The Tutorials

You Like Post Please Comment Or +Google and Say Our Advice And Share To Others Person

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

UPTET (Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test) सरकारी नौकरी , नियुक्ति परिणाम , टीईटी , UPTET , TET

Indian General Knowledge Questions

1. When did the first FM stereo station begin working?
(A) 1975
(B) 1980
(C) 1988
(D) 1992

2. What is the playing time of the shorter version of the National Anthem?
(A) 52 second
(B) 30 second
(C) 20 second
(D) 40 second

3. Which of the following states has the country’s largest petrochemical complex?
(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Assam
(D) Bihar

4. Which of the following vessels is India’s first indigenous submarine?
(A) INS Shahkul
(B) INS Savitri
(C) INS Vibhuti
(D) INS Shalki

5. When was the National Calendar introduced for official purposes?
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1957
(D) 1969

6. Which of the following cities was designed by the French architect Le Corbusier?
(A) New Delhi
(B) Gandhinagar
(C) Chandigarh
(D) Pondicherry

7. Which of the following states was originally known as NEFA?
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam

8. Who translated the National Song into English?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) Sarojini Naidu
(D) Aurobindo Ghosh

9. Which is known as the ‘Garden City’ of India?
(A) Srinagar
(B) Bangalore
(C) Mysore
(D) Vadodara

10. ‘Sriharikota’ is famous for :
(A) Satellite launching station
(B) Thermal Power Station
(C) Air-base
(D) Hydro Power Station

11. The Gateway of India is situated at :
(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Kochi
(D) Bangalore

12. Rath Yatra is a major festival in the temple at :
(A) Dwarka
(B) Ayodhya
(C) Puri
(D) Varanasi

13. Kaziranga Sanctuary, famous for great Indian one-horn rhinoceros, is situated in the State of :
(A) Bihar
(B) Assam
(C) Orissa
(D) Karnataka

14. Which was the country’s first vernacular newspaper?
(A) Mumbai Samachar
(B) Navjivan
(C) Samachar Darpan
(D) Lok Jagruti

15. Who was the first mathematician to treat zero as a number?
(A) S. Ramanujam
(B) Brahmagupta
(C) Bhaskara
(D) Aryabhatta

Answers :
1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (C) 8. (D) 9. (B) 10. (A)
11. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (C) 15. (B)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...