You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

Civil Services (Pre) Exam, 2009 : Solved Paper

Civil Services (Pre.) Exam., 2009
(Held on 17-2-2009)
Political Science : Solved Paper

1. Which one of the following thinkers proposed the criterion of falsifiability as the measure of scientific truth ?
(A) Levi-Strauss
(B) Max Weber
(C) Karl Popper
(D) Karl Marx
Ans : (C)

2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) The State comes into existence for the bare needs of life and continue to exist for the sake of good life.
(b) Rights are the conditions of social life without which no man can seek in general to be himself at his best.
(c) Greatest happiness of the greatest number.
(d) From each according to his ability to each according to his needs.
List-II
1. Harold Laski
2. Bentham
3. Aristotle
4. Marx
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 3 2 1 4
(C) 3 1 2 4
(D) 4 2 1 3
Ans : (C)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Approach)
(a) New Institutionalism
(b) Neo-Liberalism
(c) Communitarianism
(d) Behaviouralism
List-II (Scholar)
1. Michael Walzer
2. David Apter
3. Milton Friendman
4. Douglass North
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 3 1 4
(C) 2 1 3 4
(D) 4 1 3 2
Ans : (A)

4. For Aristotle, the State should be governed by a political statesman having which one of the following virtues ?
(A) Reason
(B) Knowledge
(C) Prudence
(D) Wealth
Ans : (C)

5. Which one of the following is correct with regard to all theorists of social contract ?
(A) Erasing the distinction between law and morality
(B) The principle of separation of powers
(C) Formation of public authority with social consent
(D) Belief in innate rights
Ans : (C)

6. With regard to conservatism, which of the following statements are correct ?
1. Society is an achievement, which despite all its imperfections, is preferable to the state of nature.
2. Individuals are a product of historical and social conditions.
3. Customs and values play an important role in defining the identity of the individual.
4. Power should be vested in the office rather than the individuals holding the office.
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

7. Who among the following has coined the term power elite ?
(A) Robert Dahl
(B) C. Wright Mills
(C) Karl Marx
(D) V. Pareto
Ans : (B)

8. Antonio Gramsci establishes a strong link between which one of the following four sets of concepts ?
(A) Ideology—Leadership—Domination—Religion
(B) Ideology—Leadership—War of Manoeuvre—Domination
(C) Ideology—Leadership—Domination—Passive Revolution
(D) Ideology—Leadership—Domination—Intellectuals
Ans : (D)

9. Which one of the following is suggested by the concept of universal citizenship ?
(A) Identical rights for all persons
(B) Identical rights for all citizens
(C) Common rights for all with some special rights for minorities
(D) Single citizenship in the world
Ans : (D)

10. Which one of the following is not correct with regard to ethnicity and nationalism ?
(A) Both trace common bonds across their members
(B) Both distinguish between we and they
(C) There is unanimity among scholars today that both are imagined relations
(D) While nationalism tends towards Nation-State, ethnicity seeks the recognition of its distinct identity
Ans : (C)

11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Natural Right
(b) Legal Right
(c) Moral Right
(d) Cultural Right
List-II
1. Immanuel Kant
2. Jeremy Bentham
3. Will Kymlicka
4. H. L. A. Hart
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 3 1 2 4
(C) 3 2 1 4
(D) 4 1 2 3
Ans : (A)

12. Which one of the following political philosophers is an advocate of positive liberty ?
(A) Isaiah Berlin
(B) Iris Marion Young
(C) John Stuart Mill
(D) T. H. Green
Ans : (D)

13. Consider the following statements—
In his theory of justice, John Rawls :
1. reconciles a liberal conception of political obligation with a redistributive conception of social justice.
2. affirms the utilitarian principle for determining what is goot and desirable.
3. uses the instrument of the social contract to ensure fairness.
4. maintains that the concern for redistribution trumps individuals liberty.
Which of the statements given above are correct ?
(A) 3 only
(B) 1 and 2
(C) 1 and 3
(D) 2 and 4
Ans : (C)

14. The New Right rejects the principle of social justice because it—
1. violates liberty
2. is against merit
3. is not conducive to efficiency
4. does not respect different wants and needs
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

15. According to Rawls, which of the following sets of social primary goods is likely to be pursued by all human beings ?
(A) Income and wealth, opportunities and powers, rights and liberties, and social bases of selfrespect
(B) Income and wealth, opportunities and powers, healths and intelligence, and social bases of self-respect
(C) Rights and liberties, income and wealth, health and intelligence, and social bases of selfrespect
(D) Income and wealth, health and imagination, opportunities and powers, and social bases of self-respect
Ans : (A)

16. Public institutions may not cope with the expansion of democratic participation leading to political decay. Which one of the following scholars draws attention to such a consequence ?
(A) Rajni Kothari
(B) Samuel Huntington
(C) Robert Dahl
(D) David Held
Ans : (B)

17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Idea of Justice)
(a) Treating likes alike
(b) Fairness
(c) Net aggregate satisfaction
(d) Interest of the stronger
List-II (Thinker)
1. Rawls
2. Aristotle
3. Thrasymachus
4. Bentham
5. Nozick
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 5 3
(B) 2 1 3 5
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Concept of Civil Society)
(a) Civil society as the arena of cultural politics
(b) Civil society as the arena of civic associations
(c) Civil society as the zone between family and State
(d) Civil society as the space for the emergence of public opinion independent of the State and the Church
List-II (Thinker)
1. Hegal
2. de Tocqueville
3. Gramsci
4. Jurgen
5. Habermas
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 2 4
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)

19. Consider the following statements—
1. In the Hind Swaraj, Mahatma Gandhi formulates a conception of good life for the individuals as well as the society.
2. The Hind Swaraj was the outcome of the experience of Gandhi’s prolonged struggle against Colonial Raj in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

20. Who among the following argues that fault lines of civilizations are the breeding grounds of conflict in 21st Century ?
(A) Francis Fukuyama
(B) Samuel Huntington
(C) Henry Kissinger
(D) Sanjay Subramaniam
Ans : (B)

21. Consider the following classics of Marxism—
1. The German Ideology (Marx and Engels)
2. The Paris Commune (Marx)
3. The Critique of the Gotha Programme (Marx)
4. State and Revolution (Lenin)
Which of the above are a strong endorsement of direct democracy ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (A)

22. The concept of civil disobedience is not central in the thought of who of the following ?
(A) John Rawls
(B) M. K. Gandhi
(C) Leo Tolstoy
(D) Michel Foucault
Ans : (A)

23. Which one of the following theories considers democracy not as a government of the people but as ‘the iron law of oligarchy’ ?
(A) The Pluralist
(B) The Marxist
(C) The Elitist
(D) The Idealist
Ans : (C)

24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Theories of Democracy)
(a) Elite theory
(b) Pluralist theory
(c) Radical theory
(d) Neo-Liberal theory
List-II (Champions)
1. C. B. Macpherson
2. Robert Nozick
3. Vilfredo Pareto
4. Robert Dahl
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 3 1 4 2
Ans : (C)

25. Consider the following statements—
Liberal feminists advocate:
1. equality before the law for women
2. same rights for men and women
3. special representation for women in decision-making bodies
4. assault on patriarchy
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 2 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

26. The public can private spheres came to be strongly demarcated in which one of the following ideological orientations ?
(A) Fascism
(B) Liberalism
(C) Feminism
(D) Marxism
Ans : (C)

27. Which one of the following books makes value and meaning crucial determinants of human action ?
(A) Rousseau’s ‘Discourse on the Origin of Inequality
(B) Marx’s ‘On the Jewish Question’
(C) Weber’s ‘Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism’
(D) Paine’s ‘Rights of Man’
Ans : (C)

28. According to Lenin, what are the three sources of Marxism ?
(A) Russian anarchism, French socialism and British economy
(B) German philosophy, British political economy and French socialism
(C) French philosophy, British economy and German socialism
(D) Hegelian dialectics, Blanqui’s socialism and Ricardo’s political economy
Ans : (B)

29. In which one of the following texts is the concept of ‘dialectics’ examined ?
(A) Imperialism, the Highest Stage of Capitalism (Lenin)
(B) The Eighteenth Brumaire of Louis Bonaparte (Marx)
(C) Social Reform or Revolution (Luxemburg)
(D) For Marx (Althusser)
Ans : (A)

30. Consider the following concepts—
1. Epistemological break
2. Relative autonomy of the superstructure
3. Economy in the last instance
4. Paradigm shift Althusser is credited with which of the above concepts ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans : (A)

31. Consider the following—
1. Decentralization
2. Labour-intensive industry
3. Promotion of Indian languages vis-a-vis English
4. Opposition to caste system
Which of the above were the central tenets of Lohia-inspired socialism in India ?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (A)

32. Consider the following statements—
1. Truth is a subjective quality, available only to a few gifted people, whose will or spirit or personality is greater than that of the masses.
2. Non-violence is the law of our species as violence is the law of brute.
Which political ideologies are reflected in the statements 1 and 2 above respectively ?
(A) Marxism in 1 and Gandhism in 2
(B) Syndicalism in 1 and Gandhism in 2
(C) Fascism in 1 and Liberalism in 2
(D) Fascism in 1 and Gandhism in 2
Ans : (D)

33. Consider the following propositions—
1. Trusteeship implies making use of resources at one’s command for the welfare of all.
2. Nayee (Nai) Taleem (Basic Education) is integration of learning with work.
3. Satyagraha is holding on to truth even at one’s cost.
With which of the above propositions did Gandhi disagree ?
(A) None
(B) 1 and 2
(C) 2 only
(D) 3
Ans : (A)

34. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Mahatma Gandhi’s Ideas —C. F. Andrews
(B) The Gandhian Way —J. B. Kriplani
(C) Marx, Gandhi and Socialism —Ram Manohar Lohia
(D) Gandhi’s Political Philosophy —B. R. Nanda
Ans : (D)

35. Consider the following countries—
1. Sri Lanka
2. Malaysia
3. Australia
4. Canada
Which of the above countries has/have formally declared itself/themselves as multicultural ?
(A) 2, 3 and 4 only
(B) 2 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Country)
(a) Egypt
(b) Nigeria
(c) Sri Lanka
(d) Syria
List-II (Party)
1. National Democratic Party
2. People’s Democratic Party
3. United National Party
4. Baath Party
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 2 3 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

37. Which one of the following was the first country-wide pressure group of the organized Indian working class ?
(A) All India Trade Union Congress
(B) Indian National Trade Union Congress
(C) Indian Mining Federation
(D) Hind Mazdoor Sabha
Ans : (A)

38. With which one of the following is the expression ‘gift of grace’ associated ?
(A) Legal-rational authority
(B) Traditional authority
(C) Charismatic authority
(D) Autocratic authority
Ans : (C)

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Exponent)
(a) Eva Balfour
(b) W. W. Rostow
(c) A. G. Frank
(d) Samir Amin
List-II (Theory)
1. Stages of development
2. Centre-periphery theory
3. Environmental theory
4. Development of underdevelopment
5. Sustainable development
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 1 4 2
(B) 3 4 1 5
(C) 5 4 1 2
(D) 3 1 4 5
Ans : (A)

40. Which of the following is/are the major theme(s) of New International Economic Order (NIEO) ?
1. Self-reliance
2. Globalization and liberalization
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (D)

41. Consider the following statements—
The New Social Movements
1. do not seek ‘total’ change
2. are not class-based
3. do not believe in direct action
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 2 and 3 only
(B) 1 and 2 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (B)

42. Consider the following International Women’s Conferences—
1. Nairobi
2. Mexico
3. Copenhagen
4. Beijing
What is the correct chronological sequence of the above Conference ?
(A) 3, 2, 4 and 1
(B) 2, 1, 3 and 4
(C) 4, 3, 1 and 2
(D) 2, 3, 1 and 4
Ans : (D)

43. Who of the following Presidents of India was associated with the Trade Union Movement in India ?
(A) V. V. Giri
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) K. R. Narayanan
(D) Zakir Hussain
Ans : (A)

44. Which one of the following political theorists finds the concept of ‘imagined community’ inadequate to describe nationalism in post-colonial societies ?
(A) Partha Chatterjee
(B) V. R. Mehta
(C) Hans Cohn
(D) Ernest Gellner
Ans : (A)

45. Consider the following events—
1. OPEC’s Oil Embargo
2. Accession of UK, Ireland and Denmark to the European Economic Community (EEC)
3. Demand for a New International Economic Order by developing countries in the General Assembly of the United Nations
4. Suez Crisis
What is the correct chronological sequence of the above events ?
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 2, 3, 4 and 1
(C) 4, 2, 1 and 3
(D) 4, 3, 2 and 1
Ans : (C)

46. The key to Gramsci’s analysis of the failure of socialist revolution to take off in the West is the concept of—
(A) ideology
(B) intellectuals
(C) hegemony
(D) civil society
Ans : (C)

47. The zero-sum game as employed by the supporters of the game theory assumes that—
(A) the loss of one player is the gain of the other
(B) the loss of one player is the loss of the other as well
(C) the gain or the loss of one player has nothing to do with the gain or the loss of the other
(D) the gain of one player is the gain of the other player
Ans : (A)

48. Consider the following developments—
1. Outsourcing of services
2. Shrinking of geographical distance
3. Rise of ethnic identity
4. Emergence of regional associations
Which of the above developments are associated with globalization ?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (A)

49. The old institutional approach to the study of political and government systems lays emphasis on—
(A) they study of formal aspects of government and politics
(B) finding out principles underlying all political activites
(C) the search for regularities and for making generalizations
(D) transcendental ideals embodying different views of ‘what ought to be’
Ans : (A)

50. Which of the following statements regarding behavioural approach are correct ?
1. It is interdisciplinary in nature.
2. It is more descriptive and less empirical.
3. It is value neutral.
4. It puts emphasis on qualitative judgement.
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 4
(B) 1 and 3 only
(C) 1, 3 and 4
(D) 2 and 3
Ans : (B)

51. The Supreme Court of India enjoys the power of ‘judicial review’, which means the power to—
(A) review the judgements of State High Courts
(B) review the functioning of the Council of Ministers
(C) advise the President of India
(D) decide the Constitutionality of an Act (or part thereof) passed by the Legislature
Ans : (D)

52. Consider the following statements—
The Supreme Court judgement in S. R. Bommai vs. Union of India has been interpreted to mean that the Governor can dismiss a Council of Ministers or the Chief Minister
1. at his pleasure on his subjective estimate of the strength of the Chief Minister in the Assembly.
2. when the Legislative Assembly has expressed its want of confidence in the Council of Ministers.
3. when a measure of the Council of Ministers has been defeated on the floor of the Assembly.
4. when a censure motion against the Council of Minister has been rejected in the Legislative Assembly.
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 3 and 4
Ans : (B)

53. Which of the following best perform the function of interest articulation in a political system ?
1. Trade unions and ethnic associations
2. Organizations of businessmen and civic groups
3. Judiciary and law-making institutions
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 1 only
Ans : (C)

54. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Approach and Theory)
(a) Structural-Functional approach
(b) Communication theory
(c) General System theory
(d) Rational Choice
List-II (Political Scientist associated with)
1. Davi Easton
2. Karl Deutsch
3. Antony Downs
4. Gabriel Almond
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) 4 2 1 3
Ans : (D)

55. According to Gabriel Almond, which of the following are the basic characteristics of a system ?
1. Comprehensiveness and interdependence
2. Interdependence and existence of boundaries
3. Existence of boundaries and allocation of values
4. Allocation of values and goal attainment
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 1 and 2
Ans : (D)

56. Which one of the following was not identified by Almond as a stage of conversion process of a political system ?
(A) Interest articulation
(B) Interest aggregation
(C) Political recruitment
(D) Rule adjudication
Ans : (D)

57. Consider the following political system—
1. Czech Republic
2. Malaysia
3. South Africa
4. Sri Lanka
What is the correct chronological sequence of the above opting to a sustained competitive electoral democracy ?
(A) 2, 4, 3 and 1
(B) 2, 3, 4 and 1
(C) 4, 2, 1 and 3
(D) 4, 1, 2 and 3
Ans : (C)

58. Consider the following statements—
The classification of authoritarian systems made by Almond and Powell includes
1. radical and conservative totalitarian
2. pre-mobilized authoritarian and pre-mobilized democratic
3. conservative and modernizing authoritarian
4. secularized City-States and pyramidal systems
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1 and 3
Ans : (D)

59. Consider the following—
1. Timocracy and oligarchy
2. Democracy and tyranny
3. Republics and autocracy
4. Theocracy and polity
Which of the above are included in Plato’s classification of governments ?
(A) 1 and 2
(B) 1 and 4
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans : (A)

60. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Institutions/Units of Government)
(a) Laender
(b) Procuratorates
(c) Privy Council
(d) Commissions de modernization
List-II (Countries associated)
1. France
2. China
3. Great Britain
4. German Federal Republic
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1
Ans : (D)

61. In the US House of Representatives, the second reading of a Bill is undertaken in which one of the following Committees ?
(A) Select Committee
(B) Standing Committee
(C) Conference Committee
(D) Committee of the Whole House
Ans : (B)

62. When the Senate of the United States sits for a trial for impeachment of the US President, the House is presided over by the—
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) President of the House
(C) Vice-President of the United States
(D) Senator representing the largest province of the United States
Ans : (A)

63. In several States of the US, the Jim Crow Legislation was responsible for—
(A) segregation of different communities
(B) reparations for previously segregated communities
(C) common schools for blacks and whites
(D) ban of civil rights movement
Ans : (C)

64. The final outcome of the French presidential election is on the completion of (run of election) second ballot among—
(A) all the candidates
(B) top two candidates
(C) top three candidates
(D) top four candidates
Ans : (B)

65. Consider the following statements—
The charge of violation of the Constitution by the President of India for his impeachment cannot be preferred by a House unless :
1. a resolution containing the proposal is moved after a 7 days’ notice in writing signed by not less than 1
4th of the total number of members of that House
2. the resolution is passed by a majority of not less than 2 3rd of the total membership of that House
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

66. During the cultural revolution in China, public security organs known as workers provost corps were created for which of the following ?
1. Dealing with counter-revolutionary activities
2. Keeping surveillance over the activities of the Red Guard
Select the correct answer using the codes given below :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

67. The National Assembly of South Africa, by a resolution adopted with a supporting vote of at least two-thirds of its members, can remove the President from the office on which of the following grounds ?
1. Serious violation of the Constitution or the Law
2. Serious misconduct
3. Moral corruption
4. Inability to perform the functions of the office
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1, 2 and 4 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

68. Which of the following are included in the Right to Privacy under the Constitution of South Africa ?
Right not to have :
1. person or home searched
2. property searched
3. possession seized
4. privacy of their communication infringed
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 3 and 4 only
Ans : (D)

69. Which one of the following Committees/Commissions prepared the groundwork for the communal award granting separate representation to depressed classes in India ?
(A) Southborough Committee
(B) Simon Commission
(C) Nehru Committee
(D) Lothian Committee
Ans : (B)

70. Consider the following statements with respect to the Rajya Sabha—
1. The origin of the Rajya Sabha can be traced back to 1919, when in pursuance to the Government of India Act, 1919, a second chamber known as the Council of States was created.
2. The Rajya Sabha has special powers to declare that it is necessary and expedient in the national interest that Parliament may make laws with respect to a matter in the State List.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

71. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
State — No. of Members in the Rajya Sabha
(A) Maharashtra — 19
(B) Tamil Nadu — 18
(C) Bihar — 18
(D) West Bengal — 16
Ans : (C)

72. Which one of the following is a Constitutional Body ?
(A) National Commission for Scheduled Tribes
(B) National Commission for Minorities
(C) National Commission for Women
(D) Planning Commission
Ans : (A)

73. Under the Citizenship Act, 1955, by which of the following ways can a person become a citizen of India ?
1. By birth
2. By descent
3. By registration
4. By nationalization
5. By incorporation of territory
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4 and 5
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2, 3 and 5 only
(D) 3, 4 and 4 only
Ans : (C)

74. Which of the following are Fundamental Duties of an Indian citizen according to Article 51A of the Constitution ?
1. To believe in socialism, secularism and democracy
2. To abide by the Constitution and respect the National Flag and the National Anthem
3. To protect the sovereignty, unity and integrity of India
4. To preserve the rich heritage of the country’s composite culture
5. To help the poor and weaker sections of the society
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 3, 4 and 5
(D) 1, 4 and 5
Ans : (B)

75. Which of the following are considered as basic structure of the Indian Constitution ?
1. Republican and democratic form of Government
2. Secular character of the Constitution
3. Division between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy
4. Federal character of the Constitution
Select the correct answer using the codes give below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (D)

76. To whom does the Chairperson of every Metropolitan Planning Committee forward the development
plan, as recommended by such a Committee ?
(A) The Planning Commission
(B) The Finance Minister, Government of India
(C) The Urban Development Minister, Government of India
(D) The Government of the State
Ans : (D)

77. Consider the following statements—
The Sarkaria Commission recommended :
1. the overlapping membership between Planning Commission and Finance Commission
2. that experts with established reputation for professional integrity be appointed to the Planning Commission
3. that centrally sponsored schemes should be kept to the minimum
4. that States should not be involved in the implementation of centrally sponsored schemes
Which of the statements given above are correct ?
(A) 2 and 3 only
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (A)

78. Under which of the following regimes was the Inter-State Council (ISC) set up ?
(A) Congress Government in 1975
(B) Janata Government in 1978
(C) Janata Dal led Government in 1990
(D) United Front Government in 1996
Ans : (C)

79. Parliament of India passed the States Reorganisation Act in 1956 to create—
(A) 16 States and 3 Union Territories
(B) 16 States and 5 Union Territories
(C) 14 States and 6 Union Territories
(D) 24 States and 9 Union Territories
Ans : (C)

80. Which of the following have caused the growth of cooperative federalism in India ?
1. Union-State collaboration in economic matters
2. Union-State legislative relations
3. Compulsion of development finance
4. Dynamics of electoral politics
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (C)

81. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Content — Schedule in the Constitution of India
(A) Languages — Eighth Schedule
(B) The forms of oaths or affirmations — Second Schedule
(C) Allocation of seats in the Council of States — Fourth Schedule
(D) Provisions as to disqualification on the ground of defection — Tenth Schedule
Ans : (B)

82. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Taxes belonging to the Union exclusively
(b) Taxes belonging to the State exclusively
(c) Duties levied by the Union but collected and appropriated by the States
(d) Duties levied as well as collected by the Union but assigned to the State
List-II
1. Sales tax
2. Customs
3. Excise duties on medicinal preparation
4. Duties on succession to property other than agricultural land
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 2 3 1 4
(D) 4 1 3 2
Ans : (B)

83. Consider the following statements—
1. Articles 64 and 89(1) of the Constitution of India provide that the Vice-President of India shall be Ex-officio
Chairman of the Council of States and shall not hold any other office of profit.
2. There is no such office as that of the Vice-President of India in other parliamentary systems of Governments in Commonwealth countries.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

84. Consider the following statements—
1. Interest aggregation is the activity in which the political demands of individuals and groups are combined
into policy programmes.
2. Large nations usually develop more specialized organisations for the specific purpose of aggregating interests and resources behind a policy.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

85. Which one of the following judgements stated that secularism and federalism are the basic features of the Indian Constitution ?
(A) Keshavananda Bharati Case
(B) S. R. Bommai Case
(C) Indira Sawhney Case
(D) Minerva Mills Case
Ans : (A)

86. Consider the following statements—
1. The President nominates 12 members of the Rajya Sabha on the advice of the Council of Ministers.
2. The President has absolute power to appoint and remove the chairman and members of statutory bodies
at his discretion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

87. Which of the following Articles of the Constitution of India gives the right to Ministers and Attorney-General to speak in or to take part in the proceedings of either House ?
(A) Article 84
(B) Article 85
(C) Article 87
(D) Article 88
Ans : (D)

88. Which one of the following is not associated with the duties of the Prime Minister ?
(A) To communicate to the President all decisions of the Council of Ministers
(B) To recommend to the President about the decision that a particular Bill may be certified as Money Bill
(C) To furnish such information relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for Legislations as the President may call for
(D) If the President so requires, to submit for the consideration of Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a Minister which has not been considered by the Council
Ans : (B)

89. The Kamraj Plan proposed—
(A) priority to agriculture over industry
(B) inducting senior leaders to party work
(C) election to all party offices
(D) an overhaul of the Congress Working Committee
Ans : (D)

90. Consider the following statements—
1. The representation of women in the Lok Sabha (up to 14th) has never exceeded 10 per cent of the total
strength.
2. The maximum strength of the Lok Sabha envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of up to 530 members to represent the States, up to 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the President.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

91. Which one of the following statements is not correct with regard to Parliamentary Committees ?
(A) To Public Accounts Committee and the Public Undertakings Committee are joint committees of both the Houses of Parliament
(B) 17 Departmentally Related Committees were set up in early 1990s
(C) There are Standing and Ad hoc Committees
(D) The Estimates Committee and the Public Accounts Committee are always headed by a senior leader of the rulling party/coalition
Ans : (D)

92. Which one of the following Parliamentary Committees consists exclusively of members of the Lok Sabha ?
(A) The Public Accounts Committee
(B) The Estimates Committee
(C) The Committee on Public Undertakings
(D) The Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes
Ans : (B)

93. ‘Rule of Lapse’ means—
(A) all pending Bills in Parliament lapse with its prorogation
(B) the demand for grants of a Ministry lapses if the Departmentally Related Committee disapproves it
(C) the Appropriation Bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days
(D) all appropriations voted by the Legislature expire at the end of the financial year
Ans : (D)

94. The Supreme Court has increased the ambit of the Right to life (Article 21) to include which of the following ?
1. Right to life includes the Right to live with dignity
2. Right to life includes the Right to livelihood
3. Right to life includes the Right to receive minimum wages
4. Right to life includes the Right to guaranteed employment for 100 days in a year
Select the correct answer using the codes given below :
(A) 4 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

95. Verdicts of the Supreme Court of India in which of the following cases have a direct bearing on Centre-State relations ?
1. S. R. Bommai Case
2. Keshavananda Bharati Case
3. Vishakha Case
4. Indira Sawhney Case
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 2, 3 and 4
Ans : (A)

96. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) ADM Jabalpur Case —Rights of citizens under emergency
(B) Vishakha Case —Centre-State relations
(C) Indira Sawhney Case —Rights of women at work
(D) Kartar Singh Case —Rights of minorities
Ans : (A)

97. Which Supreme Court Judge played a pivotal role in the introduction of Public Interest Litigation ?
(A) Justice P. N. Bhagwati
(B) Justice K. S. Hegde
(C) Justice A. N. Ray
(D) Justice P. B. Gajendragadkar
Ans : (A)

98. Which of the following States were reorganized in 1950s following strong demands for linguistic States ?
1. Karnataka
2. Maharashtra
3. Punjab
4. Andhra Pradesh
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 4 only
(D) 1 and 4 only
Ans : (D)

99. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I (Form of Citizen Interest Articulation)
(a) Voting in elections
(b) Informal group, social movement
(c) Direct contact
(d) Protest activity
List-II (Scope of Interest)
1. Highly expressive support for specific interests
2. Normally deals with specific, personal problem
3. Collective action focused on a common interest
4. Broad, collective decision on government leaders and their programmes
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 2 3 1
Ans : (B)

100. Article 371(A) provides for special provisions with respect to which of the following States ?
(A) Maharashtra and Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Nagaland
(D) Assam
Ans : (C)

101. According to the Constitution of India, which of the following statements is/are not correct with regard to Jammu and Kashmir (J & K) ?
1. Provisions of Article 368 cannot be extended to J & K unless it is extended by an order of the President under Article 370(1).
2. No alteration of the boundaries of the State without the consent of the Legislature of the State of J & K.
3. The Union has power to make a proclamation of financial emergency with respect to the State of J & K under Article 360.
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 only
(B) 1 only 2
(C) 3 only
(D) 1 and 3
Ans : (C)

102. Identify the characteristics of the ‘Congress System’ as described by Rajni Kothari—
(A) Faction-ridden party with charismatic leadership
(B) One-party dominance with weak opposition
(C) One-party dominance and factions in the party networking with the opposition
(D) One-party dominance and a strong regional leadership
Ans : (B)

103. Consider the following statements—
1. Article 86(1) of the Constitution provides that the President may address either House of Parliament or both the Houses assembled together.
2. The provision for Address by the Head of State to Parliament was made for the first time under the Government of India Act, 1935.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

104. Consider the following political parties of India—
1. DMK
2. CPI(M)
3. AGP
4. TDP
Which one of the following is the correct chronology of their formation ?
(A) 1, 2, 4 and 3
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 2, 1, 4 and 3
(D) 4, 3, 2 and 1
Ans : (A)

105. Consider the following statements with respect to the 73rd Constitutional Amendment—
1. It envisages the Gram Sabha as the foundation of the Panchayati Raj System.
2. It ensures that Panchayat bodies will have an assured duration of five years.
3. It stipulates that the Chairperson of a Panchayat shall be elected by and from amongst the elected members thereof.
4. It has reserved 33 per cent of the seats to Other Backward Classes in Panchayati Raj Institutions.
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1 and 4 only
Ans : (B)

106. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Movement)
(a) Chipko Movement
(b) Narmada Bachao Andolan
(c) Jharkhand Movement
(d) Bandhua Mukti Morcha
List-II (Person)
1. Sunderlal Bahuguna
2. Medha Patkar
3. Jaipal Singh
4. Swami Agnivesh
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 2 3 1
Ans : (A)

107. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Democratic Decentralization
(b) Nagar Panchayats
(c) Panchayati Raj Elections
(d) Two-tier System
List-II
1. 73rd Amendment
2. 74th Amendment
3. B. R. Mehta Committee
4. Ashok Mehta Committee
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 4 1 2 3
(C) 4 2 1 3
(D) 3 2 1 4
Ans : (D)

108. Which of the following is/are correct with respect to the 73rd Amendment to the Constitution of India ?
1. Constitutional status to Panchayats
2. Reservation of seats for women belonging to the Scheduled Castes or as the case may be, the Scheduled Tribes
3. Providing permanent structures for district planning
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 only
(C) 2 only
(D) 3 only
Ans : (A)

109. Which one of the following States has the highest percentage of woman representatives in the Panchayati Raj Institutions ?
(A) Karnataka
(B) Madhya Pradesh
(C) Kerala
(D) Bihar
Ans : (B)

110. Which one of the following is not a part of the objectives of the Science and Technology Policy, 2003 ?
(A) To ensure food, agricultural, nutritional, environmental, water, health and energy security of the people on a sustainable basis
(B) Optimal utilization of existing physical and knowledge resources
(C) Restricting brain drain
(D) Development of innovative technologies
Ans : (C)

111. According to Paul Brass, which one of the following was the crucial factor for the occurrence of communal riots in India ?
(A) Absence of social trust
(B) Economic rivalry between communities
(C) Organized riot system
(D) Memories of cultural conflict
Ans : (D)

112. According to Census 2001, which of the following sets of States/Union Territories has the highest literacy rate in India ?
(A) Kerala–Mizoram–Himachal Pradesh–Maharashtra
(B) Mizoram–Manipur–Tamil Nadu–Maharashtra
(C) Tamil Nadu-Andhra Pradesh–Karnataka–Goa
(D) Kerala–Mizoram–Lakshadweep–Goa
Ans : (D)

113. What is the correct sequence of States in terms of descending order of percentage of Scheduled Caste population to the total population of the concerned State ?
(A) Punjab–Uttar Pradesh–Maharashtra
(B) Tamil Nadu–West Bengal–Uttar Pradesh
(C) Uttar Pradesh–Karnataka–Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh–West Bengal–Kerala
Ans : (A)

114. On which of the following issues can a Governor make recommendation to the President ?
1. Dismissal of the State Council of Ministers
2. Removal of the Judges of the High Court
3. Dissolution of the State Legislative Assembly
4. Declaration of the breakdown of the Constitution Machinery in the State
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (C)

115. Consider the following statements with respect to Governor of a State—
1. A Governor shall, notwithstanding the expiration of his term, continue to hold office until his successor enters upon his office.
2. No person shall be eligible for appointment as Governor unless he has completed the age of thirty years.
3. The question whether any, and if so what, advice was tendered by Ministers to the Governor shall not be inquired into in any court.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 3 only
Ans : (C)

Directions—The following five (5) items consists of two statements, one labelled as ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below.
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.

116. Assertion (A) : T.H. Marshall divided citizenship rights as civil, political and social.
Reason (R) : The civic virtue of citizenship is regarded as an important supplement to theories of institutional justice today.
Ans : (B)

117. Assertion (A) : As traditions and customs stabilize owing to their constant and continuous usage, they take the shape of rights.
Reason (R) : A legal right is a claim that is recognized by law and enforced by a court.
Ans : (B)

118. Assertion (A) : Preferential policies need not always violate the principle of fairness.
Reason (R) : Treating citizens as equals may require treating them differently.
Ans : (B)

119. Assertion (A) : The system of Proportional Representation may solve the problem of minority representatives to some extent.
Reason (R) : The system of Proportional Representation enables due representation to all types of groups based on ethnicity, gender interests and ideologies.
Ans : (A)

120. Assertion (A) : Nazism in Germany resorted to a relentless course of militarization and expansionism.
Reason (R) : Nazism subscribed to the belief of ‘master-race’ destined to world domination.
Ans : (A)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...