The Tutorials

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

India General Knowledge 2010


Latest News    

India General Knowledge 2010

1. Ankaleswar is famous for :
(A) Silk
(B) Gold
(C) Petrol
(D) Iron

2. The largest city in India is :
(A) Lakshadweep
(B) Kanakumari
(C) Indira Point
(D) Rameshwaram

3. The southern most tip of India is :
(A) Lakshadweep
(B) Kanyakumari
(C) Indira Point
(D) Rameshwaram


4. In which city is the country’s largest stadium located?
(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Patiala
(D) Chandigarh

5. Who was the oldest person to become the Prime Minister of India?
(A) Charan Singh
(B) Morarji Desai
(C) H. D. Deve Gowda
(D) P. V. Narasimha Rao

6. Which was the first feature film shown on the TV in colour?
(A) Mughal-e-Azam
(B) Mother India
(C) Shatranj Ke Khiladi
(D) Sholay

7. In which city is the country’s largest prison located?
(A) Lucknow
(B) Kolkata
(C) Kanpur
(D) Delhi

8. Which is the largest orange-growing state?
(A) Maharashtra
(B) Punjab
(C) Orissa
(D) Madhya Pradesh

9. Who was the first Indian to win an individual Olympic medal?
(A) Norman Pritchard
(B) Milkha Singh
(C) Leander Paes
(D) P.T. Usha

10. Which is India’s largest religious community?
(A) Muslims
(B) Hindus
(C) Jews
(D) Christians

11. Which is the largest chilli-producing state?
(A) Gujarat
(B) Jammu & Kashmir
(C) Asom
(D) Andhra Pradesh

12. Name the first Indian soap opera which was telecast from July 1984 to December 1985.
(A) Hum Log
(B) Buniyad
(C) Rajani
(D) Khaandan

13. In which state is the longest canal located?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Haryana

14. In which city was the first engineering college set up?
(A) Roorkee
(B) Ranchi
(C) Pilani
(D) Kanpur

15. Which regiment of the Indian Army has won the heighest number of gallantry awards?
(A) Rajputana Rifles
(B) Punjab Regiment
(C) Madras Regiment
(D) Sikh Regiment

16. In which city was the first underground bazar constructed?
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Hyderabad

17. Who was the first Indian President to cast his vote in a General Election while in office?
(A) Neelam Sanjiva Reddy
(B) Dr. S.D. Sharma
(C) K. R. Narayanan
(D) R. Venkataraman

18. In which year did All India Radio begin broadcasting news?
(A) 1921
(B) 1927
(C) 1935
(D) 1942

19. In which city was the first milk powder plant set up?
(A) Anand
(B) Delhi
(C) Chandigarh
(D) Patiala

20. Who among the following was not a Vice-President?
(2A) Gulzarilal Nanda
(B) Gopal Swarup Pathak
(C) B. D. Jatti
(D) M. Hidayatullah

Answers :
1. (C) 2. (A) 3. (C) 4. (A) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (A) 9. (A) 10. (B)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (C) 18. (B) 19. (A) 20. (A)


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...