Reading Viewing

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

IBPS CWE Clerical Cadre Exam 2011 Practice Set- 5

This is the right place to practice for IBPS CWE Clerical Exam which will be conducted by IBPS on 27 November 2011. The Practice set/Sample Questions available here will help you learn quicker approach to answer questions in exam hall, manage time, and prepare for the exams in the shortest period. This will help you gauge the benefits of your study over the months.

Reasoning

1. 'DIVE' is related to 'EIVD' and. 'SOUL' is related to 'LOUS' in the same way as 'FEAR' is related to
1) AERF   

2) AFRE   

3) RFAE

4) REAF   

5) None of these

Ans: (4)
Directions (Q.2 - 3): Following questions are based on the five three-digit numbers given below: 493 879 365 258 642
2. Which of the following is the sum of the first and the second digits df the second highest number ?


1) 13   

2) 15   

3) 9

4) 7   

5) 10

Ans: (5)

3. If the positions of the first and the second digits within each number are interchanged, which of the following will be the third digit of the lowest number ?
1) 3

2) 9

3) 5

4) 2

5) 8

Ans: (4)
4. How many such pairs of letters are there in the word TACKLE, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?
1) None   

2) One   

3) Two   

4) Three   

5) More than three

Ans: (3)

Directions (Q.5 - 7) Each of the questions given below is based on the given diagram. You have to take the given diagram to be true even if it seems to be at variance with commonly known facts and then decide which of the five alternatives following each question logically follows from the given diagram. The diagram comprises three circles showing people from three different countries who have travelled to either, both or none of the countries mentioned in the diagram.
5. Which of the following represents Indians who have travelled only to Europe but not to the US ?
1) Only C   

2) Only B   

3) Only A

4) A and C   

5) Only E

Ans: (1)
6. Which of the following represents such Indians as have travelled only to the US and not to Europe ?
1) Only F   

2) Only D   

3) A and D

4) D and F   

5) C and F

Ans: (2)
7. Which of the following represents US citizens who have travelled neither to Europe nor to India ?
1) Only D   

2) C and D   

3) A and D

4) Only F   

5) Only C

Ans: (4)
8. How many meaningful English words can be formed with the letters RCA using each letter only once in each word ?
1) None

2) One

3) Two

4) Three   

5) More than three

Ans: (3)
9. How many such pairs of letters are there in the word TORNADO each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical order ?
(A) None   

(B) One

(C) Two   

(D) Three

(E) More than three

Ans: (B)
10. 'VT' is related to 'QO' in the same way as 'MK' is related to '.................'
(A) HF

(B) IG

(C) RP

(D) JG

(E) QO

Ans: (A)

English Language

Directions (Q.11 - 15): In the following passage there arc blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
It is very difficult to (11) the extent of the poverty in India. Hence, it is called the mass poverty. It is a problem of low national income and its (12) distribution. The slow pace of development (13) the extent of poverty. The mass poverty makes India belong to the category of the (14) countries in the world. In many Asian countries practically about 50 per cent people live below the poverty line. ln India, more than 46.33 per cent people are below the poverty line and the level of the per capita income is very (15). The Planning Commission has defined the poverty line on the basis of nutritional requirement or2,4OO calories per person per day in rural areas and 2,100 calories for the persons in urban areas.
11.   
1) visualize    

2) formulate

3) nullify

4) eradicate    

5) calculate

Ans: (5)
12.
1) unequal    

2) normal

3) absolute

4) proper    

5) usual

Ans: (1)
13.
1) augments    

2) accentuates    

3) gains

4) helps    

5) thwarts

Ans: (1)
14.
1) neediest    

2) poorest

3) best

4) developed    

5) richest

Ans: (2)
15.
1) low    

2) fine

3) negligible

4) high    

5) small

Ans: (1)
Directions (Q.16 - 17): Choose the word which is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.
16. Resumed
1) dissolved

2) disorganised

3) discontinued

4) depleted

5) denounced

Ans: (3)
17. Sacrifice
1) assimilate

2) abandon

3) associate

4) absorb

5) acquire

Ans: (5)
Directions-(Q.18 - 20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (E) as the answer.
18. After a great deal of effort she finally managed to success in her venture.
(A) managing to succeed

(B) managed to succeed

(C) managing success

(D) manage to success

(E) No correction required

Ans: (B)
19. He is a very lazy person and hate doing any kind of work.
(A) hated doing

(B) hate does

(C) hates do

(D) hates doing

(E) No correction required

Ans: (D)
20. Usha could not thinking of travelling without her car and feared the crowd.
(A) could not think

(B) cannot thinking

(C) cannot think

(D) could not thinks

(E) No correction required

Ans: (A)
Numerical Ability

Directions-(Q.21 - 25) What will come in place of the question mark (?) in the following questions ?
21. 256.33 - 14.32 = ? - 55.44
(A) 189.57    

(B) 168.57

(C) 176.57    

(D) 182.57

(E) None of these

Ans: (E)
22. 8544 - 5757 + 1111 = 1255 + ?
(A) 2463    

(B) 2643

(C) 2453    

(D) 2653

(E) None of these

Ans: (B)
23. 35.62 -12.67 + 15.96 = ? - 43.22                
(A) 85.13    

(B) 82.13

(C) 87.13    

(D) 83.13

(E) None of these    

Ans: (B)
24. 55 x (25)3  625 = (5) ?
(A) 6    

(B) 9

(C) 8    

(D) 5

(E) None of these

Ans: (E)
25. ? % of 400 - (7)2 = 159
(A) 55    

(B) 53

(C) 51    

(D) 52

(E) None of these

Ans: (D)
26. Sumit purchased an item for Rs. 4,000 and sold it at the gain of 35%. From that amount he purchased another item and sold it at the loss of 20%. What is his overall gain/loss ?
(A) Loss of Rs. 340

(B) Gain of Rs. 350

(C) Loss of Rs. 360

(D) Neither gain nor loss

(E) None of these

Ans: (E)
27. Sahil got 45 marks in Hindi, 47 marks in Science, 49 marks in Maths, 45 marks in Social Science and 32 marks in English. The maximum marks of each subject are 50. How much overall percentage of marks did he get ?
(A) 89.5    

(B) 83.2

(C) 88.3    

(D) 87.2

(E) None of these

Ans: (D)
28. The sum of five consecutive odd numbers is equal to 175. What is the sum of the second largest number amongst them and the square of the smallest number amongst them together ?
(A) 989    

(B) 997

(C) 979    

(D) 995

(E) None of these

Ans: (E)
29. Shweta can complete a piece of work in 8 hours and Priyanka can complete the same piece of work in 4 hours. How much time will both of them take together (approximately) to complete the same piece of work ?
(A) 2 hours    

(B) 3 hours

(C) 5 hours    

(D) 8 hours

(E) 4 hours

Ans: (B)


30. What is thirty two per cent of three-eighth of 5000 ?
(A) 606    

(B) 610

(C) 580    

(D) 600

(E) None of these

Ans: (D)


General Awareness (with special reference to banking industry)

31. Which country won its first Fed Cup title in 23 years on 6 November 2011 after securing a 3-2 win over Russia in the final ?
(A) Iran

(B) South Korea

(C) Greece

(D) Czech Republic

Ans: (D)


32. Which Indian city is to host the World Economic Forum's (WEF's) India Economic Summit for the first time in 26 years of the summit's history from 12-14 November 2011 ?
(A) New Delhi

(B) Mumbai

(C) Ahmedabad

(D) Kolkata

Ans: (B)

33. Which of the following companies entered into a partnership with the department of information technology to provide rural population socially oriented investment options ?
(A) UTI Infrastructure Technology

(B) L&T Infrastructure

(C) ICICI Mutual Fund

(D) RIL

Ans: (A)

34. Palestine won the membership of UNESCO( United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation). UNESCO is the ___ UN agency Palestine has joined as a full member.
(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Ans: (A)

35. According to a UN study what is India’s rank among a total of 187 countries in terms of Human Development Index ?
(A) 95

(B) 134

(C) 119

(D) 73

Ans: (B)

36. India scientists succeeded in decoding the genome of the arhar dal, which is also known as _____.
(A) Pigeon Pea

(B) Black-eyed Pea

(C) Sweet Pea

(D) Split Pea

Ans:  (A)

37. Name the Indian golfer who became the first Indian golfer to shoot a spectacular round of 12-under 60 on home soil when he took a three-stroke lead on the second day of the Rs. one-crore BILT Open golf championship at the Jaypee Greens golf course on 3 November 2011.
(A) Jyoti Randhawa

(B) Amandeep Johl

(C) Anirban Lahiri

(D) Rahil Gangjee

Ans: (C)

38. According to the data released by the commerce and industry ministry on 31 October 2011, the eight core infrastructure industries growth slowed down to what percentage for September 2011 as against 3.3 per cent in September 2010 ?
(A) 3.1%

(B) 2.3%

(C) 2%

(D) 1.8%

Ans: (B)

39. Union Finance Minister Pranab Mukherjee on 16 October 2011 voiced the Finance Ministry’s decision to to recapitalise which of the following PSU lenders to help it achieve compliance with capital adequacy ratio (CAR) norms ?
(A) State Bank of India

(B) United Bank of India

(C) Punjab National Bank

(D) Bank of Baroda

Ans: (A)

40. Which one of the following launched social security scheme for Gramin Dak Sevaks?
(A) Ministry of Home Affairs

(B) Ministry of Communications and IT

(C) Ministry of Personnel and Grievance

(D) Ministry of Rural Development

Ans: (B)



Computer Knowledge

41. Which of the following commands is given to reboot the computer ?
1) Ctrl + Alt + Del

2) Ctrl + Shift + ?

3) Ctrl + Shift + Del

4) Ctrl +Alt + shift

5) Ctrl + Alt + Tab

Ans: (1)
42. By default, your documents print in _ mode.
1) Landscape   

2) Portrait

3) Page Setup   

4) Print View

5) None of these

Ans: (2)
43. To find and load a file that has been saved _.
1) select the Close command

2) select the New command

3) select the Save command

4) select the Open command

5) None of these

Ans: (4)
44. Which function calculates the largest value in a set of numbers ?
1) Average

2) Count

3) Minimum

4) Maximum

5) None of these

Ans: (4)
45. Which of the following statements is true ?
1) Minicomputer works faster than Microcomputer

2) Microcomputer works faster than Minicomputer

3) Speed of both the computers is the same

4) The speeds of both these computers. cannot be compared with the speed of advanced computer

5) None of these

Ans: (1)
46. In page preview mode-
(A) You can see all pages of your document

(B) You can only see the page you are currently working

(C) You can only see pages that do not contain graphics

(D) You can only see the title page of your document

(E) None of these

Ans: (A)
47. If the file saved earlier is edited, then-
(A) It is essential to save the file again to store the change

(B) The change will automatically be saved in the file

(C) If the length is more than a page, the file will be needed to be saved

(D) The name will be needed to be changed

(E) None of these

Ans: (A)
48. When creating a word-processed document, this step involves the user changing how words on the page appear, both on the screen and in printed form-
(A) Editing text

(B) Inserting tables and indexes

(C) Formatting text

(D) Proofing documents

(E) None of these

Ans: (C)
49. A CPU contains-
(A) a card reader and a printing device

(B) an analytical engine and a control unit

(C) a control unit and an arithmetic logic unit

(D) an arithmetic logic unit and a card reader

(E) None of these

Ans: (C)
50. Aligning of text in column is-
(A) Justified

(B) Right

(C) Centre    

(D) Left

(E) None of these

Ans: (A)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...