Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

IBPS CWE Clerical Cadre Exam 2011 Practice Set- 3

This is the right place to practice for IBPS CWE Clerical Exam which will be conducted by IBPS on 27 November 2011. The Practice set/Sample Questions available here will help you learn quicker approach to answer questions in exam hall, manage time, and prepare for the exams in the shortest period. This will help you gauge the benefits of your study over the months.

Reasoning

1. What should come next in the following number series? 9 7 5 3 1 8 6 4 2 9 7 5 3 1 8 6 4 9 7 5 3 8 6 4 9 7 5

(A) 8  

(B) 3   

(C) 6

(D) 4

(E) None of these

Ans: (B)

Directions (Q.2-3) : Study the following arrangement carefully and answer the the questions given below: R $ 5 4 I J M @ P 3 © A Q T 2 W 1 % U V 6 B E N 8 * 7 δ D

2. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and not immediately followed by a letter ?

(A) None   

(B) One   

(C) Two

(D) Three   

(E) More than three

Ans: (D)

3. If all the numbers from the above arrangement are dropped, which of the following will be the ninth to the right of J ?

(A) 1   

(B) A   

(C) Q

(D) T   

(E) None of these

Ans: (E)

4. A mountain would necessarily have

(A) some trees   

(B) a valley   

(C) a peak

(D) a steep cliff

(E) snow

Ans: (C)

Directions (Q.5-6) Each of the questions given below is based on the given diagram. You have to take the given diagram to be true even if it seems to be at variance with commonly known facts and then decide which of the five alternatives following each question logically follows from the given diagram. The diagram comprises three circles showing people from three different countries who have travelled to either, both or none of the countries mentioned in the diagram.


5. Which of the following is true about A ?


(A) It represents US citizens who have travelled to Europe but not to India.

(B) It represents Indians who have travelled only to US but not to Europe.

(C) It represents Europeans who have travelled only to US but not to India.

(D) It represents all those Indians who have travelled to Europe as well as to the US.

(E) It represents all those who have travelled both to Europe and to the US but not to India.

Ans: (D)

6. Which of the following represents those Europeans who have travelled only the US but not to India?

(A) Only C   

(B) Only A   

(C) F and C

(D) Only D   

(E) Not illustrated in the diagram

Ans: (E)

7. How many meaningful English words can be formed with the letters BTU using each letter only once in each word ?

(A) None    

(B) One

(C) Two    

(D) Three

(E) More than three

Ans: (C)

Directions-(Q.8-10) In each question below is given a number/ symbol followed by five combinations of letter codes numbred (A), (B), (C), (D) and (E). You have to find out which of the combinations correctly represents the number/symbol based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer.

Number/Symbol:

5 Ω 2 β 6 9 8 1 @ 7 $ 4 3 O π

Letter Code :

J K P A D C B R S L V F T M E

Conditions :

(i) If both the first and the fifth elements are even numbers, the codes for both these are to be interchanged.

(ii) If the group of numbers contains only one symbol, that symbol is to be coded as the code for the element following it.

(iii) If the third element is an even number and the fourth an odd number, the fourth element is to be coded as the code for the second element.


8. 523Ω69

(A) JPTDDC

(B) JTPDDC

(C) JPDDTC

(D) TPJDDC

(E) JTDDPC

Ans: (A)

9. 436π8@

(A) FTDEBS

(B) BTDEFS

(C) FDTEBS

(D) BTEDFS

(E) BTDFES

Ans: (B)

10. 80π16β

(A) DEMRBA

(B) DMERBA

(C) BMERDA

(D) BMDERA

(E) DREMBA

Ans: (B)


English Language

Directions-(Q.11 to 15) Read the following passage and answer the questions given after it-

Every afternoon, on their way back from school, the children used to go and play in the Giant's garden. It was a large lovely garden, with soft green grass. Over the grass stood beautiful flowers like stars, and there were twelve peach-trees that bore rich fruit. The birds would sit on the trees and sing sweetly to the children playing below. One day the Giant came back. He had been on a long tour and was now determined to return to his own castle. When he arrived he saw the children playing in the garden and was outrageous. "What are you doing here ?" He shouted in a very gruff voice, and the children ran away. "I will not allow anybody to play in my garden but myself" said the Giant. And so, he built a high wall around it, and put up a notice-board that read TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED. He was a very selfish Giant. The poor children h&d now, nowhere to play. They tried to play on the road, but the road was very dusty and full of stones, and they did not like it. On their way back from school, they used to wander around the high wall and remember the good times.

Then came spring, and all over the country there were little blossoms and little birds. Only in the garden of the Selfish Giant it was still winter. The birds did not care to sing in it as there were no children and the trees forgot to blossom. The only people who were pleased were the snow and the frost. "Spring has forgotten this garden," they cried, "so we will live here all the year round." I cannot understand why the spring is so late in coming," said the selfish Giant, as he sat at the window and looked out at his cold white garden, "I hope there will be a change in the weather." But the spring never came, nor did the summer. The autumn gave golden fruit to every garden, but to the Giant's garden she gave none. "He was too selfish," she said. So it was always winter there.

One morning the Giant was lying awake in bed when he heard the birds singing. "I believe the spring has come at last," said the Giant, and he jumped out of bed and looked out. He saw the most wonderful sight. Through the little hole in the wall the children had crept in, and they were sitting on the branches of the trees. On every tree there was a child. The birds were flying about and twittering with delight, and the flowers were looking up through the green grass and laughing. It was a lovely scene however, in one corner it was still winter. It was the farthest corner of the garden, and in it was standing a little boy. He was so small that he could not reach the branches of the tree, and he was wandering all around it crying bitterly. The Giant's heart melted as he looked out. "How selfish I have been '" he said, "now I know why spring would not come here. I will put that poor little boy on the top of the tree, and then I will knock down the wall, and my garden shall be the children's play-ground for ever and ever." He was really sorry for what he had done.


11. What did the Giant do to keep the children away from his garden ?

(A) He built a high wall around the garden

(B) He displayed a message on a notice board

(C) He threatened to complain to their parents

(D) Only (A) and (B)

(E) He made it snow all year round

Ans: (D)

12. Why did the autumn trees refuse to bear fruit ?

(A) The snow and the winter took over

(B) The Giant was enjoying the winter in his garden

(C) It was one way of keeping the children away

(D) The Giant refused to change his behaviour

(E) The Giant was selfish

Ans: (A)

13. When did the Giant realize that he was being selfish ?

(A) When the long winters would not end

(B) When he witnessed the spring after the children reentered the garden

(C) When he heard the song of a bird

(D) When he felt he was lonely

(E) When he realized he had no friends to play within the graden

Ans: (B)

14. What incident brought about a change in the Giant's heart ?

(A) The little boy in the corner of the garden

(B) The long unending winter

(C) The change of weather from winter to spring

(D) The blossoming of the trees

(E) The singing of the birds

Ans: (C)

15. What could be an appropriate title for the story ?

(A) The Corner Boy

(B) The Winter Season

(C) The Selfish Giant

(D) The Little Children

(E) The Paradise Garden

Ans: (E)

Directions-(Q.16 to 16) Choose the word/phrase which is most nearly the same in meaning as the word/ phrase printed in bold as used in the passage.

16. Scene


(A) Wish    

(B) Drawing

(C) Fantasy    

(D) Picture

(E) Dream

Ans: (D)

Directions-(Q.17 to 17) Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

17. Farthest


(A) Extreme    

(B) Nearest

(C) Distant    

(D) Shortest

(E) Endless

Ans: (B)

Directions-(Q.18 - 20) Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

18. Pleasant

(A) Admirable

(B) Oisgusting

(C) Nice    

(D) Indecent

(E) Unexpected

Ans: (B)


19. Strange

(A) Familiar    

(B) Unseen

(C) IIlfamed    

(D) Novel

(E) Conservative

Ans: (A)

20. Continued

(A) Irregular    

(B) Oestroyed

(C) Reckoned

(D) Suspended

(E) Carried on

Ans: (D)

Numerical Ability


Directions-(Q.21 - 21) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

21. 64% of ? - 96% of 1120 = 499.2

(A) 2600    

(B) 2540

(C) 2460    

(D) 2280

(E) None of these

Ans: (C)

22. Bhuvan has some hens and some cows. If the total number of animal heads are 71 and the total number of feet are 228. How many hens does Bhuvan have ?

(A) 43

(B) 32

(C) 24

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans: (E)

23. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the two digits of the number is 18. The sum of the two digits of the number is 12. What is the product of the two digits of the two digit number ?
(A) 35

(B) 27

(C) 32

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans: (A)

Directions-(Q.24 - 25) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

24. 666 x 66 x 6 = ?

(A) 263836    

(B) 236736

(C) 263376    

(D) 236836

(E) None of these

Ans: (E)

25. 3/8 x 4/7 x ? = 5376

(A) 30912    

(B) 25144

(C) 24808    

(D) 25088

(E) None of these

Ans: (D)

26. Meenal bought a watch with 25% discount on the selling price. If the cost of her watch Rs. 1,545, what is the original selling price of the watch ?
(A) Rs. 2,050

(B) Rs. 2,000

(C) Rs. 2,040

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans: (E)

27. In how many different ways can the letters of the word 'GROUND' be arranged ?
(A) 360    

(B) 720

(C) 120    

(D) 500

(E) None of these

Ans: (B)

Directions-(Q.28 - 29) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
28. (98764 + 89881 + 99763 + 66342) ÷ (1186 + ? + 1040 + 1870) = 55
(A) 2354    

(B) 2368

(C) 2254    

(D) 2404

(E) None of these

Ans: (A)
29. 956 x 753 = ?
(A) 723692    

(B) 727398

(C) 710308    

(D) 719868

(E) None of these

Ans: (D)
30. If the value of 21a + 21b = 1134, what is the average of a+ b ?
(A) 29

(B) 27

(C) 58

(D) 54

(E) None of these

Ans: (B)

General Awareness (with special reference to banking industry)

31. Which of the following countries topped the list of medals at the World Athletics Championships in Daegu, South Korea ?
(A) USA

(B) Kenya

(C) Jamaica

(D) South Africa

Ans: (A)

32. India, on 24 August 2011 signed (Double Taxation Avoidance Agreement) with which one of the following countries ? 
(A) Georgia

(B) Sri Lanka

(C) Pakistan

(D) UK

Ans: (A)

33. UNCTAD's Trade and Development Report 2011 launched in New Delhi on 6 September 2011projected an economic growth of what per cent for India in 2011 ?
(A) 8%

(B) 8.1%

(C) 9.2%

(D) 8.6%

Ans: (B)

34. Russian and US scientists launched an expedition to study emission of___ gas in the eastern Arctic.
(A) Methane

(B) Carbon-Di-Oxide

(C) Sulfur-Di-Oxide

(D) Ozone

Ans: (A)
35. Name the Maoists Vice-Chairman who was on 28 August 2011 elected Nepal's 35th prime minister marking the country’s attempt to form a stable government after extended political uncertainty.
(A) Baburam Bhattarai

(B) Sher Bahadur Deuba

(C) Surya Bahadur Thapa

(D) Jhalanath Khanal

Ans: (A)
36. Indian rupee on 7 September 2011 settled at one-year low against the US currency. What was the value of the India value vis-à-vis the US currency ?
(A) 46.16/17

(B) 46

(C) 45.32/33

(D) 45

Ans: (A)

37. How many Indian companies were ranked among the top 200 Asia-Pacific corporations in Forbes Asia's 'Best Under a Billion' list for 2011 released on 31 August 2011 ?
(A) 65

(B) 35

(C) 23

(D) 14

Ans: (D)

38. Reserve Bank of India (RBI) panel headed by headed by Usha Thorat, Director, Centre for Advanced Financial Research and Learning (CAFRAL) on 29 August 2011 came up with suggestion on non-banking finance company (NBFC). Which of the following related to this statement is not true ?
1. The panel suggested the central bank to insist on a minimum asset size of more than Rs.25 crore for registering any new non-banking finance company (NBFC)

2. Transfer of shareholding, direct or indirect, of 25 per cent and above, change in control, merger or acquisition of any registered NBFC will require prior approval of the Reserve Bank.

3. Tier-I capital for capital to risk weighted assets ratio (CRAR) purposes would be specified at 12 per cent to be achieved in three years for all registered deposit-taking and non-deposit-taking NBFCs.

4. NBFCs would be subject to regulations similar to banks while lending to stock brokers and merchant banks and similar to stock brokers, as specified by the Securities and Exchange Board of India (SEBI)

(A) 1 & 4

(B) 2 & 4

(C)  Only 4

(D) Only 1

Ans: (D)
39.  North Korea agreed to start international talks on denuclearization of the Korean peninsula. This was agreed during the visit of North Korean leader Kim Jong Ii to__.
(A) Russia

(B) China

(C) UK

(D) South Korea

Ans: (A)
40. According to data released by the commerce and industry ministry on 20 October 2011 food inflation inflation stood at what percentage in the week ended 8 October 2011?
(A) 10.6%

(B) 10.54%

(C) 10.33%

(D) 10.91%

Ans: (A)

Computer Knowledge

41. Selection of command-
(A) Opens the copy of the document in preview

(B) Prints the copy of displayed document

(C) Brings change in expansion of displayed document

(D) Saves the copy of displayed document

(E) None of these

Ans: (C)
42. You organize files by storing them in-
(A) archives

(B) folders

(C) indexes    

(D) lists

(E) None of these

Ans: (B)
43. How many different documents can you have open at anyone time ?
(A) No more than three

(B) Only one

(C) As many as your computer memory will hold

(D) No more than you taskbar can display

(E) None of these

Ans: (C)
44. What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network ?
(A) Printers

(B) Speakers

(C) Floppy disk drives

(D) Keyboards

(E) None of these

Ans: (A)
45. Directory in directory is called-
(A) Mini directory

(B) Junior directory

(C) Part directory

(D) Sub-directory

(E) None of these

Ans: (D)
46. Such a pre-made document, which has coordinating font, layout and background, is-
(A) Guide    

(B) Model

(C) Ruler    

(D) Template

(E) None of these

Ans: (D)
47. In order to create columnar data in Word you need to-
(A) Tab consecutively until your cursor reaches the desired place

(B) Set tabs or use the Table menu

(C) You need to use Excel

(D) Press the space bar until your cursor reaches the desired place

(E) None of these

Ans: (E)
48. Saving is a process-
(A) To copy the document from memory to stroage medium

(B) To bring change in present status of the document

(C) To change the face or entire form

(D) To develop the document by recording the text with the use of keyboard

(E) None of these

Ans: (A)
49. To insert a word into the middle of a sentence-
(A) move the cursor to the desired location in the sentence and type the new word

(B) move the cursor to the desired location in the sentence, press Enter key, and type the new word

(C) move the cursor to the beginning of the sentence and start typing

(D) retype the whole sentence

(E) None of these

Ans: (A)
50. A(n) .............. is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.
(A) network

(B) peripheral

(C) expansion board

(D) digital device

(E) None of these

Ans: (A)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...