None of these

Ans: (5)

27. Reena got 76 marks in Hindi, 48 marks in Science, 84 marks in Maths, 38 marks in Social Science and 72 marks in English. The maximum marks of each subject are 100. How much overall percentage of marks did she get?

(1) 63.8    

(2) 62.6

(3) 63.6

(4) 64.8

(5) None of these

Ans: (3)

28. Six boys can complete a piece of work in 16 hours. In how many hours will 8 boys complete the same piece of work?

(1) 10

(2) 8

(3) 12

(4) 14

(5) None of these

Ans: (3)

Directions-(Q. 29 to 30) What will come in place of question mark (?) in the following questions?

29. 5/18 of 6/25 of 675 = ?

(1) 40

(2) 55

(3) 35

(4) 75

(5) None of these

Ans: (5)

30. 521.42 - 86.74 = ? + 112.89

(1) 321.69

(2) 312.79

(3) 322.79

(4) 312.69

(5) None of these

Ans: (5)
Computer Knowledge
31. Which function calculates the largest value in a set of numbers ?

(1) Average

(2) Count

(3) Minimum

(4) Maximum

(5) None of these

Ans: (4)

32. What do you use to create a chart ?

(1) Pie Wizard    

(2) Excel Wizard

(3) Data Wizard    

(4) Chart Wizard

(5) None of these

Ans: (4)

33. What displays the content of the active cell ?

(1) Name box    

(2) Row Headings

(3) Formulabar    

(4) Taskpane

(5) None of these

Ans: (3)

34. By default, your documents print in _ mode.

(1) Landscape    

(2) Portrait

(3) Page Setup    

(4) Print View

(5) None of these

Ans: (2)

35. What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide ?

(1) choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

(2) choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

(3) chouse View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

(4) choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

(5) None of these

Ans: (2)

36. To move to the bottom of a document, press _ .

(1) Insert key    

(2) Home key

(3) Ctrl key + End key    

(4) End key

(5) None of these

Ans: (3)

37. Which one of the following four words is odd?

(1) Application

(2) Peripheral

(3) Programme

(4) Software

(5) None of these

Ans: (2)

38. If formation of computer, the hardwares..........are used.

(1) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Software and Network

(2) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse Programme and Network

(3) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Printer and Modem

(4) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Application and Network

(5) None of these

Ans: (3)

39. In page preview mode-

(1) You can see all pages of your document

(2) You can only see the page you are currently working

(3) You can only see pages that do not contain graphics

(4) You can only see the title page of your document

(5) None of these

Ans: (1)
40. A CPU contains-

(1) a card reader and a printing device

(2) an analytical engine and a control unit

(3) a control unit and an arithmetic logic unit

(4) an arithmetic logic unit and a card reader

(5) None of these

Ans: (3)
General Awareness (with special reference to banking industry)
41. Which PSU topped the list by clinching five awards including the best financial performance award in Maharatna and Navaratna category among the Public Sector Enterprises in september 2011?

(1) BHEL

(2) ONGC

(3) NTPC

(4) Indian Oil

Ans: (2)

42. Union government on 20 September 2011 extended the terms of reference of the Nilekani task force. Which of the following facts about the task-force is/are not true?

1. The task-force was set up by the HRD under the chairmanship of Unique Identification Authority of India (UIDAI) chief Nandan Nilekani in October 2010.

2. The task force was asked to recommend and implement a solution for direct transfer of subsidies on kerosene, LPG and
fertiliser to the intended beneficiaries.

3. The terms of reference of the Nilekani task force on direct transfer of subsidies. The extended terms of reference is to include an Aadhaar-enabled unified payment infrastructure.

4. The panel was asked to recommend an architecture for e-banking through inter-operable business correspondents

(1) Only 4

(2) 1 & 4

(3) Only 1

(4) 2 & 4

Ans: (3)

43. Coal Ministry on 21 September 2011 during the Round table conference on Coal approved, in principle, the allotment of five coal blocks to which of the following PSU power generators?

(1) BHEL

(2) NTPC

(3) PowerGrid Corporation of India

(4) Gujarat State Energy Generation

Ans: (2)

44. 44th Jnanpith Award for 2008 was presented to renowned Urdu poet Professor Akhlaq Mohammad Khan Shahryar  for his distinguished contribution in enriching Indian literature. He received the Sahitya Academy Award in 1987 for which of the following?

(1) Ism-e-azam

(2) Khwab ka Dar Band Hai

(3) Kahin Kuchh Kam Hai

(4) Hijr ke mausam

Ans: (2)

45. Astronomers discovered that the planet named TrES-2b is blacker than any planet in our solar system. Astronomers made this observation after using NASA’s__spacecraft.

(1) Kepler

(2) Freedom 7

(3) Faith 7

(4) Discovery

Ans: (1) Kepler

46. Government panel headed by Planning Commission member Arun Maira in its report presented on 27 September 2011 suggested giving more powers to which of the following bodies with respect to mergers and acquisitions in the pharmaceutical sector?

(1) Competition Commission of India

(2) Finance Ministry

(3) Reserve Bank of India

(4) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry

Ans: (1)

47. Union Government on 26 September 2011 announced the reconstitution of the National Manufacturing Competitiveness Council (NMCC) under whose chairmanship to energise and sustain the growth of manufacturing industries and help in the implementation of strategies by the government?

(1) V. Krishnamurthy

(2) Pranab Mukherjee

(3) U K Sinha

(4) Dr D Subbarao

Ans: (1)

48. Who was honoured with the Swiss Ambassador's award for exceptional leadership and his contribution to strengthening bilateral ties between India and Switzerland on 16 October 2011?

(1) Anil Ambani

(2) Rattan Tata

(3)Narayan Murthy

(4)G D Birla

Ans: (2)

49. The Indian kabaddi team lifted its first-ever Circle Style Asian kabaddi title by defeating which team at Tabriz in Iran on 27 September 2011?

(1) Phillipines

(2) Japan

(3) Pakistan

(4) Iran

Ans: (3)

50. Name the Kenyan athlete who on 25 September 2011 shattered the world men's marathon record by 21 seconds when he clocked two hours three minutes 38 seconds in Berlin course?

(1) Japheth Kimutai

(2) Reuben Kosgei

(3) Patrick Makau

(4) Musa Amer Obaid

Ans: (3)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...