You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

India GK Questions

1. When was the National Song published in Anand Math written by Bankim Chandra Chatterjee?
(A) 1896
(B) 1891
(C) 1893
(D) 1882

2. Who is the author of National Anthem of India?
(A) Sarojini Naidu
(B) Rabindranath Tagore
(C) Bankim Chandra Chatterjee
(D) Shri Aurobindo

3. How many stanzas are there in our National Anthem?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6


4. What was the title first given by the author of National Anthem?
(A) Morning Song of India
(B) Freedom Song of India
(C) Bharat Vidhata
(D) None of the above

5. Out of five stanzas of National Anthem of India, how many stanzas have been adopted by the Defence Forces?
(A) Three stanzas
(B) Two Stanzas
(C) Complete Anthem
(D) Only first stanza

6. Which of the following statements is correct in respect of National Emblem of India?
(A) It is an adaptation from the Sarnath Lion Capital of Ashoka
(B) Only three lions are visible, the fourth one being hidden from the view
(C) Was adopted by the Government of India on 26.1.1950
(D) All the above

7. Which is the first month of National Calendar of India?
(A) Phalguna
(B) Magha
(C) Jaishtha
(D) Chaitra

8. As per Saka Era, when was the National Calendar adopted by the Nation?
(A) Chaitra 1, 1957, Saka
(B) Chaitra 1, 1947, Saka
(C) Chaitra 1, 1879, Saka
(D) Chaitra 1, 1857, Saka

9. Where can be Charminar seen?
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Kolkata
(D) Bangalore

10. Where is the biggest library in India?
(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Chennai
(D) None of the above

11. Where is Khajuraho?
(A) Bhopal
(B) Jaipur
(C) Jodhpur
(D) Mumbai

12. Where is the Corbett National Park?
(A) Delhi
(B) Uttar Pradesh
(C) Bangalore
(D) None of the above

13. The spiritual importance of Konark is due to the :
(A) Saturn Temple
(B) Krishna Temple
(C) Moon Temple
(D) Sun Temple

14. Which is known as the ‘Granary of South India’?
(A) Thanjavur
(B) Trichy
(C) Karur
(D) Srirangam

15. Where is the world’s headquarters of the Theosophical Society?
(A) Rome
(B) Germany
(C) Chennai
(D) Boston

16. The Jawaharlal Nehru Port is located at :
(A) Paradip
(B) Kochi
(C) Mumbai
(D) Kolkata

17. The Leaning Tower is located in :
(A) Germany
(B) Italy
(C) Paris
(D) France

18. Where is the Security Printing Press located?
(A) Nasik
(B) Mumbai
(C) Varanasi
(D) Delhi

19. Which world famous 11th and 12th Century marble temples in Rajasthan were reconstructed and restored to their original splendour?
(A) Chenna Kesava
(B) Brihadeeswara
(C) Dilwara
(D) Jagannath

20. Central Rice Research Institute is located in which of the following cities?
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Cuttack
(D) Kolkata

Answers :
1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (C) 5. (D) 6. (A) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (B) 13. (D) 14. (A) 15. (C) 16. (C) 17. (C) 18. (A) 19. (C) 20. (C)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...