The Tutorials

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

Expected Questions for IBPS

Expected Questions for IBPS
(G.K. and Current Affairs)


1. The Central Government in June 2011 declared the Kawal Wildlife Sanctuary in Andhra Pradesh a tiger reserve. It is
(A) 32nd tiger reserve
(B) 34th tiger reserve
(C) 40th tiger reserve
(D) 42nd tiger reserve
Ans : (D)

2. The premier rating agency, "Standard & Poor's", downgraded the US credit ratings from AAA in August 2011, which had been enjoyed by the US since
(A) 1910
(B) 1917
(C) 1927
(D) 1942
Ans : (B)

3. As per figures presented by National Rural Health Mission in August 2011, to meet the UN Infant Mortality Rate targets for 2012, India will need another
(A) 4 years
(B) 8 years
(C) 12 years
(D) 15 years
Ans : (C)


4. The Government of India gave in principle approval to strengthening of the Line of Actual Control (LAC) demarcating China-India border. The LAC is
(A) 2,000-km long
(B) 2,057-km long
(C) 3,057-km long
(D) 4,057-km long
Ans : (D)

5. "India: A Portrait" has been written by
(A) Khuswant Singh
(B) Kuldip Nayar
(C) Patrick French
(D) J.M. Keynes
Ans : (C)

6. In which one of the following is a great dark plain called "Maria" found ?
(A) Earth
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Moon
Ans : (D)

7. Which among the following elements (metals) pollutes the air of a city having large number of automobiles ?
(A) Cadmium
(B) Lead
(C) Chromium
(D) Nickel
Ans : (B)

8. The international airport in Tamil Nadu is
(A) Palam
(B) Dum Dum
(C) Santa Cruz
(D) Meenambakkam
Ans : (D)

9. The 'Cannes Award' is given for excellence in which of the following fields ?
(A) Literature
(B) Films
(C) Journalism
(D) Economics
Ans : (B)

10. The term 'Tee' is connected with
(A) Polo
(B) Golf
(C) Bridge
(D) Billiards
Ans : (B)

11. Norman Ernest Borlaug, who is regarded as the father of the Green Revolution in India, is from which country ?
(A) USA
(B) Mexico
(C) Australia
(D) New Zealand
Ans : (A)

12. Which one of the following cities is nearest to the equator ?
(A) Colombo
(B) Jakarta
(C) Manila
(D) Singapore
Ans : (D)

13. Who among the following rejected the title of Knighthood and refused to accept a position in the Council of the Secretary of State for India ?
(A) Moti Lal Nehru
(B) M.G. Ranade
(C) G. K Gokhale
(D) B. G. Tilak
Ans : (C)

14. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (B)

15. Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy's Executive Council in which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leaders ?
(A) Simon Commission
(B) Simla Conference
(C) Cripps Proposal
(D) Cabinet Mission
Ans : (C)

16. Which one of the following is a spacecraft ?
(A) Apophis
(B) Cassini
(C) Spitzer
(D) TecSar
Ans : (B)

17. Which one of the following is also called Stranger Gas ?
(A) Argon
(B) Neon
(C) Xenon
(D) Nitrous oxide
Ans : (C)

18. In the context of the Indian defence, what is 'Dhruv' ?
(A) Aircraft-carrying warship
(B) Missile-carrying submarine
(C) Advanced light helicopter
(D) Intercontinental ballistic missile
Ans : (C)

19. Elizabeth Hawley is well-known for her writings relating to which one of the following ?
(A) Historical monuments in India
(B) Regional dances in India
(C) Himalayan expeditions
(D) Wildlife in India
Ans : (C)

20. The name of the first cloned sheep was
(A) Jolly
(B) Dolly.
(C) Roly
(D) Molly
Ans : (B)

21. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ?
(A) ECGC
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) Axis Bank
Ans : (D)

22. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanu Swarup Bhatnagar Award
Ans : (B)

23. Heavy Water is normally used by which of the following industries ?
(A) Nuclear Power generation pi
(B) Pharma Industry
(C) Paper Industry
(D) Sugar plants
Ans : (A)

24. Which one of the following sites of the Indus Valley Civilisation had an ancient dockyard ?
(A) Kalibangan
(B) Lothal
(C) Rangpur
(D) Harappa
Ans : (B)

25. Who amongst the following is author of the book 'Namesake' ?
(A) Vikram Seth
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Kiran Desai
(D) Shobha De
Ans : (B)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...